Κυριακάτικα πρωινά στο Μ.Ε.Λ.Μ.Ο. Φοίβου Ανωγειανάκη

Εδώ εμφανίζονται οι ανακοινώσεις της σύνταξης

Moderators: Stelios Lambropoulos, theocharis

Stelios Lambropoulos
Posts: 218
Joined: Mon Aug 20, 2007 10:02 pm

Κυριακάτικα πρωινά στο Μ.Ε.Λ.Μ.Ο. Φοίβου Ανωγειανάκη

Postby Stelios Lambropoulos » Tue Jan 08, 2013 12:54 pm

Ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων προτείνει μια γνωριμία με την αστική λαϊκή μας μουσική (ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι) σε σημαντικές στιγμές της διαδρομής του.

Σε μια προσπάθεια να συμβάλλουμε στη ζωντανή διατήρηση του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού, που είναι αναπόσπαστο μέρος της αστικής μουσικής μας παράδοσης, διοργανώνουμε ένα σεμινάριο-συνάντηση για τέσσερις συνεχόμενες Κυριακές, από τις 13 Ιανουαρίου 2013 έως και τις 3 Φεβρουαρίου 2013, από 11:30 έως 1:30 το μεσημέρι, στην αίθουσα διαλέξεων του Μουσείου. Οι συμμετέχοντες/ες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν μερικές ιδιαίτερες περιόδους της αστικής λαϊκής μας μουσικής χωρίς να είναι απαραίτητη η μουσική γνώση. Στο σεμινάριο-συνάντηση θα υπάρξει χρήση οπτικοαουστικού υλικού και ζωντανά ηχητικά παραδείγματα για όλες τις περιόδους.

Κυριακή 13 Ιανουαρίου: Σμυρναίικη κληρονομιά - Νίκος Πολίτης
Ο εισηγητής θα περιγράψει την γένεση, σε Σμύρνη και Κων/λη, του μουσικού είδους που σήμερα ονομάζουμε Σμυρναίικο τραγούδι και την “μεταφύτευσή” του στην Αθήνα, ως επακόλουθο της μικρασιατικής καταστροφής. Παράλληλα, θα παρουσιαστεί και η εξέλιξη και καταγραφή στη δισκογραφία του είδους του αστικού λαϊκού τραγουδιού που ονομάστηκε Μόρτικο, Σερέτικο, ή κουτσαβάκικο και οδήγησε, λίγα χρόνια αργότερα, στην “μεγάλη ανατροπή” όπου η Σμυρναίικη σχολή με τα σαντουρόβιολα παρέδωσε τη “σκυτάλη” του αστικού λαϊκού τραγουδιού στα μπουζούκια και τους μπαγλαμάδες.

Κυριακή 20 Ιανουαρίου: «Πειραιώτικη» περίοδος - Γιώργος Μακρής
Θα παρουσιαστεί η επιρροή του ρεμπέτικου από άλλα μουσικά είδη (παραδοσιακή μουσική, Αθηναϊκή καντάδα κ.λ.π), οι κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες της περιόδου, παράλληλα με την μουσική συνεύρεση Σμυρνιών και Πειραιωτών μουσικών, μετά το 1922, με τελικό αποτέλεσμα το «Πειραιώτικο» μουσικό ύφος. Τέλος θα γίνει αναφορά στη ξακουστή Τετράδα του Πειραιά (Μάρκος, Στράτος, Δελιάς, Μπάτης) και στο μουσικό κίνημα που δημιούργησε.
Στη διάρκεια της παρουσίασης θα ακουστούν χαρακτηριστικά τραγούδια της περιόδου παιγμένα από τον δεξιοτέχνη μουσικό Σπύρο Γκούμα και ομάδα μουσικών

Κυριακή 27 Ιανουαρίου: Λογοκρισία Μεταξά (κανταδόρικα ρεμπέτικα) - Νίκος Πολίτης

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου: Πόλεμος και εμφύλιος - Γιώργος Μακρής


Μουσική επιμέλεια και παρουσίαση: Σπύρος Γκούμας
Οργανωτική επιμέλεια: Γιώργος Μακρής
Συμμετέχουν οι μουσικοί:
Σπύρος Γκούμας: μπουζούκι, Γιώργος Χαρατσής: μπουζούκι
Κώστας Τρυφωνόπουλος: κιθάρα – μπάσο - μπουζούκι
Ρένα Στρούλιου: τραγούδι, Φωτεινή Καράμπαμπα: μπαγλαμάς
Ισίδωρος Πάτερος: μπουζούκι - ούτι - κιθάρα
Νίκος Ψεγιαννάκης: μπουζούκι, Γιώργος Μακρής: κιθάρα
Συμμετέχουν όλοι στα φωνητικά

Τιμή συμμετοχής για κάθε ενότητα 10 ?. Τιμή συμμετοχής και για τις τέσσερεις ενότητες 30 ?. Λόγω του περιορισμένου χώρου δίνεται η δυνατότητα για προεγγραφή για μία ή περισσότερες μουσικές περιόδους. Έναρξη εγγραφών από Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-3254119, 2103254129

Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων
Φοίβου Ανωγειανάκη-Κέντρο Εθνομουσικολογίας
Διογένους 1-3, Πλατεία Αέρηδων Πλάκα, Αθήνα 105 56
Τηλ.-Fax: 210-3250198, 210-3254119, 210-3254129
Ιστοσελίδα: www.instruments-museum.gr
Facebook: http://www.facebook.com/instruments.museum

Return to “Τελευταία νέα”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests