Καλοκαίρι του 1934. Δραπετσώνα. Μια εποχή όπου το μεροκάματο έβγαινε σκληρά. Και οι πρώτοι λαϊκοί δημιουργοί έπαιζαν στα κουτούκια για το κέφι τους και την παρέα τους. Ήταν τότε που οι πρωτοπόροι του ρεμπέτικου Μάρκος Βαμβακάρης, Γιώργος Μπάτης, Στράτος Παγιουμτζής, Ανέστης Δελιάς αποφάσισαν να ανέβουν για πρώτη φορά παρέα στο πάλκο. Η κίνησή τους αυτή είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της πρώτης ξακουστής ρεμπέτικης κομπανίας του Πειραιά. Έμεινε στην ιστορία του ρεμπέτικου ως θρυλική «Τετράς».
 Ο Στέλιος Βαμβακάρης με τα μέλη της κομπανίας που δημιούργησε για τις ανάγκες της... «Τετράδος»: Τάκης Φραγκούς, Γρηγόρης Βασίλας, Μανώλης Δημητριανάκης και Γιώργος Ζορμπάς
Την ιστορία αυτής της ρεμπέτικης κομπανίας θα παρουσιάσει για πρώτη φορά από την Κυριακή 3 Ιανουαρίου 1999 (στις 9.00 το βράδυ) η ΕΤ1 μέσα από μια σειρά τεσσάρων ωριαίων επεισοδίων, σε σενάριο και σκηνοθεσία Διονύση Γρηγοράτου (είχε υπογράψει και τη σκηνοθεσία της ταινίας «Υπόθεση Πολκ στον αέρα»).
Στη σειρά μουσικός σύμβουλος της οποίας είναι ο Παναγιώτης Κουνάδης παρουσιάζονται η ζωή και τα τραγούδια των μεγάλων αυτών δημιουργών τα οποία αποτέλεσαν σταθμό στην ανάπτυξη και εξέλιξη του ρεμπέτικου τραγουδιού στην Ελλάδα.
Στα χρόνια που μεσουράνησε η παρέα του Μάρκου Βαμβακάρη έγινε το «πάντρεμα» του ρεμπέτικου της Ανατολής (Σμύρνης και Κωνσταντινούπολης) με το κλασικό τραγούδι του Μεσοπολέμου.
Όπως μας είπε ο Παναγιώτης Κουνάδης, «η παρέα του Μάρκου Βαμβακάρη ήταν η πρώτη συγκεκριμένη κομπανία με μπουζούκια και μπαγλαμάδες, ενώ στα προηγούμενα σχήματα τα όργανα είχαν ως βάση το βιολί. Οι τέσσερις ρεμπέτες είπαν ως «Τετράς» τραγούδια δικά τους και «παρέσυραν» με την πορεία τους όλους τους συνθέτες που μέχρι τότε έγραφαν μόνο σμυρναίικα. ρχισαν λοιπόν να γράφουν ρεμπέτικα τραγούδια για μπουζούκι ο Σπύρος Περιστέρης, ο Κώστας Σκαρβέλης, ο Παναγιώτης Τούντας, ο Δημήτρης Σέμσης, ο Γιάννης Δραγάτσης, ο Γρηγόρης Ασίκης, κ.ά.
 Η πρώτη ρεμπέτικη κομπανία εν Ελλάδι, η θρυλική «Τετράς»: Μάρκος Βαμβακάρης, Στράτος Παγιουμτζής, Γιώργος Μπάτης, Ανέστης Δελιάς
Η σειρά «Τετράς» δεν παρακολουθεί μόνο τους τέσσερις μεγάλους πρωτοπόρους του ρεμπέτικου, αλλά παρουσιάζει την εξέλιξη του μουσικού αυτού είδους, από το ξεκίνημά του στη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη, τον ερχομό του στην Ελλάδα στα τέλη του προηγούμενου αιώνα και στις αρχές του 20ού, το κλίμα υποδοχής του ρεμπέτικου στη χώρα μας, ενώ καταγράφει και τη μεγάλη του άνθηση στα χρόνια του Μεσοπολέμου. Από τις πρώτες ρεμπέτικες κομπανίες και το μπουζούκι επηρεάστηκαν αργότερα ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Γιάννης Παπαϊωάννου, ο Γιώργος Μητσάκης, ο Απόστολος Χατζηχρήστος, ο Σταύρος Τζουανάκος, ο Απόστολος Καλδάρας κ.ά.
