Ηταν ένας ακούραστος εργάτης του λαϊκού τραγουδιού, άνθρωπος ντόμπρος όπως τον χαρακτήριζαν οι φίλοι του, αυστηρός, ευθύς, αυθεντικός. Ο Τάκης Μπίνης, ένας από τους ερμηνευτές που σφράγισαν το μεταπολεμικό ρεμπέτικο τραγούδι πέθανε εχθές το απόγευμα ύστερα από ολιγοήμερη νοσηλεία σε νοσοκομείο της Αθήνας.
Γιος Αϊβαλιωτών, ο Τάκης Μπίνης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1923. Αρχισε να τραγουδάει σε μικρά στέκια της Θεσσαλονίκης το 1939 και να συναναστρέφεται τους μουσικούς της εποχής. Ετσι γνωρίστηκε με τον Γιάννη Παπαϊωάννου και τον Βασίλη Τσιτσάνη. Την περίοδο της Κατοχής συνελήφθη με την κατηγορία της αντιστασιακής δράσης, φυλακίστηκε και βασανίστηκε, κατάφερε όμως να αποδράσει και έπειτα από περιπλάνηση πολλών μηνών στα βουνά, να φτάσει στη Χαλκίδα και από κει στον Πειραιά το 1944. Εκεί άρχισε να δουλεύει σε διάφορα μαγαζιά στην περιοχή της Τρούμπας, έγινε πολύ καλός φίλος με τον σπουδαίο δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Δημήτρη Στεργίου γνωστό ως Μπέμπη, και στη συνέχεια πήγε στην Αθήνα όπου εμφανίστηκε σε όλα τα μεγάλα κέντρα και συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους συνθέτες της εποχής. Τον Γιάννη Παπαϊωάννου, τον Mάρκο Bαμβακάρη, τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον Mπαγιαντέρα, τον Μανώλη Χιώτη. Το 1958 έφυγε στην Αμερική αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Πολλά τραγούδια του Τάκη Μπίνη έγιναν μεγάλες επιτυχίες. Κομμάτια όπως «Το κουρασμένο βήμα σου», «Ομορφη Πειραιώτισσα» και φυσικά, το «Δίχτυ», «Στου Θωμά», «Της Αμύνης τα παιδιά» από τον δίσκο-σταθμό του Σταύρου Ξαρχάκου «Ρεμπέτικο» (1983) στον οποίο συμμετείχε, αφού είχε επιστρέψει μόνιμα στην Ελλάδα.
Στη βιογραφία του με τίτλο «Τάκης Μπίνης-Βίος ρεμπέτικος, Είχες δίκιο φιλαράκο» που έγραψε η Ιωάννα Κλειάσιου και κυκλοφόρησε πρόσφατα (εκδόσεις Ντέφι), ο Τάκης Μπίνης περιγράφει τον σωστό ρεμπέτη: «Ενας σωστός ρεμπέτης σέβεται για να τον σέβονται, συμπεριφέρεται ιπποτικά για να μη δίνει δικαίωμα να τον θίξουν, είναι συνεπής, έχει μπέσα. Νηστικός μπορεί να μείνει, απατεώνας και χαφιές δεν γίνεται. Είναι αδύνατον ο ρεμπέτης ν αποκτήσει μεγάλη περιουσία ή να γίνει μεγαλοεπιχειρηματίας, γιατί τα λεφτά δεν τα λογαριάζει, τα σκορπά ασυλλόγιστα, τα παίζει και με λίγα λόγια τα γλεντάει έτσι όπως αυτός έχει φιλοσοφήσει τη ζωή». Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, ο Τάκης Μπίνης τραγουδούσε στη Στοά των Αθανάτων.
H κηδεία του θα γίνει αύριο, στον ναό της Eυαγγελίστριας στη N. Eρυθραία, στις 3 μ.μ. |