Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φ. Ανωγειανάκη

Εδώ εμφανίζονται οι ανακοινώσεις της σύνταξης

Moderators: Stelios Lambropoulos, theocharis

Stelios Lambropoulos
Posts: 218
Joined: Mon Aug 20, 2007 10:02 pm

Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φ. Ανωγειανάκη

Postby Stelios Lambropoulos » Thu Feb 26, 2009 3:03 pm

Από το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη λάβαμε το παρακάτω email:



Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι,
Σας ενημερώνουμε ότι ενεργοποιήθηκε πρόσφατα η νέα ιστοσελίδα του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη - Κέντρου Εθνομουσικολογίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
www.instruments-museum.gr

Οι επισκέπτες μπορούν να πλοηγηθούν στις παρακάτω θεματικές ενότητες:

-Ιστορικό της ίδρυσης του Μουσείου από τον Φοίβο Ανωγειανάκη και της οικίας Λασσάνη όπου στεγάζεται
-Περιήγηση στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του Μουσείου
-Πληροφορίες για την πρόσβαση και τις ώρες λειτουργίας
-Παρουσίαση των οργάνων της κύριας και της κινητής έκθεσης με φωτογραφικό υλικό και ηχητικά παραδείγματα
-Δραστηριότητες του Μουσείου και του Σωματείου των Φίλων (διαλέξεις, σεμινάρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, μαθήματα οργάνων, συναυλίες, μουσικές συναντήσεις, συμμετοχή σε φεστιβάλ, εκθέσεις κ.λ.π.) από το 1993 έως σήμερα, με συνοδευτικό οπτικοακουστικό υλικό
-Ανακοινώσεις και Νέα για τις μελλοντικές εκδηλώσεις του Μουσείου
-Αρθρογραφία για την ελληνική παραδοσιακή μουσική και τα όργανα
-Χρήσιμες διευθύνσεις στο διαδίκτυο

Επιπλέον, σύντομα θα ενεργοποιηθεί και το forum με θέματα σχετικά με την ελληνική μουσική παράδοση και τις μουσικές του κόσμου.

Περιμένουμε τις κρίσεις και τις παρατηρήσεις σας στη νέα διεύθυνση:
info@instruments-museum.gr

Αν θέλετε να σας ενημερώνουμε για τα Νέα και τις Εκδηλώσεις του Μουσείου, παρακαλούμε να μας αποστείλετε το e-mail σας μέσω της ιστοσελίδας (Newsletter - Αποστολή).




Τα παρακάτω στοιχεία προέρχονται από την ιστοσελίδα του μουσείου


ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη-Κέντρο Εθνομουσικολογίας εγκαινιάστηκε στις 6 Ιουνίου του 1991 και είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου εποπτευόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Βασίζεται στη συλλογή από 1200 ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα από τον 18ο αιώνα
ως τις μέρες μας, καρπό 50χρονης έρευνας και μελέτης του μουσικολόγου Φοίβου Ανωγειανάκη.
Το 1978 ο Φοίβος Ανωγειανάκης δώρισε τη συλλογή του στο ελληνικό δημόσιο και με την εποπτεία του άρχισαν οι εργασίες ίδρυσης του Μουσείου, που στεγάζεται σ' ένα παλαιό αρχοντικό του 1840 στην Πλάκα (οικία Λασσάνη) δίπλα στη Ρωμαϊκή Αγορά.
Για την οργάνωση και αποπεράτωση του Μουσείου συνεργάστηκαν αρχικά το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και στη συνέχεια το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα Β. Παπαντωνίου και η Ελληνική Εταιρεία Λαογραφικής Μουσειολογίας.
Ο αρχιτέκτονας Κωστής Αδαμόπουλος διαμόρφωσε το κυρίως κτίριο στον εκθεσιακό χώρο, που στεγάζει επίσης την υποδοχή, τη διεύθυνση, τη γραμματεία και τη βιβλιοθήκη του Μουσείου. Οι παλαιοί στάβλοι του αρχοντικού στεγάζουν το Κέντρο Έρευνας και τα αρχεία, τους αποθηκευτικούς χώρους, μια αίθουσα εκδηλώσεων (για 80 άτομα) και το πωλητήριο του Μουσείου όπου διατίθενται βιβλία, δίσκοι και μουσικά όργανα.

ΕΚΘΕΣΗ
Εκτίθενται περίπου τα μισά όργανα της συλλογής Ανωγειανάκη, με κριτήριο όχι μόνο την αισθητική και τη διακόσμησή τους, αλλά κυρίως το εθνολογικό και μουσικολογικό τους ενδιαφέρον Τα υπόλοιπα όργανα βρίσκονται στη διάθεση των ερευνητών και αποτελούν υλικό για την κινητή έκθεση του Μουσείου, που περιοδεύει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ή για εκθέσεις ειδικού ενδιαφέροντος.
Η έκθεση καλύπτει τρεις ορόφους και περιλαμβάνει τέσσερεις ενότητες, όσες και οι οικογένειες μουσικών οργάνων που διακρίνει η εθνομουσικολογία, με κριτήριο το υλικό το οποίο πάλλεται για να δώσει τον ήχο:
α) μεμβρανόφωνα, β) αερόφωνα, γ) χορδόφωνα και δ) ιδιόφωνα.
Η παρουσίαση γίνεται κατά οργανολογικούς τύπους, σε βιτρίνες από κρύσταλλο, με ειδικές βάσεις από πλεξιγκλάς και δίγλωσσες (ελληνικά - αγγλικά) επεξηγήσεις.
Σε κάθε βιτρίνα ένα ειδικό σύστημα ακουστικών με μουσικά παραδείγματα παρουσιάζει τον ήχο, τη μουσική έκταση, τις τεχνικές παιξίματος και τους συνδυασμούς των μουσικών οργάνων που εκτίθενται σ' αυτήν. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια να τοποθετηθούν τα όργανα σε τόπο και χρόνο και να συνδεθούν με τους κατασκευαστές και τους μουσικούς που τα χρησιμοποιούν, μέσα από οπτικοακουστικό υλικό που αναφέρεται σε έθιμα και τελετουργίες όπου κυριαρχεί το παραδοσιακό τρίπτυχο: λόγος-μουσική-χορός.

ΣΤΟΧΟΙ
Οι στόχοι του Μουσείου και του Κέντρου Έρευνας, έτσι όπως αναφέρονται στον ιδρυτικό του νόμο, είναι:
1. Η συλλογή, συντήρηση και έκθεση λαϊκών μουσικών οργάνων και γενικά κάθε υλικού χρήσιμου για την έρευνα, μελέτη και προώθηση της ελληνικής λαϊκής μουσικής παράδοσης.
2. Η προώθηση της έρευνας και μελέτης σε θέματα εθνομουσικολογίας, ως και τεκμηρίωσης και διάδοσης της παραδοσιακής μουσικής.
3. Η διάσωση, μελέτη, προβολή και διάδοση της ελληνικής λαϊκής και βυζαντινής μουσικής παράδοσης, τόσο στον ελληνικό όσο και στον διεθνή χώρο με κάθε πρόσφορο μέσον.
4. Η δημιουργία ειδικής εθνομουσικολογικής βιβλιοθήκης και οπτικοακουστικού αρχείου.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου, σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο, είναι πενταμελές. Με την αρ. ΥΠΠΟ/ΔΙΟΙΚ/ΤΔΠΕΦ/88448/12-10-2006 απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού που δημοσιεύτηκε στο αρ. 47/τ. ΥΟΔΔ/20-10-2006 ΦΕΚ, ορίστηκαν:
Πρόεδρος: Λάμπρος Λιάβας, αναπλ. καθηγητής εθνομουσικολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών (αναπληρωτής: Παύλος Κάβουρας),
Aντιπρόεδρος: Δόμνα Σαμίου, ερμηνεύτρια και ερευνήτρια της ελληνικής μουσικής (αναπληρώτρια: Ειρήνη Λουτζάκη)
Μέλη: Γεώργιος Δραμουντάνης - Λουδοβίκος των Ανωγείων, μουσικός (αναπληρώτρια: Ουρ. Ξυλούρη), Σταματία Χατζηνικολάου, διευθύντρια Δ/νσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΥΠΠΟ (αναπληρώτρια: Ελένη Μπέτζου) και Διονύσιος Πελέκης, δικηγόρος (αναπληρωτής: Δημοσθένης Τσεβάς).

Return to “Τελευταία νέα”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests