Ρεμπέτικο - Rebetiko

άρθρα-βιβλία

1. γρήγορη αναζήτηση


5/10/2000
- Συγγραφέας: ΠΑΝΟΣ ΓΕΡΑΜΑΝΗΣ
- ΤΑ ΝΕΑ
Δύο από τις μεγαλύτερες «κλασικές» φωνές των αρχών του αιώνα, ο τενόρος Οδυσσέας Λάππας και ο βαρύτονος Γιάννης Αγγελόπουλος (με λαμπρή καριέρα και στο εξωτερικό) ακούγονται σε σπανιότατα «Τραγούδια των Ελλήνων», στην ομώνυμη νέα έκδοση CD.

Το «Τανγκό των Ρόδων» του Σράιερ Μποτέρο, ο «Γερο-Δήμος» από την όπερα «Μάρκος Μπότσαρης» του Παύλου Καρρέρ, η «Αλανιάρα» του Σμυρνιού συνθέτη Πάνου Τούντα, το «Τόσοι σου 'παν σ' αγαπώ» του Αττίκ και η θρυλική «Σαμιώτισσα» συνυπάρχουν, μεταξύ των 79 τραγουδιών, σε τέσσερα cd, που θα κυκλοφορήσουν υπό τον γενικό τίτλο «Τραγούδια των Ελλήνων».



Πρόκειται για θρυλικά τραγούδια, που τραγουδήθηκαν επί έναν και πλέον αιώνα στην Ελλάδα, την Αμερική, τη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη και σε χώρες όπου υπήρχε ελληνισμός. Τα «Τραγούδια των Ελλήνων» προέρχονται από μακρά μελέτη, έρευνα και συλλεκτική αναζήτηση του Κέντρου Ελληνικής Δισκογραφίας. Καλύπτουν δε όλο το φάσμα του ελληνικού τραγουδιού: Δημώδη, ρεμπέτικα, σμυρναίικα, ελαφρά, ταγκό, βαλς, φοξ-τροτ, ζεϊμπέκικα, χασάπικα, συρτά. Επίσης, τραγούδια που παίχτηκαν στην οπερέτα, το κωμειδύλλιο και την επιθεώρηση.

Το σπουδαιότερο είναι ότι ακούγονται από τις φωνές διάσημων Ελλήνων τενόρων και βαρύτονων, όπως των Οδυσσέα Λάππα, Γιάννη Αγγελόπουλου, Τίτου Ξηρέλλη, Κωστή Στελλάκι, Αντώνη Δελένδα, αλλά και του ίδιου του Αττίκ (Κλέωνα Τριανταφύλλου), του Πέτρου Επιτροπάκη και ερμηνευτών του λαϊκού και δημοτικού τραγουδιού όπως οι Αντώνης Νταλγκάς, Μαρίκα Παπαγκίκα, Κώστας Καρίνης, Ευάγγελος Σωφρονίου, Αγγελική Καραγιάννη, Μήτσος Αραπάκης, Ζαχαρίας Κασιμάτης. Στα «Τραγούδια των Ελλήνων» περιλαμβάνονται όχι μόνο τα ελληνικής μουσικής προελεύσεως τραγούδια (δημοτικά, ρεμπέτικα, μικρασιάτικα), αλλά και κάθε είδος τραγουδιού που με στίχους στην ελληνική γλώσσα τραγουδήθηκε από ευρύτερο ­ελληνικό­ κοινό. Περιλαμβάνονται δε ακόμη μεγάλες ξένες επιτυχίες, δημιουργίες σημαντικών συνθετών (ιδιαίτερα από χώρες της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής), που τραγουδήθηκαν κατά εποχές από τον ελληνικό λαό.

Ο ιστορικός - ερευνητής του τραγουδιού Παναγιώτης Λ. Κουνάδης, που έχει επιμεληθεί την έκδοση των τεσσάρων cd με τα «Τραγούδια των Ελλήνων», λέει στα «ΝΕΑ» ότι «μέσα απ' αυτό τον πλούσιο μουσικό θησαυρό, επιχειρούμε για πρώτη φορά στην ελληνική δισκογραφία να συνδυάσουμε στο ίδιο cd, ήχους, μουσική, ποίηση και ερμηνείες από ένα τεράστιο, σε έκταση και ποικιλία, δισκογραφικό υλικό. Κάθε ψηφιακός δίσκος ­ τονίζει ο Παναγιώτης Λ. Κουνάδης ­ αποτελεί και μία αυτόνομη μουσική διαδρομή, με δείγματα απ' όλα τα είδη και ενδιαφέρουσες εναλλαγές από φωνές, όργανα, ρυθμούς και μελωδίες, που είχαν γραμμοφωνηθεί σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική και που η συντριπτική τους πλειοψηφία παρουσιάζεται, για πρώτη φορά, με τη νέα τεχνολογία στην ελληνική αγορά».

Στην έκδοση ακούγονται, εκτός από τον διάσημο (με λαμπρή καριέρα στα μεγάλα λυρικά θέατρα του εξωτερικού) τενόρο Οδυσσέα Λάππα, οι σπουδαίες φωνές ­μάλλον ξεχασμένων­ τραγουδιστών, όπως του σημαντικού Τέτου Δημητριάδη (αδελφού του αξέχαστου κορυφαίου γελοιογράφου - σκιτσογράφου των «ΝΕΩΝ» Φωκίωνα Δημητριάδη), του Τάτση Νικολάου, του Νώντα Σγουρού και του Γιώργου Βιδάλη (στις σπάνιες διφωνίες του με τον Τίτο Ξηρέλλη). Στη συλλογή και ο «Γερο-Δήμος» από την όπερα «Μάρκος Μπότσαρης» του Παύλου Καρρέρ, στην καλύτερη ηχογράφηση (1925) με τον τενόρο Οδυσσέα Λάππα και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου. Από τον χώρο των συνθετών του κλασικού ρεπερτορίου, ακούγονται από τη φωνή του μεγάλου και διάσημου και στο εξωτερικό βαρύτονου Γιάννη Αγγελόπουλου η «Εξομολόγηση» και «Μάνα και γιος» σε ποίηση Γεωργίου Δροσίνη και μουσική Σπύρου Σαμάρα.

Η συλλογή (της Legend) περιλαμβάνει ακόμη τον «Αλογατά», ένα πολύ σπάνιο ρεμπέτικο της Αμερικής, που ερμηνεύει η Αγγελική Καραγιάννη και αναφέρεται στους τζογαδόρους της εποχής του 1915 - ΄25. Ακολουθεί ένα σμυρναίικο με τον Αντώνη Νταλγκά, «ʼντε να πεθάνω» και μετά η Μαρίκα Παπαγκίκα με το ζεϊμπέκικο «Κυρία Ντουντού» και το ρεμπέτικο της επιθεώρησης «Η αλανιάρα» του Τούντα. Για να πάρει σειρά «Το τανγκό των Ρόδων» με την ωραία φωνή του Αντώνη Δελωτά και τα «Στην τρέλα του χορού» (φοξ-τροτ) και «Ξέρω έναν βασιλιά» (από αντιβασιλική οπερέτα του 1927).

Συνέχεια με τον Αττίκ (Κλέωνα Τριανταφύλλου) σε μια σπουδαία ερμηνεία ενός δικού του τραγουδιού «Τόσοι σου 'παν σ' αγαπώ», για να περάσουμε στον μεγάλο κιθαρίστα, συνθέτη και τραγουδιστή του ρεμπέτικου Κώστα Καρίνη, που τραγουδά «Αυτά τα μαύρα μάτια» του Κώστα Βούρου, σε έναν οργανικό πεντοζάλη και ένα δημοτικό (συρτό) «Όταν σε βλέπω στο χορό» με την Αγγελική Καραγιάννη. Ακούγεται ακόμη η καταπληκτική ερμηνεία του Αντώνη Νταλγκά στον «Σουλτανί - μανέ» και μία εκδοχή του τραγουδιού της «Τράτας» (1928) με τη φωνή του Ιωάννη Φωκίου ή Χιώτη.

Σε άλλο cd ο τενόρος Κώστας Καζής, από ηχογράφηση της Αμερικής, ακούγεται να τραγουδάει το «Σύρε το πασουμάκι σου», ο Ευάγγελος Σωφρονίου στους «Χασικλήδες» και η ιταλικής καταγωγής σοπράνο Ισμήνη Διατσέντα σε ένα κομμάτι του Τούντα, «Στου Συγγρού». Στο δεύτερο cd, τέλος, περιλαμβάνεται και ένα τραγούδι ντοκουμέντο: η «Εβραιοπούλα» (φωνογράφηση του 1929, στην Αμερική) με τον Χαρίλαο Πυρρή, που έχει καταγραφεί από τον Γάλλο περιηγητή και συλλέκτη Κόμη Ντε Μαρσελί ως ένα από τα παλαιότερα ελληνικά τραγούδια (πρωτοκυκλοφόρησε το 1851).



ΤΑ ΝΕΑ , 05-10-2000 , Σελ.: P01
Κωδικός άρθρου: A16861P011


 Σχόλια X