Ο Μπάμπης Μπακάλης, ένας από τους σημαντικότερους και συνάμα εμπορικότερους συνθέτες του λαϊκού μας τραγουδιού, που σημάδεψε με τις επιτυχίες του το λαϊκό πεντάγραμμο για δεκαετίες ολόκληρες, τραγούδησε τις χαρές και τις πίκρες του Ελληνα και ανέδειξε πολλούς μεγάλους μετέπειτα ερμηνευτές. Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών. Αφησε την τελευταία του πνοή χθες το πρωί στο σπίτι του, ενώ τους τελευταίους τέσσερις μήνες νοσηλευόταν στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας.
Ο Μπάμπης (Λάμπρος) Μπακάλης γεννήθηκε το 1920 στα Κανάλια Καρδίτσας. Η μουσική τον κέρδισε σύντομα, καθώς από τα νεανικά του χρόνια άρχισε να δουλεύει ως μπουζουξής στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στα Τρίκαλα και σε άλλες πόλεις.
Στην Αθήνα, το πρώτο μαγαζί στο οποίο εργάστηκε ήταν του Γιαουρτόπουλου στον Πειραιά. Στο μεταξύ, άρχισε να καταπιάνεται και με τη σύνθεση που αποδείχτηκε στην πορεία πως ήταν το μεγάλο του ταλέντο. Κατά τη διάρκεια της μουσικής πορείας του ο Μπάμπης Μπακάλης έγραψε γύρω στα 1.500 τραγούδια, τα περισσότερα από τα οποία έγιναν στην εποχή τους μεγάλες επιτυχίες.
Μεταξύ αυτών και τα κομμάτια «Πληροφορίες κακές», «Δεν με πόνεσε κανείς», «Ανέβα στο τραπέζι μου», «Γράμμα θα στείλω στο Θεό», «Φυλακισμένη», «Το κουρασμένο βήμα σου», «Του πατέρα η συμβουλή», «Ολα τα σπίτια του ντουνιά», «Με γέρασες, με γέρασες», «Συρματοπλέγματα βαριά», «Ο μελλοθάνατος», «Σαν τα βουνά τα χιονισμένα», «Και πάλι μάγκας θα σαι», «Ξεφτίσανε οι άνθρωποι», «Απόψε θα πεθάνει ο χάρος», «Κάποια μάνα αναστενάζει» κ.ά.
Ο Μπάμπης Μπακάλης ήταν όμως και ο συνθέτης που είχε συνεργαστεί με όλα σχεδόν τα μεγάλα ονόματα του ελληνικού λαϊκού πενταγράμμου. Ηταν, μάλιστα, ο δημιουργός που ανέδειξε κάποια μεγάλα αστέρια, δίνοντάς τους το πρώτο σουξέ της καριέρας του, όπως στον Στέλιο Καζαντζίδη το «Θέλω να πεθάνω», στη Γιώτα Λύδια το «Βαδίζει μέσ στην ερημιά μια μάνα πικραμένη», στην Καίτη Γκρέυ το «Χτύπα καμπάνα θλιβερά τον κόσμο να ξυπνήσεις», στον Αντώνη Ρεπάνη το «Ολος ο κόσμος με μισεί», στον Στράτο Διονυσίου το «Ηλεκτρόφωνο» κ.ά. Τραγούδια του είχαν ερμηνεύσει, επίσης, οι Σωτηρία Μπέλλου, Μαρίκα Νίνου, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Βίκυ Μοσχολιού, Πόλυ Πάνου κ.ά.
Η τελευταία εμφάνισή του στο πάλκο ήταν το 1958 στο κέντρο του Γκίκα, στο Μενίδι, μαζί με τους Μπιθικώτση, Μενιδιάτη, Ζαγοραίο και Κλουβάτο.
Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 2.30 το μεσημέρι. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί στον ιερό ναό Ευαγγελιστρίας Περιστερίου, ενώ η ταφή του θα γίνει στο Νεκροταφείο του Αγίου Βασιλείου.
ΒΙΡΒΟΣ: ΗΤΑΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΙΔΙΟΦΥΙΑ Από τους στιχουργούς, με εκείνον που ο Μπάμπης Μπακάλης είχε κάνει τις περισσότερες συνεργασίες ήταν ο Κώστας Βίρβος.
«Ο Μπακάλης ήταν ένας από τους τρεις σημαντικότερους λαϊκούς συνθέτες. Μπορεί να ήταν αυτοδίδακτος, ήταν όμως παράλληλα και μουσική ιδιοφυϊα.
Αποτελούσε μεγάλο σχολείο για όποιον δούλευε μαζί του. Δίδασκε τους τραγουδιστές πώς θα πουν το κάθε τραγούδι. Μαζί κάναμε το 85% των τραγουδιών του.
Οι επιτυχίες του ήταν τόσο μεγάλες που τα μεγάλα ονόματα τον παρακαλούσαν εκείνη την εποχή να τους δώσει τραγούδια του», μας είπε χαρακτηριστικά ο γνωστός στιχουργός.
ankouka@pegasus.gr |