«Ή θα κάνουμε μυσταγωγία ή θα σηκωθείτε να φύγετε...». Ο ήχος ενός κινητού τηλεφώνου την ώρα που παρουσίαζε την Παρέα του Τσιτσάνη στην «Όμορφη νύχτα» της Θεσσαλονίκης εξόργισε τον Ντίνο Χριστιανόπουλο.
Ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος επί το... ρεμπέτικον, με την Παρέα του Τσιτσάνη, στην «Όμορφη νύχτα» της Θεσσαλονίκης
«Θα σας παρακαλούσα να σταματήσετε τις δοσοληψίες με τα κινητά τηλέφωνα για όση ώρα είμαστε εδώ. Παρακαλώ επίσης να μη χειροκροτήσετε καθόλου. Αν έχετε συγκίνηση ή ενθουσιασμό, κρατήστε τα να πλημμυρίσει το μέσα σας για να ξεσπάσετε στο τέλος, όταν θα παιχτεί το δεύτερο και τελευταίο οργανικό κομμάτι», είχε προειδοποιήσει...
«Αυτό είναι. Έτσι είναι το ρεμπέτικο», μου ψιθύρισε ο ηλικιωμένος φίλος από το διπλανό τραπέζι, κάτω από το κάδρο με τη φωτογραφία του Τσιτσάνη.
Το μαγαζί είναι μικρό ούτε 50 τετραγωνικά μέτρα, με ψάθινες καρέκλες, χωρίς εξαερισμό ούτε μικροφωνικές εγκαταστάσεις. Τεράστιο μάς φαινόταν στα φοιτητικά χρόνια όταν περνούσαμε τις νύχτες μας στην «Όμορφη νύχτα». ʼλλαξε στο μεταξύ η αίσθηση των μεγεθών.
«Βαθμιαία το ρεμπέτικο εκτροχιάζεται αγρίως και χυδαίως. Η λύση είναι να αγαπούμε το ρεμπέτικο για το κέφι και το μεράκι μας. Έχει καταντήσει αηδία αυτός ο επαγγελματισμός. Αυτό ήταν μια πρώτη διαπίστωση που μας οδήγησε σ' αυτή τη συσσωμάτωση. Ανεξαρτήτως συνθηκών υπό τις οποίες ταλαντεύεται σήμερα το ρεμπέτικο ή οτιδήποτε νομίζουν ότι αποτελεί κληρονομιά του ρεμπέτικου, έχει σήμερα ένα σπουδαίο και θλιβερό ταυτόχρονα στόχο: να ψυχαγωγεί τους κουλτουριάρηδες. Κουλτουριάρηδες είναι αυτοί οι νεαροί φιλολογίζοντες περί πάντων και πασών, λύνουν όλα τα προβλήματα, πολιτικά, κοινωνικά και ιδίως καλλιτεχνικά, έχουν γνώμη για τα πάντα και όταν πέσει το βράδυ ξεβράζονται στις ταβέρνες, για να κάνουν το κέφι τους, να πιουν, να μεθύσουν, να φάνε, να σκάσουν όλα αυτά με πολλή κουλτούρα... Έφτασε η τέχνη να είναι χάιδεμα στους κουλτουριάρηδες. Σκεφτήκαμε ότι έχει πιο πολύ ανάγκη για το τραγούδι μια γριά που την πέταξαν στο γηροκομείο της Μαλακοπη για να πεθάνει κι όχι αυτοί...
Αν πετύχει, μπορούμε να αποδείξουμε ότι κάποιοι, έστω και λίγοι, άνθρωποι δεν κοιτούν μόνο τον εαυτό τους, κοιτούν και τον διπλανό τους και δεν δέχονται να εξοκείλουν σε όλες αυτές τις έτοιμες λύσεις που μας προσφέρει η κοινωνία, το καθεστώς, το κράτος, η κουλτούρα, όλα αυτά τα σιχαμερά πράγματα που μας περιβάλλουν από παντού...».
Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος καθισμένος στο πάλκο έκανε μια εισαγωγή για την πρώτη εμφάνιση της «Παρέας» κι όχι συγκροτήματος.
«Είμαστε παρέα και όχι συγκρότημα. Αυτή η λέξη είναι αμαρτωλή και φθαρμένη όλα αυτά έχουν φθαρεί ανεπανόρθωτα. Πρέπει να ξεχάσουμε όλους αυτούς τους όρους που συμβάλλουν στη διαφθορά μας και να θυμηθούμε ότι το ρεμπέτικο πολύ πριν γίνει το όργανο της ταβέρνας ήταν το όργανο του σπιτιού», τόνισε.
«Είμαστε εναντίον του επαγγελματισμού. Θα εμφανιζόμαστε δωρεάν για το κέφι μας και για να μεταδώσουμε αυτό το κέφι σε ανθρώπους βασανισμένους και τυραννισμένους. Είναι καιρός να κάνουμε μια στροφή στην πυξίδα. Όχι για να ταχθούμε στην ψυχαγωγία των κουλτουριάρηδων. Από ψυχαγωγία και από κουλτούρα είμαστε ώς τον λαιμό. Είναι καιρός να ασχοληθούμε και μ' αυτούς τους ανθρώπους, τους φτωχούς που τους ανάγκασαν να ζουν περιθωριακά», συνέχισε ο ποιητής δίνοντας το στίγμα της Παρέας του.
Η μυσταγωγία όπως τη θέλησε άρχισε μ' ένα οργανικό κομμάτι (το «Τρικαλινό ζεϊμπέκικο). Ακολούθησαν τα «Σ' έναν τεκέ μπουκάρανε», «Να γιατί γυρνώ», «Όλα τα έχω βαρεθεί», «Ο Τσιτσάνης στο Μόντε Κάρλο», «Τρικαλινή τσαχπίνα», «Μπράβο σου που με δουλεύεις», «Μαριώ», «Πάνε τα παλιά», «Μαζί σου πούχω μπλέξει», «Αγαπώ μια παντρεμένη», «Αρχόντισσα», «Μες στην πολλή σκοτούρα μου» και, τέλος, ένα ακόμη οργανικό κομμάτι με τίτλο «Ατέλειωτο πολιτικό» (όλα προπολεμικά γραμμένα από το 1932 ώς το 1939).
«Πολλά από τα τραγούδια δεν τα ήξερα καν. Σήμερα χάρη στον Ντίνο έμαθα πολλά για τον πατέρα μου», δήλωσε συγκινημένη η κόρη του Βασίλη Τσιτσάνη Βικτωρία, που ταξίδεψε ειδικά για την πρώτη βραδιά της Παρέας του Τσιτσάνη στη Θεσσαλονίκη.
Την επόμενη (δεύτερη και τελευταία) βραδιά, στις 18 Οκτωβρίου, η Παρέα του Τσιτσάνη (Νίκος Στρουθόπουλος - μπουζούκι και τραγούδι, Γιώργος Χουλιάρας - κιθάρα και τραγούδι, Δώρα Στρουθοπούλου - τραγούδι και Ντίνος Χριστιανόπουλος - τραγούδι) θα ερμηνεύσει μεταπολεμικά τραγούδια του συνθέτη (γραμμένα από το 1939 ώς το 1946).
ΤΑ ΝΕΑ , 06-10-1999 , Σελ.: P12 Κωδικός άρθρου: A16559P121 |