Στη σειρά θα ακουστούν περισσότερα από 100 ρεμπέτικα τραγούδια ορισμένα ανέκδοτα στις πρώτες τους εκτελέσεις (στην Αμερική, την Πόλη, τη Σμύρνη και την Ελλάδα) με παράλληλες σημερινές, αλλά πιστές εκτελέσεις από την κομπανία που δημιούργησε ειδικά γι' αυτό τον σκοπό ο Στέλιος Βαμβακάρης, γιος του Μάρκου Βαμβακάρη.
Αξονας της σειράς είναι οι προσπάθειες τριών φίλων, ενός μουσικού (Στέλιος Βαμβακάρης), γιου του πρωταγωνιστή της «Τετράδος» Μάρκου Βαμβακάρη, ενός μελετητή (Παναγιώτη Κουνάδη) κι ενός ερευνητή (Διονύση Γρηγοράτου), να προσεγγίσουν αυτό το είδος «τραγουδιών ψυχής» με αφορμή την «εντολή» που τους δίνει μια «παράξενη» επισκέπτριά τους (την υποδύεται η Μαρία Βλουτή), σύμφωνα με το σενάριο (η γυναίκα στο ρεμπέτικο, η τραγουδίστρια, η χορεύτρια).
Στις σκηνές της «επικοινωνίας» του ρεμπέτικου σήμερα με άλλα είδη τραγουδιών, συμμετέχουν επίσης μουσικοί και τραγουδιστές, όπως ο Ζωρζ Πιλαλί, ο Αντώνης και ο κης Τουρκογιώργης.
Εκτός από τους μουσικούς και τραγουδιστές της κομπανίας (Στέλιος Βαμβακάρης, Τάκης Φραγκούς, Γρηγόρης Βασίλας, Μανώλης Δημητριανάκης, Γιώργος Ζορμπάς) παίρνει μέρος και ο παλιός γνώριμος του ρεμπέτικου Μιχάλης Γενίτσαρης.
Η κινηματογράφηση διήρκεσε περίπου δύο μήνες (από τον Οκτώβριο ως τις αρχές του μήνα) και τα γυρίσματα έγιναν σε αυθεντικούς χώρους στην περιοχή των Βούρλων και της Κρεμμυδαρούς σημερινή Δραπετσώνα , ενώ ανέκδοτα και σπάνια ντοκουμέντα (που προσέφερε από το αρχείο του ο Παναγιώτης Κουνάδης) συμπληρώνουν οπτικά τη διαδρομή του ρεμπέτικου.
Τα τέσσερα επεισόδια της «Τετράδος» φέρουν τους τίτλους «Κόντρα - γέφυρα», «Τετράς - η ξακουστή του Πειραιώς», «Οι τέσσερις ρεμπετοφύλακες», «Όλοι οι ρεμπέτες του ντουνιά» που, παρ' ότι είναι αυτοτελή, λειτουργούν στη λογική της σειράς.
Για την ολοκλήρωσή της συμμετείχαν επίσης οι: Νίκος Αξαρλής, Θεοδώρα Γρηγόρη (έρευνα), Αντώνης Βληχίδης (αφήγηση), Κώστας Αγάλλου, Θωμάς Μποτίνας, Έλενα Συμεωνίδου (βοηθοί σκηνοθέτες), Φώτης Μητσάκης (φωτογραφία) καθώς και οι: Κατερίνα Παπαδοπούλου, Ελένη Φίλιππα, Στέλιος Μπερμπέρης, Κυριάκος Γκουβέντας, Εβελίνα Βλουτή, Κώστας Αλεξανδρίδης.
ΤΑ ΝΕΑ , 11/12/1998 , Σελ.: P01 Κωδικός άρθρου: A16314P011 ID: 89861 |