αστικές λαϊκές μουσικές

Εδώ εμφανίζονται οι ανακοινώσεις της σύνταξης

Moderators: Stelios Lambropoulos, theocharis

Stelios Lambropoulos
Posts: 218
Joined: Mon Aug 20, 2007 10:02 pm

αστικές λαϊκές μουσικές

Postby Stelios Lambropoulos » Wed May 07, 2014 10:24 pm

ένα ετήσιο forum για τις ζωντανές μουσικές παραδόσεις από το τμήμα λαϊκής & παραδοσιακής μουσικής του τει ηπείρου, με συναυλίες, εισηγήσεις, εκθέσεις, σεμινάρια και ανταλλαγές υπό την αιγίδα του δήμου θεσσαλονίκης.

Στην νεότερη ελληνική ιστορία, η μελέτη του λαϊκού πολιτισμού ταυτίστηκε επί μακρόν με την μελέτη του δημοτικού τραγουδιού. Ο μουσικός πολιτισμός των πόλεων θεωρήθηκε υβριδικός και αξιολογήθηκε ως ελάσσονος σημασίας. Ωστόσο, καθώς η νεοελληνική πόλη διαμορφώνεται διαχρονικά, αναδεικνύεται σε δυναμικό φυτώριο υφών και πρακτικών, όπου οι λαϊκοί μουσικοί γίνονται οι φορείς της έκφρασης μιας κοινωνίας -ή μάλλον πολλών κοινοτήτων- σε διαρκή μετεξέλιξη.

Η τέχνη τους δίνει μερικά από τα πιο ωραία κομμάτια της ελληνόφωνης παράδοσης και απεικονίζει παραστατικότατα τον σύνθετο χαρακτήρα της ιδιοσυγκρασίας της. Η επίσκεψη των αστικών λαϊκών μουσικών είναι επίσκεψη σε έναν χώρο που είναι σε όλους μας οικείος, αφού οι μουσικές αυτές χαϊδεύουν τα αυτιά μας εξ απαλών ονύχων. Συγχρόνως όμως είναι και μια επίσκεψη σε μιαν άγνωστη γη, όπου εύκολα διαπιστώνει κανείς πόσο η συνείδησή μας έχει ανάγκη να ελέγξει τα παντός είδους στερεότυπα που μας εμποδίζουν να την γνωρίσουμε πραγματικά και να την εκτιμήσουμε.

Το Τμήμα Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα, έχει έναν ιδιαίτερο ακαδημαϊκό προσανατολισμό: τις λαϊκές μουσικές, τις οποίες μελετά στον πληθυντικό αριθμό και σε ενεστώτα χρόνο. Η αντιμετώπιση του λαϊκού μουσικού πολιτισμού ως συνολικού κοινωνικού φαινομένου, που δίνει έμφαση στην εφαρμογή και την προφορικότητα, δίπλα στην ακαδημαϊκή σπουδή της λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής, αξιοποιεί τη συμβολή των επιστημών του ανθρώπου όπως εξελίχθηκαν στο τέλος του 20ου αιώνα για μια προσέγγιση που υπερβαίνει την απλή μελέτη της μουσικής, και προσεγγίζει το ουσιώδες που κρύβεται στο κοινωνικό και πολιτισμικό συμφραζόμενό της.

Στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής του αποστολής, το Τμήμα επιδιώκει να συνδέσει το ερευνητικό και παιδαγωγικό έργο που πραγματοποιείται στους κόλπους του με τους θεσμούς που εστιάζουν στο αντικείμενο του πολιτισμού.
Η τέχνη τους δίνει μερικά από τα πιο ωραία κομμάτια της ελληνόφωνης παράδοσης και απεικονίζει παραστατικότατα τον σύνθετο χαρακτήρα της ιδιοσυγκρασίας της. Η επίσκεψη των αστικών λαϊκών μουσικών είναι επίσκεψη σε έναν χώρο που είναι σε όλους μας οικείος, αφού οι μουσικές αυτές χαϊδεύουν τα αυτιά μας εξ απαλών ονύχων. Συγχρόνως όμως είναι και μια επίσκεψη σε μιαν άγνωστη γη, όπου εύκολα διαπιστώνει κανείς πόσο η συνείδησή μας έχει ανάγκη να ελέγξει τα παντός είδους στερεότυπα που μας εμποδίζουν να την γνωρίσουμε πραγματικά και να την εκτιμήσουμε.



