Το αστικό τραγούδι στα Πέτρινα Χρόνια 1940 – 1949

Δημιουργία απάντησης

Κώδικας επιβεβαίωσης
Πληκτρολογήστε τον κώδικα ακριβώς όπως εμφανίζεται. Δεν υπάρχει διαφορά πεζών και κεφαλαίων, το μηδέν δεν υπάρχει.

BBCode είναι ΚΛΕΙΣΤΟ
Τα εικονίδια είναι ΚΛΕΙΣΤΑ

Περίληψη Θέματος
   

Προβολή ανάπτυξης Περίληψη Θέματος: Το αστικό τραγούδι στα Πέτρινα Χρόνια 1940 – 1949

Το αστικό τραγούδι στα Πέτρινα Χρόνια 1940 – 1949

Δημοσίευση από Stelios Lambropoulos » Σάβ. Ιουν. 16, 2007 11:16 am

Εικόνα

Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Σάκη Πάπιστα "Το αστικό τραγούδι στα πέτρινα χρόνια 1940-1949" από τον εκδοτικό οίκο των Αδελφών Κυριακίδη.

Ένα τμήμα του βιβλίου καλύπτει, τα διάφορα είδη του αστικού τραγουδιού και καταγράφει τετρακόσια περίπου τραγούδια. Για κάθε τραγούδι υπάρχουν οι στίχοι του, τα στοιχεία των δημιουργών του και των δίσκων στους οποίους κυκλοφόρησε καθώς και σχόλια, μερικά από τα οποία είναι ενδιαφέροντα. Βέβαια καταγράφονται και τραγούδια, ειδικά του έντεχνου χώρου, τα οποία γράφτηκαν δεκαετίες μετά την περίοδο που καλύπτει το βιβλίο, κάτι που τονίζει και ο ίδιος ο συγγραφέας. Προσωπική μας γνώμη είναι πως δεν έπρεπε να συμπεριληφθούν εκτός και αν άλλαζε ο τίτλος του βιβλίου και από "στα πέτρινα" γινόταν "για τα πέτρινα".

Ένα πολύ μεγάλο τμήμα του βιβλίου, περίπου το μισό, καταλαμβάνει το τμήμα που αναφέρεται στον πόλεμο του 1940-41, στην Κατοχή, στην Εθνική Αντίσταση, στην Απελευθέρωση και στον Εμφύλιο Πόλεμο. Ο συγγραφέας δεν παραθέτει απλώς κάποια γεγονότα, η γνώση των οποίων θα βοηθούσε τον αναγνώστη να καταλάβει κάποια σημεία ενός τραγουδιού, αλλά προσπαθεί να καταγράψει όλα τα γεγονότα της περιόδου 1940-1949. Ίσως να ήταν καλύτερα, για κάθε τραγούδι να υπήρχαν οι σχετικές ιστορικές αναφορές στα σχόλια.

Το βιβλίο συνοδεύεται από cd το οποίο περιέχει είκοσι τρία τραγούδια καθώς και το έκτακτο ανακοινωθέν του Ελληνικού Στρατηγείου.

Κορυφή