Το αστικό τραγούδι στα Πέτρινα Χρόνια 1940 – 1949

Moderators: Stelios Lambropoulos, theocharis

Stelios Lambropoulos
Posts: 218
Joined: Mon Aug 20, 2007 10:02 pm

Το αστικό τραγούδι στα Πέτρινα Χρόνια 1940 – 1949

Postby Stelios Lambropoulos » Sat Jun 16, 2007 11:16 am

Image

Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Σάκη Πάπιστα "Το αστικό τραγούδι στα πέτρινα χρόνια 1940-1949" από τον εκδοτικό οίκο των Αδελφών Κυριακίδη.

Ένα τμήμα του βιβλίου καλύπτει, τα διάφορα είδη του αστικού τραγουδιού και καταγράφει τετρακόσια περίπου τραγούδια. Για κάθε τραγούδι υπάρχουν οι στίχοι του, τα στοιχεία των δημιουργών του και των δίσκων στους οποίους κυκλοφόρησε καθώς και σχόλια, μερικά από τα οποία είναι ενδιαφέροντα. Βέβαια καταγράφονται και τραγούδια, ειδικά του έντεχνου χώρου, τα οποία γράφτηκαν δεκαετίες μετά την περίοδο που καλύπτει το βιβλίο, κάτι που τονίζει και ο ίδιος ο συγγραφέας. Προσωπική μας γνώμη είναι πως δεν έπρεπε να συμπεριληφθούν εκτός και αν άλλαζε ο τίτλος του βιβλίου και από "στα πέτρινα" γινόταν "για τα πέτρινα".

Ένα πολύ μεγάλο τμήμα του βιβλίου, περίπου το μισό, καταλαμβάνει το τμήμα που αναφέρεται στον πόλεμο του 1940-41, στην Κατοχή, στην Εθνική Αντίσταση, στην Απελευθέρωση και στον Εμφύλιο Πόλεμο. Ο συγγραφέας δεν παραθέτει απλώς κάποια γεγονότα, η γνώση των οποίων θα βοηθούσε τον αναγνώστη να καταλάβει κάποια σημεία ενός τραγουδιού, αλλά προσπαθεί να καταγράψει όλα τα γεγονότα της περιόδου 1940-1949. Ίσως να ήταν καλύτερα, για κάθε τραγούδι να υπήρχαν οι σχετικές ιστορικές αναφορές στα σχόλια.

Το βιβλίο συνοδεύεται από cd το οποίο περιέχει είκοσι τρία τραγούδια καθώς και το έκτακτο ανακοινωθέν του Ελληνικού Στρατηγείου.

Return to “Παρουσιάσεις”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 12 guests