Η αστική λαϊκή κιθάρα

Η λαϊκή κιθάρα είναι πανταχού παρούσα στην ελληνική μουσική, κι ωστόσο είναι θαρρείς αθέατη: συχνά θεωρείται αυτονόητη, πολλές φορές "δανεική" από άλλες μουσικές εκφράσεις, δευτερεύουσα, ένοχη για συγκερασμό και άρα περιορισμό... Μέχρι πρόσφατα, δεν έχει δική της υπόσταση. Είναι ο φτωχός συγγενής της ευγενούς κλασικής κιθάρας, υποκατάστατο του λαούτου ή του ουτιού, εύκολη, πρόχειρη, φθηνή, πάντα ανεπαρκής και υπολειπόμενη. Γι' αυτό και στα εγχειρίδια είναι απούσα, στην δε μουσική εκπαίδευση αγνοείται επιδεικτικώς.

Τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια, στο Τμήμα Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου, η λαϊκή κιθάρα έγινε αντικείμενο αυτοτελούς διδασκαλίας και έρευνας. Τόσο από τεχνικής, όσο και από μουσικολογικής απόψεως, αποδείχθηκε ότι όχι μόνο είναι αυτοδύναμο όργανο, με μακρά και σύνθετη υπόσταση, αλλά και ότι ο ρόλος της στην συγκρότηση του λαϊκού ρεπερτορίου είναι πολύ πιο σημαντικός από ό,τι φανταζόμασταν.

Όργανο εξόχως λαϊκό, εύκολα προσβάσιμο, με απεριόριστες δυνατότητες και με πολυφωνική δυναμική, έγινε στα χέρια των λαϊκών μουσικών όχημα μιας αυθεντικής αισθητικής, που όχι μόνο δεν είναι στατική και περιορισμένη, αλλά αντίθετα εξελίσσεται με τρόπο εντυπωσιακό τα τελευταία εκατό χρόνια, προσαρμοζόμενη στις πολιτισμικές και αισθητικές εξελίξεις.
Στην μουσική πράξη, δεν μένει στη σκιά των μεγάλων σολιστικών οργάνων, αλλά διεκδικεί τον πλέον ουσιαστικό δομικό ρόλο στην ορχήστρα, έστω και αν παραμένει διακριτική κατά την επιτέλεση.

Η λαϊκή κιθάρα δικαιούται ένα τιμητικό τριήμερο: από την κατασκευή έως την δισκογραφία, μια σειρά από δραστηριότητες φιλοδοξούν να αναδείξουν την δυναμική της προσωπικότητα, να την συστήσουν στους ρέκτες και στους περίεργους, να αναδείξουν τους μουσικούς που την ανέδειξαν, και φυσικά να την ακολουθήσουν στο λαϊκό γλέντι του οποίου αποτελεί το στυλοβάτη.


Πρόγραμμα

Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

12.00
Έκθεση: λαϊκές κιθάρες παλιών και νέων οργανοποιών. Συλλεκτικά κομμάτια παλιών μαστόρων εκτίθενται δίπλα σε κιθάρες βγαλμένες από το μεράκι νέων οργανοποιών. Το κοινό μπορεί να ακούσει τον ήχο τους ηχογραφημένο, αλλά και να τις πάρει στα χέρια του ή να απολαύσει καλούς μουσικούς να τις χρησιμοποιούν σε όλη τη διάρκεια του τριημέρου.

19.00
Επίσημα εγκαίνια
Έλλη Χρυσίδου, αντιδήμαρχος πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης
Μαρία Ζουμπούλη, Επίκουρη καθηγήτρια, Τμήμα Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής ΤΕΙ Ηπείρου

21.00
Συναυλία (Γενί Τζαμί): η τέχνη της κιθάρας στα χρόνια του ρεμπέτικου
Δημήτρης Μυστακίδης, Δημήτρης Παπάς, Γιώργος Τσαλαμπούνης


Σάββατο 10 Μαΐου 2014

11.00
Στρογγυλό τραπέζι: για τη λαϊκή κιθάρα
Εισαγωγή – συντονισμός: Γιώργος Κοκκώνης (μουσικολόγος, Επίκουρος καθηγητής, Τμήμα Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής ΤΕΙ Ηπείρου)
Εισηγήσεις:
- η διδασκαλία της λαϊκής κιθάρας: προκλήσεις, προτάσεις, προοπτικές
Δημήτρης Μυστακίδης (μουσικός, ερδιπ β, τμήμα λαϊκής & παραδοσιακής μουσικής τει ηπείρου)
- Η τροπικότητα στον συγκερασμό - ζητήματα εναρμόνισης
Σπύρος Δελέγκος (Μουσικός- Καθηγητής του τμήματος Αστικής Λαϊκής Μουσικής της Φιλαρμονικής Εταιρίας-Ωδείο Πατρών)
- Η λαϊκή κιθάρα στη δισκογραφία των 78 στροφών - ζητήματα τεκμηρίωσης
Σωτήρης Λυκουρόπουλος (music publisher)
- Μεταπολεμικοί κιθαρίστες
Γιώργος Τσάμπρας (δημοσιογράφος)
- Κατασκευαστές λαϊκής κιθάρας στην Αθήνα του 19ου αιώνα
Πέτρος Μουστάκας (μουσικολόγος)

13.30 - 16.00
Συναυλία φοιτητών του Τμήματος Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής ΤΕΙ Ηπείρου
Τα τμήματα της κιθάρας του Τμήματος Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής ΤΕΙ Ηπείρου παίζουν κομμάτια από την ιστορία της λαϊκής κιθάρας στην ελληνική μουσική με ποτό και φαγητό στην αυλή

16.00 - 18.00
Στρογγυλό τραπέζι: η τέχνη της κατασκευής της λαϊκής κιθάρας
Εισαγωγή – συντονισμός: Τάσος Θεοδωράκης (οργανοποιός)
Εισηγήσεις:
- Η συντήρηση παλαιών και ιστορικών οργάνων
Νίκος Φρονιμόπουλος
- Μύθοι και αλήθειες στην οργανοποιία
Γιάννης Αλεξανδρής
- Μέθοδοι αντιγραφής και αναπαραγωγής λειτουργικών οργάνων
Ανδρέας Καραγιάννης
- Ο πατέρας μου, Άρης Απαρτιάν
Σουζάνα Απαρτιάν

19.00 - 20.00
Βιβλιοπαρουσίαση: η λαϊκή κιθάρα, του Δημήτρη Μυστακίδη
Παρουσίαση: Γιώργος Κοκκώνης (μουσικολόγος, Επίκουρος καθηγητής Τμήματος Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής ΤΕΙ Ηπείρου)
συμμετέχουν οι: Νίκος Διονυσόπουλος, μουσικολόγος, υπεύθυνος για τον τομέα της μουσικής των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης και Κώστας Τσούγκρας, μουσικολόγος, Επίκουρος καθηγητής του τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ

21.00
Συναυλία (Γενί Τζαμί): η σπηλιά του δράκου
Μπάμπης Παπαδόπουλος (κιθάρες), Δημήτρης Βλαχομήτρος (μπουζούκι), Διονύσης Μακρής (κοντραμπάσο)


Κυριακή 11 Μαΐου 2014

12.00 - 17.30
master classes
α. Δημήτρης Μυστακίδης: τεχνικές συνοδείας και εναρμόνισης στην λαϊκή κιθάρα (12.00-13.30)
β. Μπάμπης Παπαδόπουλος: η λαϊκή κιθάρα: μια σύγχρονη προσέγγιση (14.00-15.30)
γ. Δημήτρης Λάππας: «όλα είναι δρόμος», μια προσέγγιση του αυτοσχεδιασμού πάνω στους λαϊκούς δρόμους (16.00-17.30)


nota bene:
την Παρασκευή και το Σάββατο, η βραδιά συνεχίζεται στην Πριγκηπέσσα (Φιλικής Εταιρείας 5), με αμιγώς κιθαριστικό ρεπερτόριο:
Σπύρος Δελέγκος - Γιώργος Δορλής
Δημήτρης Παπάς - Γιώργος Τσαλαμπούνης
Κωστής Κωστάκης - Παναγιώτης Διαμαντής - Χαρούλα Τσαλαπάρα
Άκης Πιτσάνης - Βασίλης Αλεξιάδης
Γκόγκος Δημήτρης, Πάρης Χρηστίδης , Θωμάς Καραγιάννης
Πέτρος Μάλαμας
Θεοδώρα Αθανασίου - Δημήτρης Νικολάου
Κώστας Κυρίτσης - Αθηνόδωρος Καρκαφίρης - Χρήστος Κοσμάς
Κωστής Μακρυγαννάκης - Τηλέμαχος Ρουδνικλής - Κωστής Κωστόπουλος (δημοτικό κέντρο μουσικής και χορού θεσσαλονίκης)
Γιάννης Παπαγεωργίου - Γιώργος Μακρής
Δημήτρης Μυστακίδης


http://www.astikeslaikesmousikes.gr

Return to “Τελευταία νέα”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests