Κείμενο του Σάκη Πάπιστα
ΤΟ ΣΤΙΧΟΥΡΓΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΤΣΑΝΗ

(Ανέκδοτη, πρωτογενής καταγραφή και κατάταξη της Εργογραφίας του Βασίλη Τσιτσάνη ως Στιχουργού) του Σάκη Πάπιστα 

Αντί προλόγου:

Κατά τη γνώμη πολλών, ειδημόνων και του απλού λαού, ο μεγάλος μας μελωδός Βασίλης Τσιτσάνης είναι ο σημαντικότερος λαϊκός δημιουργός της νεότερης ιστορίας της Ελλάδος και ίσως ένας από τους μεγαλύτερους μελωδούς στην ιστορία του παγκόσμιου μουσικού στερεώματος.

Η μουσική του πολιτιστική κληρονομιά, από τον Φεβρουάριο του 1936 μέχρι και το θάνατό του τον Ιανουάριο του 1984, αποτελείται από συνολικά περίπου 710 750 πρωτότυπες συνθέσεις υψηλής ποιότητας και μελωδικότητας, ποικίλης θεματολογίας, οι οποίες τραγουδήθηκαν και θα τραγουδιούνται για πάντα από όλα σχεδόν τα κοινωνικά στρώματα του ελληνικού λαού. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται αρκετά σημαντικά αν συνυπολογίσουμε πως άλλα 40 50 τραγούδια του είναι βέβαιο πως κυκλοφόρησαν για διάφορους λόγους σε ονόματα φίλων και συναδέλφων του (κυρίως ερμηνευτών), ενώ παραμένει άγνωστος ο αριθμός τραγουδιών του που έμειναν ανέκδοτα (αγραμμοφώνητα), όπως και αρκετών άλλων που χάθηκαν την ταραχώδη περίοδο 1940 - 1949. Το πραγματικά απροσδιόριστο συνολικό πλήθος των δημιουργιών αυτών, τον καθιστούν δικαιωματικά και τον παραγωγικότερο έλληνα συνθέτη.
Όμως, εκτός από τις συνθετικές ικανότητες του μελωδού Βασίλη Τσιτσάνη, αυτό που παραμένει άγνωστο -ίσως στον περισσότερο κόσμο- είναι ότι ο Β.Τ. υπήρξε και ο σημαντικότερος Έλληνας στιχουργός. Επ' αυτού, οι μαρτυρίες της “Γριάς”, δηλαδή της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου και άλλων μεγάλων στιχουργών, συγκλίνουν στην ίδια επωδό: “ο Βασίλης Τσιτσάνης μας δίδαξε πώς να γράφουμε στίχους για τραγούδια”.

- Έχει αρκετές φορές λεχθεί ότι κοινός τόπος όλων των μεγάλων είναι η αβίαστη και επιπόλαιη (πολλές φορές) αμφισβήτησή τους, η μη εύκολη αποδοχή τους και το χειρότερο, η άδικη (τις περισσότερες φορές) επίθεση εις βάρος τους. Είναι η κοινή τους μοίρα.
Από τον κανόνα αυτόν, δυστυχώς (αλλά και ατυχώς, κατά πολλούς), δεν ξέφυγε ούτε και ο μεγαλύτερος λαϊκός μας δημιουργός Βασίλης Τσιτσάνης για το έργο του, κυρίως το στιχουργικό, καθώς και για την προσωπικότητά του.

Πιο συγκεκριμένα, είναι αλήθεια πως ο μεγάλος Τσιτσάνης, δέχτηκε κατά καιρούς τους περισσότερους και μεγαλύτερους επαίνους και ευτύχησε να ζήσει την μεγαλύτερη ίσως αναγνώριση και αποδοχή για το καλλιτεχνικό, μουσικολογικό και πολιτιστικό έργο του, από τον απλό λαό που το λάτρεψε και το λατρεύει, έως τους μεγαλύτερους θαυμαστές του από τον κόσμο των γραμμάτων και των τεχνών. Ίσως η μεγαλύτερη αποδοχή και αναγνώριση της ανωτερότητάς του να προέρχεται κυρίως από τους συναδέλφους του χώρου του, από τους περισσότερους λαϊκούς καλλιτέχνες, δημιουργούς (συνθέτες και στιχουργούς), ερμηνευτές και μουσικούς.

Τι είπε ο ίδιος για το έργο του:

- Ο Βασίλης Τσιτσάνης, σε γραπτή του συνέντευξη στον ερευνητή Στάθη Γκώντλετ, μεταξύ άλλων ερωτάται:
“Πόσα τραγούδια έχετε συνθέσει μέχρι σήμερα, και σε πόσα απ’ αυτά είναι οι στίχοι και η μουσική δικής σας κατασκευής;” Και η απάντηση του Β. Τσιτσάνη:
“Ακριβή αριθμόν δεν έχω, έχω γράψει φυσικά πάρα πολλά και αριθμούν πολλές εκατοντάδες. Σημασία δεν έχει η ποσότης αλλά η ποιότης. Είναι το πόσα θα μείνουν και θα αποτελέσουν σταθμό, επιτυχία. Είναι πολλοί που γράφουν φέρ' ειπείν σε 4 χρόνια 100 τραγούδια και δεν μένουν ούτε πέντε. Εγώ νομίζω σ’ όλα αυτά τα χρόνια της δημιουργίας μου επέτυχα τα ανώτατα δυνατά ποσοστά. Το 100% οι μουσικές είναι δικές μου και το 95% οι στίχοι μου”.

Τι είπαν επώνυμοι για το έργο του:


- Ο Γιάννης Τσαρούχης (που δύσκολα υμνούσε κάποιον) αποκάλεσε τον Τσιτσάνη "Θεόφιλο" της μουσικής. Σε μια συνέντευξή του είπε κάποτε:
- "Ο Τσιτσάνης είναι η μοναδική απόδειξη ότι έχουμε πολιτισμό. Οι νότες του επηρέασαν βαθιά όλους τους συνθέτες της σύγχρονης μουσικής.
- Είναι ποιητής, γιατί οι στίχοι του είναι σχεδόν όλοι δικοί του.
- Είναι τραγουδιστής, γιατί η φωνή του βγαίνει μέσα από τα βάθη της καρδιάς του.
- Είναι μέγας δεξιοτέχνης, γιατί ακόμα και οι εχθροί του το παραδέχονται.
- Είναι ο βάρδος των φτωχών, των πληγωμένων, των ερωτευμένων.
- Η ζωή του είναι συνδεδεμένη με την ιστορία του ρεμπέτικου, που μέσα απ' αυτόν έγινε αποδεκτό.
- Εχθροί και φίλοι δέχονται πως υπήρξε δεσπόζουσα φυσιογνωμία στο χώρο του λαϊκού τραγουδιού.
- Ό,τι κι αν πει κανένας για εκείνον είναι λίγο, γιατί πάνω απ' όλα μιλά το έργο του. Μιλούν τα τραγούδια του, που μας παρηγόρησαν όταν έπρεπε, που μας συνεπήραν κάποια θλιβερά δειλινά, που τα αγαπήσαμε γιατί μας συγκίνησαν".

- Ο Μίκης Θεοδοράκης τον χαρακτηρίζει "Μπετόβεν" της ελληνικής μουσικής.
- Ο Διονύσης Σαββόπουλος αμέσως μετά το θάνατο του Τσιτσάνη δήλωσε: "Νοιώθω ότι στο πρόσωπό του αποκτήσαμε τώρα έναν πρεσβευτή ανάμεσα στο λαϊκό μας τραγούδι και τον Θεό".
- Ο Γιάννης Λελάκης, στιχουργός πολλών τραγουδιών του λαϊκού δημιουργού και ερμηνευτή Απόστολου Χατζηχρήστου, είπε ότι: “ο Βασίλης Τσιτσάνης είναι το ελληνικό ακρογιάλι, το ελληνικό βουνό, ο ήλιος, τα λουλούδια, η αλήθεια, η μελαγχολία, ο πόνος, τα δάκρυα, η χαρά, η ευγένεια. Ο Τσιτσάνης είναι ο Λαός μας!”
- Ο Γιώργος Μητσάκης στην αυτοβιογραφία του λέει: "Το μπουζούκι το γνωρίσαμε από τον Μάρκο Βαμβακάρη, μάθαμε όμως να παίζουμε μπουζούκι από τον Βασίλη Τσιτσάνη. Ο Τσιτσάνης ήταν ο καλύτερος όλων. Ο Τσιτσάνης ήταν ευφυής. Μπορούσε να προβλέψει ποιος θα πάει μπροστά και ποιος όχι. Σαν οργανοπαίκτης ήταν ο καλύτερος. Σχεδόν σε όλους τους δίσκους αυτός παίζει μπουζούκι. Από τα τραγούδια του ένα με τρελαίνει, το "Παίξε Χρήστο το μπουζούκι". Ωραίο, φιλοσοφημένο, πολύ λαϊκό. Ωραίος, πολύ ωραίος στίχος".
- Κατά καιρούς έπλεξαν εγκώμια για τον Β. Τσιτσάνη οι ακόλουθοι επώνυμοι:
- Μάνος Χατζιδάκης,στο άρθρο “Ο Μάνος Χατζιδάκης για το λαϊκό τραγούδι”,Κυριακάτικος Ταχυδρόμος (Απρίλιος 1951).
- Σοφία Σπανούδη, στο άρθρο “Ο Τσιτσάνης”, Τα Νέα (1/2/1951).
- Ντίνος Χριστιανόπουλος, στο “Ιστορική και αισθητική διαμόρφωση του Ρεμπέτικου Τραγουδιού”,Θεσσαλονίκη (1961).
- Νάνος Βαλαωρίτης, Νίκος Εγγονόπουλος, Μίκης Θεοδωράκης, Ηλίας Πετρόπουλος, Γιάννης Τσαρούχης, Κώστας Ταχτσής, κ.α. στο “Βασίλης Τσιτσάνης, 30 χρόνια 100 τραγούδια”, Εικόνες Αρ. 572 (7/10/1966).


- Όμως, στον αντίποδα (και είναι παράξενο αλλά δυστυχώς όμως αληθινό), ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο κορυφαίος λαϊκός δημιουργός του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, είναι αυτός που παράλληλα δέχτηκε και κάθε λογής επιθέσεις, απόψεις (κοινές έως ακραίες), κρίσεις, κουτσομπολιά και αμφισβητήσεις που αφορούν κυρίως την πατρότητα των στίχων ορισμένων από τα υπέροχα τραγούδια που έχουν εκδοθεί στο όνομά του. Οι κατακριτές του διάφοροι, τις περισσότερες φορές κατά πολλούς τελείως άστοχοι και άδικοι μαζί του, κινούμενοι άλλοτε στη σφαίρα της φαντασίας, της υπερβολής και ίσως εκτός πραγματικότητας και άλλοτε στα όρια της προκατάληψης και ακόμα κατά καιρούς της σκοπιμότητας, του συμφέροντος και της επαγγελματικής αντιζηλίας. Πάντως, παραμένει ακόμα η απορία σε πολλούς πως και γιατί εμφανίστηκαν τόσα προβλήματα στο μεγάλο αυτόν έλληνα δημιουργό, σχετικά με την πατρότητα των στίχων ορισμένων τραγουδιών του.

Για να οδηγηθούμε σε ορθή προσέγγιση του προβλήματος, πρέπει να αναφέρουμε το τι πραγματικά συνέβαινε στη μακρά διάρκεια της δισκογραφικής πορείας του Βασίλη Τσιτσάνη, μέσα στο ελληνικό τραγούδι, λαμβάνοντας υπ’ όψιν πως ο ίδιος αποτελεί την προεξάρχουσα μορφή στο πάλκο και τη δισκογραφία. Επομένως, είναι πάρα πολλοί οι τότε νέοι αλλά και παλαιότεροι δημιουργοί (συνθέτες και στιχουργοί), φυσικά και ερμηνευτές, που ζούσαν με το όνειρο μιας συνεργασίας τους με τον κορυφαίο Βασίλη Τσιτσάνη. Με δεδομένο, λοιπόν, την πλούσια παρακαταθήκη του σε επιτυχίες, που η μία ακολουθούσε την άλλη, ήταν φυσικό να τον “πλευρίζουν” κάθε είδους επίδοξοι συνεργάτες, που προσέβλεπαν με αγωνία μήπως και κάποιοι στίχοι τους μελοποιηθούν από τον σπουδαίο αυτό δημιουργό κι έτσι μπορέσουν να αποκτήσουν κι αυτοί όπως και ο ίδιος δόξα και χρήμα. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο πρέπει να αναζητήσουμε όλο το πλέγμα των αντιπαραθέσεων, αμφισβητήσεων και διεκδικήσεων που δημιουργήθηκαν με μερικούς από τους τότε συνεργάτες του.
Είναι σημαντικό να επισημάνουμε πως ο νεαρός Τρικαλινός και υποψήφιος τότε δικηγόρος, από το 1936 έως το 1941, έχει ήδη περάσει στη δισκογραφία γύρω στα 110 τραγούδια το ένα καλύτερο από το άλλο εκ των οποίων τα 90 στο όνομά του και τα υπόλοιπα χαρισμένα σε φίλους (κυρίως τραγουδιστές) και συνεργάτες, κατακτώντας επάξια την πρώτη θέση ανάμεσα στους συνθέτες της προπολεμικής περιόδου. Και να σκεφτεί κανείς ότι μεταξύ 1938 και 1941 υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στη Θεσσαλονίκη και έλαβε μέρος στον ελληνο-ιταλικό πόλεμο.
Σε αντιδιαστολή, μεταπολεμικά, από το 1946 που ξαναρχίζουν οι γραμμοφωνήσεις στις δισκογραφικές εταιρείες, αρχίζουν -σε λίγο καιρό- οι αντιπαραθέσεις και τα πρώτα “παρατράγουδα” μεταξύ των καλλιτεχνών. Και ενώ ο Βασίλης Τσιτσάνης συνεχίζει τη λαμπρή του πορεία και μόνο τη διετία 1946 1947 γραμμοφωνεί πάνω από 50 υπέροχα τραγούδια, οι “παραπονούμενοι” και “ριγμένοι” συνάδελφοί του μόλις τότε ξεκινούσαν την πορεία τους στο ελληνικό αστικό τραγούδι. Είναι φυσικό λοιπόν να αναρωτιέται κανείς ποιοι ήταν και τι αντιπροσώπευαν τότε για το ελληνικό τραγούδι οι πρωτοεμφανιζόμενοι Νίκος Ρούτσος, Απόστολος Καλδάρας, Μπάμπης Μπακάλης ή η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου.
Να σημειωθεί πως, πέρα από την υπέροχη προπολεμική μουσικο-στιχουργική παρακαταθήκη που προαναφέρθηκε, το μουσικό και ποιητικό ταλέντο του μεγάλου δημιουργού Βασίλη Τσιτσάνη επισφραγίζεται πλήρως με τον όγκο και την ποιότητα του μεταπολεμικού του έργου (σπάνιο φαινόμενο). Από το 1946 έως και το τέλος της δισκογραφίας των 78 στροφών, το 1960, ο Βασίλης Τσιτσάνης γραμμοφωνεί άλλα 300 υπέροχα τραγούδια, που τα περισσότερα τραγουδιούνται ακόμα και σήμερα από τον ελληνικό λαό. Από το 1961 έως και το θάνατό του το 1983 ηχογραφεί στις 45 και 33 στροφές άλλα περίπου 300 τραγούδια, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται δεκάδες επανεκτελέσεις. Έτσι, ο εκλεκτός αυτός δημιουργός, καταγράφεται στη συνείδηση όλων σχεδόν των Ελλήνων ως μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του νεότερου ελληνισμού.

- Ο τρόπος συνεργασίας του Βασίλη Τσιτσάνη με τους διάφορους στιχουργούς και συνεργάτες του είναι πασίγνωστος στο συνάφι τους από παλιά: επειδή συνεχώς πιέζονταν για συνεργασία, “μοίραζε” τα θέματα, έδινε τη βασική ιδέα και στη συνέχεια επεξεργαζόταν ο ίδιος αυτά που είχαν φτιάξει οι συνεργάτες του και, αν είχαν ενδιαφέρον, τους έδινε την τελική μορφή, που γινόταν τραγούδι.
Γι’ αυτή τους τη συνεργασία και συμβολή στη δημιουργία κάποιου τραγουδιού, η αμοιβή τους ήταν ή κάποια εφάπαξ καταβολή συμφωνημένου χρηματικού ποσού, ή η μεταβίβαση μέρους των πνευματικών δικαιωμάτων του τραγουδιού, ανάλογα με το βαθμό της συμμετοχής του καθενός.
Να σημειωθεί ότι ο Β. Τσιτσάνης φρόντιζε πάντα να “κλείνει” τις οικονομικές του υποχρεώσεις με τους συναδέλφους του στιχουργούς. Αυτή ήταν πάγια αρχή του.
Το ίδιο συνέβη και με την περίφημη “Συννεφιασμένη Κυριακή”, που το θέμα της τον απασχολούσε από τα χρόνια της Κατοχής και τελικά ολοκλήρωσε με τη συνεργασία του Αλέκου Γκούβερη, στον οποίο και παραχώρησε το 20% των πνευματικών δικαιωμάτων ήδη από το 1948 που κυκλοφόρησε ο δίσκος.

Το ίδιο συνέβη και με τον στιχουργό Νίκο Ρούτσο. Η συνεργασία του με τον Βασίλη Τσιτσάνη σε κάποια τραγούδια, πρέπει να θεωρηθεί πως είναι σίγουρη. Είναι αλήθεια πως ο Ν. Ρούτσος συγκρούστηκε με τον Β. Τσιτσάνη για την πατρότητα των στίχων για διάφορα τραγούδια του δεύτερου. Διεκδίκησε (εντελώς παράλογα) ακόμα και τη “Συννεφιασμένη Κυριακή”.
Για να είναι κανείς απόλυτα δίκαιος, δεν πρέπει να αποκλείει και την περίπτωση να έχει γίνει και κάποια αδικία από μέρους του Βασίλη Τσιτσάνη για τη συγκεκριμένη συνεργασία, κι αυτό όμως πάντα με κάποια λογική επιφύλαξη. Αλλά, για τα τραγούδια αυτά, δεν είναι γνωστός ούτε ο βαθμός συνεργασίας ούτε και η πραγματική στιχουργική συμβολή του Νίκου Ρούτσου. Να αναφερθεί επίσης πως, ο κατά τ’ άλλα συμπαθής στιχουργός Νίκος Ρούτσος, συγγραφέας του πασίγνωστου περιοδικού φανταστικών περιπετειών “Ταρζάν Γκαούρ”, πέρα από τις επιτυχείς συμμετοχές του σε όσα τραγούδια συνεργάστηκε με τον Βασίλη Τσιτσάνη, ελάχιστα δείγματα επιτυχιών παρουσίασε στην ελληνική δισκογραφία της δεκαετίας του 1950, αν και έδωσε στίχους για δεκάδες τραγούδια σε άλλους συνθέτες.
Από το 1947 ο Ν. Ρούτσος διεκδικούσε ποσοστά σε δεκαοκτώ (18) τραγούδια του Τσιτσάνη για τη στιχουργική τους. Τα δύο αντίπαλα μέρη κατέφυγαν σε πολύχρονους δικαστικούς αγώνες, με συμμετοχή της Columbia σαν μάρτυρας και έφθασαν μέχρι τον ʼρειο Πάγο. Η απάντηση της εταιρείας Columbia, σε μορφή επιστολής προς τον δικηγόρο του Ρούτσου, ήταν: από τα 18 διεκδικούμενα τραγούδια στα 9 εμφανιζόταν σαν αποκλειστικός δημιουργός (στίχοι και μουσική) ο Τσιτσάνης, ενώ στα 7 δεν υπήρχε τίτλος στιχουργού στην Columbia (άρα ήταν του Τσιτσάνη;). Τα άλλα δύο ήταν: το "Απόψε κάνεις μπαμ" και η "Συννεφιασμένη Κυριακή". Για το πρώτο δικαιούχοι (κατά την εταιρεία, της οποίας σημειωτέον καλλιτεχνικός Διευθυντής ήταν ο Τσιτσάνης) είναι ο Βασίλης Τσιτσάνης με ποσοστό 75% και ο Νίκος Ρούτσος με 25%. Για το δεύτερο δικαιούχοι ο Τσιτσάνης με 80% και ο Αλέκος Γκούβερης με 20%. (Σημ.: Πράγματι ο Γκούβερης εμφανίζεται στην αντίστοιχη καρτέλλα της ΑΕΠΙ ότι συμμετέχει σαν στιχουργός του εν λόγω τραγουδιού με ποσοστό 20%).
Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η συνεργασία Τσιτσάνη - Ρούτσου είχε λήξει οριστικά από την άποψη των διεκδικήσεων, και από τις δύο πλευρές, από το 1952.

Το γιατί επί είκοσι χρόνια ο Νίκος Ρούτσος δεν επανήλθε ποτέ στο θέμα αυτό, είναι σήμερα γνωστό από τις καταθέσεις του ίδιου του Βασίλη Τσιτσάνη: «Η περίφημη “Συμμορία των τεσσάρων”, κατά τα πρότυπα της χήρας του Μάο όπως έλεγε χιουμοριστικά και πικραμένα ο μεγάλος μας συνθέτης αποφάσισε το 1972 να με εξοντώσει ψυχολογικά». Ο Ν. Ρούτσος, μετά από 20 χρόνια σιωπής, επανέρχεται στις διεκδικήσεις του και ξαναρχίζει τους δικαστικούς αγώνες εναντίον του Τσιτσάνη, προτρεπόμενος και καθοδηγούμενος από τον γνωστό ρεμπετολόγο Ηλία Πετρόπουλο. Ο Πετρόπουλος, χολωμένος με τον Τσιτσάνη που του αρνήθηκε τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις που οργάνωνε τότε, για να τον εκδικηθεί, χρησιμοποίησε σαν μοχλό πίεσης εναντίον του τον Νίκο Ρούτσο, αναμοχλεύοντας την μεταξύ τους παλιά αντιδικία.
Τελικά, αφού πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια έχασε τις δίκες ο Ρούτσος, η απόφαση του Αρείου Πάγου στις 5 Φεβρουαρίου 1987 (6 χρόνια μετά το θάνατο του Νίκου Ρούτσου), στον οποίο κατέφυγε το 1975 με αγωγή εναντίον του Β. Τσιτσάνη, ήταν απορριπτική και επέβαλε στις εγκαλούσες σύζυγο και θυγατέρα του στιχουργού Ν. Ρούτσου (που συνέχιζαν τη δίκη στο όνομα του ενάγοντα) την δικαστική δαπάνη 45.000 δρχ, όχι ευκαταφρόνητη για την εποχή εκείνη.

- Η αξιόλογη στιχουργός Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου ή Γριά, όσο ήταν στη ζωή, δεν φαίνεται να είχε αντιπαραθέσεις με τον Β. Τσιτσάνη. Αυτό το επιβεβαιώνουν τόσο οι κληρονόμοι της, όσο και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος από τις στήλες του περιοδικού «Δίφωνο». Μάλιστα δε, σε μαγνητοφωνημένη συνέντευξη που έδωσε η Γριά στον Παναγιώτη Κουνάδη, δηλώνει πως θεωρεί τον Τσιτσάνη δάσκαλό της και ότι χωρίς τη δική του συμβολή δεν θα είχε γράψει ποτέ τραγούδια. Τον Μάρτιο του 1971, στη συνέντευξή της αυτή, λέει λοιπόν με τη χαρακτηριστική της μετριοπάθεια (και είναι προς τιμή της) η αξέχαστη Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου: «Εγώ δεν καταλάβαινα από από στίχους, κάτι ψευτοποιήματα έγραφα. Ο Βασίλης Τσιτσάνης είναι αυτός που μ’ έμαθε να γράφω τραγούδια».

Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου συνεργάστηκε μαζί του με τους ίδιους όρους όπως και οι άλλοι στιχουργοί, μόνο που σε κάθε συνεργασία της «έκλεινε» οριστικά τους λογαριασμούς της, όχι μόνο με τον Βασίλη Τσιτσάνη αλλά με όλους τους συνθέτες, αφού δεν ενδιαφερόταν να φαίνεται το όνομά της στην ετικέτα του δίσκου, ούτε να πληρώνεται από την ΑΕΠΙ. Πολύ αργότερα την έπεισε ο Απόστολος Καλδάρας και είναι ασφαλώς προς τιμή του να διεκδικήσει σύμφωνα με το νόμο τα πνευματικά της δικαιώματα.

- Οι εκάστοτε κατακριτές και αμφισβητίες του στιχουργού (κυρίως) Βασίλη Τσιτσάνη είναι αλήθεια ότι προέρχονται από διάφορους χώρους, καλλιτεχνικούς ή μη, κινούμε-νοι εκάστοτε εναντίον του για διάφορους λόγους. Δημοσιογράφοι, λαϊκοί “ερευνητές” και “ρεμπετολόγοι” (κάποιοι συνήθως πολύξεροι, άλλοτε άσχετοι και αρκετές φορές δογματικοί), διάφοροι αντι-Τσιτσανικοί, έως ακόμα λαϊκοί συνθέτες και στιχουργοί. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των δημοσιογράφων Λεωνίδα Αντωνόπουλου και Γιάννη Δημητριάδη, που έγραψαν μια σειρά κειμένων στο περιοδικό “STATUS MILLENNIUM” με τον γενικό τίτλο “Ελληνική Μουσική, ιστορίες μικρού μήκους με μεγάλη διάρκεια”. Το δημοσίευμά τους, στο ίδιο περιοδικό, “Βασίλης Τσιτσάνης, τα 100 τραγούδια που άλλαξαν την ιστορία” όχι μόνον αδικεί τον Τσιτσάνη παράφορα, αλλά δεν αντέχει σε καμιά σοβαρή κριτική. Επιεικώς είναι απαράδεκτο, μάλλον φανερώνει εξώφθαλμη σκοπιμότητα ή ασυγχώρητη επιπολαιότητα και αναμφίβολα προσβάλλει βάναυσα τη μνήμη του μεγάλου λαϊκού δημιουργού Βασίλη Τσιτσάνη. Ισχυρίζονται, μεταξύ άλλων ατοπημάτων, πως το έργο του στηριζότανε στις πλάτες και απολάμβανε την προστασία του κουμπάρου του Ν. Μουσχουντή, Αστυνομικού Διευθυντή της Κατοχής στη Θεσσαλονίκη και ότι ο Τσιτσάνης έκλεβε τους στίχους των τραγουδιών του, εκμεταλλευόμενος τις περιστάσεις σαν …πονηρός βλάχος που ήταν!

Από τους γνωστότερους στιχουργούς, αμφισβητίες της στιχουργικής ικανότητας του Τσιτσάνη, διακρίνονται δύο σημαντικοί στιχουργοί και ποιητές, ο Κώστας Βίρβος (εφημερίδα “Το Βήμα”, στις 18-3-2001), που υπήρξε κουμπάρος και στενός συνεργάτης του Τσιτσάνη σε αρκετά σπουδαία τραγούδια (που τα έκανε ύμνους ο Τσιτσάνης) και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος (εφημερίδα “Τα Νέα”, στις 10-2-2001).

Ο γνωστός στιχουργός Κώστας Βίρβος, ενώ παραδέχεται πως το έργο του Β. Τσιτσάνη δεν μειώνεται καθόλου από το γεγονός ότι σε μερικά τραγούδια του ο Τσιτσάνης συνεργάστηκε με άλλους στιχουργούς, όπως ο ίδιος, επιμένει όμως να μη θεωρεί τον στιχουργό Τσιτσάνη “πρώτης γραμμής”, με αποκλειστικό κριτήριο ακριβώς το γεγονός αυτό. Ότι δηλαδή, αφού σε αρκετά τραγούδια του οι στίχοι δεν είναι δικοί του, (άρα, ο Τσιτσάνης) δεν είναι και πρώτης κλάσεως στιχουργός! Περίεργο στ’ αλήθεια σκεπτικό. Κατάφορη αδικία σε βάρος του θρυλικού Τσίλα από μέρους του αξιολογότατου -κατά τ’ άλλα- Κ. Βίρβου, λες και ο Τσιτσάνης δεν έγραψε και δεν μας έδωσε δικά του (στίχοι μουσική εκτέλεση ερμηνεία) εκατοντάδες ωραία τραγούδια και κάποιες αρκετές εκατοντάδες στιχουργικά του αριστουργήματα. Από την άλλη πλευρά, ακούγεται και το παράδοξο πως ο ίδιος ο Βίρβος ετοιμάζει βιβλίο με θέμα “Ο μεγάλος στιχουργός Βασίλης Τσιτσάνης”!! Κατόπιν τούτου, αν αυτό αληθεύει, δεν ξέρει κανείς τι να υποθέσει.

- Ο άλλος γνωστός στιχουργός, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, στο προαναφερθέν άρθρο του, ξαναφέρνει στο προσκήνιο τις διάφορες γνωστές ιστορίες για τη “Συννεφιασμένη Κυριακή” και τα “Καβουράκια”, σχετικά με την πατρότητα των στίχων τους. Για το πρώτο τραγούδι, μνημονεύοντας τον στιχουργό Αλέκο Γκούβερη, αναφέρει πως έγραψε τους στίχους μετά από ...ήττα της ποδοσφαιρικής του ομάδας Α.Ε. Λάρισας, κλπ. Προφανώς ο συμπαθής Λευτέρης δεν ξέρει ότι ένα σχεδόν χρόνο προτού να γραμμοφωνηθεί το τραγούδι το 1948 (και βέβαια όταν ακόμα ήταν άγνωστη η μετέπειτα τύχη του και πολύ πριν γίνει ο γνωστός μας μύθος), ο Γκούβερης, για την συνεργασία του αυτή με τον Τσιτσάνη, υπέγραψε την εξής δήλωση-ντοκουμέντο:
Ο κάτωθι υπογεγραμμένος Αλέκος Γκούβερης δηλώ ότι συνέβαλα στην αποπεράτωσιν των στίχων της “Συννεφιασμένης Κυριακής” του Βασίλη Τσιτσάνη δια της προσθήκης ενός και μόνο κουπλέ. Δια την ως άνω δευτερεύουσαν βοηθητική προσφορά μου θέλω λάβω το 20% των επί των στίχων δικαιωμάτων του. Εν Αθήνας τη 17/9/1947, ο δηλών Αλέκος Γκούβερης”.

Η αποκάλυψη της ιστορικής αλήθειας, έστω με καθυστέρηση 57 ολόκληρων χρόνων, βάζει οριστικό τέλος στα μυθεύματα, τις ανακρίβειες και τα κουτσομπολιά για την πατρότητα των στίχων της θρυλικής “Συννεφιασμένης Κυριακής”, όπως προκύπτει από την πρόσφατη δημοσίευση μέρους του Ιστορικού Αρχείου Βασίλη Τσιτσάνη, 20 χρόνια μετά το θάνατό του, στο περιοδικό “Ταχυδρόμος”, από τον ερευνητή και στενό φίλο του Τσιτσάνη Κώστα Χατζηδουλή-Ρακοσυλλέκτη, η οποία περιλαμβάνει εκτός άλλων ιστορικών στοιχείων και το παραπάνω συγκεκριμένο χειρόγραφο έγγραφο-ντοκουμέντο.

- Να σημειωθούν εδώ τέσσερα χαρακτηριστικά γεγονότα, που συνδέονται με «Συννεφιασμένη Κυριακή»:

Α) Αφού υπήρχε το ντοκουμέντο αυτό, είναι αρκετά αξιοπερίεργο (και κάπως θα λέγαμε ανεξήγητο) πως ο Τσιτσάνης άντεξε όλα αυτά τα χρόνια όλη αυτή τη σχετική λασπολογία, τις αμφισβητήσεις και τα μυθεύματα εις βάρος του. Πως και γιατί ανέχτηκε να γίνει το αρνητικό επίκεντρο μιας ιστορίας για την οποία χύθηκε τόσο πολύ μελάνη και έγιναν ατέλειωτες συζητήσεις και σχόλια, που -όπως αποδεικνύεται πια- δεν ανταποκρίνονταν καθόλου στην πραγματικότητα; Πολύς ντόρος για το τίποτα! Ο Τσιτσάνης μπορούσε απλά να παρουσιάσει το ντοκουμέντο του και να βάλει τέλος σ’ όλη αυτή την ιστορία, μια και μιλάμε όχι για ένα απλό τραγουδάκι αλλά πιθανώς για το καλύτερό του, ίσως (κατά τη γνώμη πολλών) για τον εθνικό λαϊκό μας ύμνο και σίγουρα για το επί 50 και πλέον χρόνια μουσικό σήμα κατατεθέν της Columbia.

Β) Πράγματι ο Αλέκος Γκούβερης εμφανίζεται στην αντίστοιχη καρτέλα της ΑΕΠΙ ότι συμμετέχει σαν στιχουργός του εν λόγω τραγουδιού με ποσοστό 20%.

Γ) Ο μεταγενέστερος ισχυρισμός του Γκούβερη, ότι έγραψε τους στίχους το απόγευμα κάποιας Κυριακής που έχασε η ποδοσφαιρική του ομάδα, καταρρίπτεται από την ιστορία, αφού η Α.Ε. Λάρισας δημιουργήθηκε αρκετά χρόνια μετά τη συγγραφή του μουσικού κομματιού (όπως σωστά επισημαίνει ο Χατζηδουλής). Μέσα σ’ αυτό το κομφούζιο παρεμβαίνει και ο Μίκης Θεοδωράκης λέγοντας πως η “Συννεφιασμένη Κυριακή” έγινε τόσο μεγάλη όχι τόσο για τους στίχους της όσο για τη μουσική της σύνθεση, που βέβαια κατά την ταπεινή μου γνώμη αδικεί πολύ το κομμάτι, και

Δ) Παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον η ιστορία της «Συννεφιασμένης Κυριακής», όπως την αφηγείται ο ίδιος ο Β. Τσιτσάνης στην Αυτοβιογραφία του: “Κατά την περίοδο της Κατοχής, στη Θεσσαλονίκη, εμπνεύσθηκα και τη «Συννεφιασμένη Κυριακή». Και μου έδωσε την αφορμή ένα από τα τραγικά περιστατικά που συνέβαιναν τότε στον τόπο μας, με την πείνα, τη δυστυχία, το φόβο, την καταπίεση, τις συλλήψεις, τις εκτελέσεις. Το κλίμα που μου ενέπνευσε τους στίχους, μου ενέπνευσε και τη μελωδία. Βγήκε μέσα από τη «Συννεφιά» της κατοχής, από την απελπισία που μας έδερνε όλους μας τότε που όλα τα ‘σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά. Ήθελα να φωνάξω για τη μαύρη απελπισία, αλλά συγχρόνως και για την υπερηφάνεια του λαού μας που δε σηκώνει χαλινάρι και σκλαβιά. Η «Συννεφιασμένη Κυριακή» δεν είναι μόνο ένα περιστατικό της κατοχής, αλλά κλείνει μέσα της όλη την τραγική εκείνη περίοδο. Ό,τι είχα μέσα μου και ό,τι έκρυβα από τα θλιβερά γεγονότα που ζούσα, τα είπα με το τραγούδι μου αυτό. Το είχα έτοιμο από τότε, με αρχικό τίτλο «Ματωμένη Κυριακή», διότι εκείνη τη βαριά χειμωνιάτικη νύχτα μιας Κυριακής, είδα με τα μάτια μου το θάνατο ενός παλικαριού. Μάτωσε η καρδιά μου και εγώ με τη σειρά μου μάτωσα το τραγούδι. Το γραμμοφώνησα το 1948, αφού βασανίστηκα περίπου ένα χρόνο, επειδή μια λέξη έλειπε από το κουπλέ. Αισθάνθηκα, και δεν το κρύβω, μια ιδιαίτερη υπερηφάνεια που αμέσως κατέκτησε τον κόσμο. Η εξάπλωσή του από τη μια άκρη μέχρι την άλλη, με γέμισε πίστη και αισιοδοξία, αλλά και υπέρμετρες ευθύνες για την πορεία μου στο χώρο της λαϊκής μουσικής”.

- Επανερχόμενοι στο προαναφερόμενο άρθρο του γνωστού Λευτέρη Παπαδόπουλου, επισημαίνουμε πως μνημονεύει και την περίπτωση του στιχουργού Νίκου Ρούτσου, ο οποίος μεταξύ άλλων τραγουδιών του Τσιτσάνη διεκδίκησε δικαστικά (χωρίς να το πετύχει, πλην ενός τραγουδιού, όπως ήδη προαναφέρθηκε) και τους στίχους της Συννεφιασμένης Κυριακής (που βέβαια γνώριζε πως δεν ήταν δικοί του, κι αυτό ασφαλώς δεν ήταν προς τιμή του). Για δε το δεύτερο τραγούδι, τα “Καβουράκια”, έγινε βέβαια αναφορά στη στιχουργό Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, παρόλο που είναι γνωστό πως τους αρχικούς στίχους της Γριάς ο Τσιτσάνης δεν τους άρεσε, τους τροποποίησε αρκετά και αυτός είναι σίγουρα που τους έδωσε την τελική τους μορφή.

Επισημαίνεται, τέλος, πως μέσα από τις κατά καιρούς κατακραυγές και αμφισβητήσεις εις βάρος του, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ούτε λίγο ή πολύ, παρουσιάζεται άλλοτε σαν αδίστακτος κλέφτης και εκμεταλλευτής φτωχών στιχουργών και άλλοτε ως ανάξια λόγου και διαβλητή προσωπικότητα. Μερικοί δε τον παρουσιάζουν ακόμα και σαν “στιχοπλόκο” που απλώς “χτένιζε” τα στιχάκια άλλων!

Όλα αυτά, κατά την ταπεινή μου γνώμη και τα υπάρχοντα μέχρι στιγμής στοιχεία, τον αδικούν κατάφορα, διότι ο Βασίλης Τσιτσάνης:

1) Προφανώς, κατέβαλε την συμφωνηθείσα αμοιβή προς τους στιχουργούς από τους οποίους πήρε στίχους για κάποια τραγούδια του. Οι ίδιοι ή οι κληρονόμοι τους εξακολουθούν βέβαια και απολαμβάνουν τα πνευματικά και οικονομικά δικαιώματά τους.

2) Χάρισε ή παραχώρησε τα δικαιώματα δεκάδων τραγουδιών του (στίχους, σύνθεση ή και τα δύο), όπως είναι πασίγνωστο πλέον, σε διάφορους συνεργάτες και φίλους του, τραγουδιστές κυρίως, όπως ο Στράτος Παγιουμτζής, η Ιωάννα Γεωργακοπούλου, ο Πρόδρομος Τσαουσάκης, η Σωτηρία Μπέλλου, η Μαρίκα Νίνου, κλπ. Λέγεται επίσης πως χάρισε και στίχους τραγουδιών του ακόμα και σε στιχουργούς (για παράδειγμα, το “Βράσε τη ρούμπα, τα σουΐγκ” προς τον Γιώργο Φωτίδα, για το οποίο ο Γ. Φωτίδας εμφανίζεται στο δίσκο γραμμοφώνου (και ίσως και στην ΑΕΠΙ) ως αποκλειστικός δημιουργός, ακόμα και ως συνθέτης, που βέβαια δεν ήταν.

3) Σφράγισε με το ευκολοδιάκριτο και χαρακτηριστικό του «Τσιτσανικό» ύφος δεκάδες τραγούδια που είναι περασμένα στο όνομα άλλων δημιουργών και είναι άγνωστο αν πρόκειται για αποκλειστικές του δημιουργίες ή συνδημιουργίες που καταχωρήθηκαν στο όνομα τρίτων (σε κάποιες, ο Βασίλης Τσιτσάνης εμφανίζεται στην ΑΕΠΙ σαν συνδημιουργός).

Καταγραφή κάποιων από αυτά τα «Τσιτσανικά» τραγούδια:

- «ΑΓΑΠΗ ΠΟΥ 'ΓΙΝΕΣ ΔΙΚΟΠΟ ΜΑΧΑΙΡΙ» (Μιχάλη Κακογιάννη Μάνου Χατζηδάκι) (1955, PARLOPHON B. 74344).
- Το τραγούδι χρησιμοποιεί τη μελωδία του Β. Τσιτσάνη "Ο ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ (ΤΡΕΛΛΕ ΤΣΙΓΓΑΝΕ ΓΙΑ ΠΟΥ ΤΡΑΒΑΣ)".
- Η 1η εκτέλεση (ερμηνεία στο φίλμ "ΣΤΕΛΛΑ") είναι με την Μελίνα Μερκούρη (Ιούνιος 1955).
- ʼγνωστο αν τελικά το τραγούδι είναι αποκλειστική δημιουργία του Βασίλη Τσιτσάνη, ή του Μάνου Χατζηδάκι, ή και των δύο. Λέγεται πως ουσιαστικός δημιουργός (ή έστω συν-συνθέτης) είναι ο Τσιτσάνης.
- Σαν συνδημιουργός (μάλλον συνστιχουργός) εμφανίζεται (στην ΑΕΠΙ;) επίσης και η Ιωάννα Γεωργακοπούλου. Στην ΑΕΠΙ πάντως, τα δικαιώματα του τραγουδιού, τα μοιράζονται Τσιτσάνης και Χατζηδάκις.

- «ΒΡΑΣΕ ΤΗ ΡΟΥΜΠΑ ΤΑ ΣΟΥΙΓΚ» (Γιώργου Φωτίδα) (1946, ODEON GA 7354).
- Στην ετικέτα του δίσκου των 78 στροφών (ίσως και στην ΑΕΠΙ) εμφανίζεται ως αποκλειστικός δημιουργός (όπως προανάφερα) ο στιχουργός Γιώργος Φωτίδας. Το τραγούδι όμως ως σύνθεση σίγουρα είναι του Τσιτσάνη και οι στίχοι πιθανώς να είναι του Φωτίδα ή και των δύο δημιουργών.

- «ΕΛΑ ΜΙΚΡΟ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ» (Στράτου Παγιουμτζή) (1940, HMV AO 2647).
- Κυκλοφόρησε στο όνομα του Στράτου Παγιουμτζή, αλλά πιθανόν να είναι σύνθεση του Βασίλη Τσιτσάνη και οι στίχοι να είναι δημιουργία του Παγιουμτζή ή και των δύο.

- «ΘΑ ΠΑΙΖΩ Μ' ΟΛΕΣ ΝΑ ΓΕΛΩ» (Ιωάννας Γεωργακοπούλου) (1947, COLUMBIA DG 6629).
- Το τραγούδι είναι στο όνομα της Ιωάννας Γεωργακοπούλου, όμως είναι δημιουργία του Β. Τσιτσάνη και παραχωρημένο (για άγνωστους λόγους) σ’ αυτήν, όπως και αρκετά άλλα ακόμη.

- «ΘΕΛΩ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ» (Αλκιβιάδη Βίσφου) (Γραμμοφώνηση: 1949, COLUMBIA DG 6812. Κυκλοφορία: Ιανουάριος 1950).
- Η ετικέτα του δίσκου 78 στροφών είναι δυσανάγνωστη και αναφέρει τους δύο προαναφερόμενους άγνωστους δημιουργούς.
- Λόγω του έντονου "Τσιτσανικού" ύφους του τραγουδιού, στο οποίο συμμετέχει και ως ερμηνευτής και διευθυντής της λαϊκής ορχήστρας, ο Βασίλης Τσιτσάνης πιθανώς να είναι ο πραγματικός δημιουργός του.

- «ΛΑΡΙΣΙΝΗ» (Στράτου Παγιουμτζή) (1940, HMV AO 2647).
- Κυκλοφόρησε στο όνομα του Στράτου Παγιουμτζή, αλλά μάλλον είναι σύνθεση του Βασίλη Τσιτσάνη και οι στίχοι να είναι δημιουργία του Στράτου ή συνδημιουργία των δύο.

- «ΜΙΑ ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΘΑ ΣΒΗΣΕΙ» (Στράτου Παγιουμτζή) (1947, HMV AO AO 2772).
- Τραγούδι του Β. Τσιτσάνη χαρισμένο στον Στράτο Παγιουμτζή.
- Πιθανόν να πρόκειται για συνδημιουργία του Βασίλη Τσιτσάνη και του Στράτου Παγιουμτζή.

- «ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΠΑΡΑΔΕΧΟΜΑΙ» (Ιωάννας Γεωργακοπούλου) (1948, HMV AO 2849).
- Το τραγούδι πιθανότατα είναι δημιουργία του Βασίλη Τσιτσάνη και δωρισμένο στη Γεωργακοπούλου.

- «ΝΑ ΜΗ ΣΕ ΔΩ ΦΙΓΟΥΡΑΤΖΗ» (Μπάμπη Βασιλειάδη ή Τσάντα) (1948, HMV AO 2777).
- Ο δίσκος αναφέρει σαν δημιουργό τον Μπάμπη Βασιλειάδη, γνωστότατο στιχουργό, σίγουρα όμως η σύνθεση είναι κάποιου άλλου αφού ο ίδιος δεν ήταν συνθέτης (ούτε καν μουσικός).
- Παίζει μπουζούκι ο Βασίλης Τσιτσάνης, συμμετέχει ως ερμηνευτής και δίνει ένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικό, "Τσιτσανικό" ύφος στο τραγούδι. Πιθανότατα να είναι δική του δημιουργία, τουλάχιστο ως σύνθεση.

- ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ (Μπάμπη Βασιλειάδη ή Τσάντα) (1948, HMV AO 2777).
- Το τραγούδι αυτό, μαζί με το προηγούμενο, περιλαμβάνεται στον ίδιο δίσκο γραμμοφώνου και όπως και το προηγούμενο αναφέρει πάλι σαν δημιουργό τον Μπάμπη Βασιλειάδη, σίγουρα όμως κι αυτή η σύνθεση είναι κάποιου άλλου.
- Παίζει μπουζούκι πάλι ο Βασίλης Τσιτσάνης, συμμετέχει ως ερμηνευτής και δίνει ένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικό, "Τσιτσανικό" ύφος και σ’ αυτό το τραγούδι. Πιθανότατα να είναι κι αυτή δική του δημιουργία, τουλάχιστο ως σύνθεση.

- «Ο ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ (ΤΡΕΛΛΕ ΤΣΙΓΓΑΝΕ ΓΙΑ ΠΟΥ ΤΡΑΒΑΣ)» (Ι. Γεωργακοπούλου) (Ιούνιος 1947, HMV AO 2737)
- Η ετικέτα του δίσκου γραμμοφώνου αναφέρει ως δημιουργό (στίχοι μουσική) την Ιωάννα Γεωργακοπούλου, είναι όμως δημιουργία 100% του Β. Τσιτσάνη.

- «ΟΛΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΟΥΚΛΑ ΜΟΥ» (Στράτου Παγιουμτζή) (1/6/1947, HMV AO 2749).
- Εκπληκτικό κανταδόρικο, έντονου "Τσιτσανικού ύφους" τραγούδι, γι' αυτό και αποδίδεται στον Βασίλη Τσιτσάνη, ως προς τη σύνθεση τουλάχιστον.
- Κυκλοφόρησε στο όνομα του Στράτου Παγιουμτζή, αλλά μάλλον είναι σύνθεση του Βασίλη Τσιτσάνη, όπως προαναφέρθηκε, με στίχους του Στράτου ή και των δύο.

- «ΠΛΑΚΙΩΤΙΣΣΑ» (Α. ΠΑΓΚΑΛΑΚΗ) (1941, ODEON GA 7330).
- Έντονου "Τσιτσανικού ύφους" τραγούδι, κυκλοφόρησε στο όνομα της Α. Παγκαλάκη, συζύγου του στιχουργού Γιώργου Φωτίδα, αλλά μάλλον είναι σύνθεση του Βασίλη Τσιτσάνη (παίζει και μπουζούκι, μαζί με τον Σπύρο Περιστέρη) και οι στίχοι μπορεί να είναι δημιουργία του Γ. Φωτίδα ή και των δύο.

- «ΠΟΙΟΣ ΚΑΫΜΟΣ ΤΟΝ ΒΑΣΑΝΙΖΕΙ» (Ι. Γεωργακοπούλου) (1947, COLUMBIA DG 6667).
- Το τραγούδι είναι στο όνομα της Ιωάννας Γεωργακοπούλου, όμως είναι δημιουργία του Β. Τσιτσάνη (τουλάχιστον σαν σύνθεση) και παραχωρημένο (για άγνωστους λόγους) σ’ αυτήν. Ίσως οι στίχοι να είναι της Γεωργακοπούλου ή και των δύο.

- «ΒΡΑΔΥΑ ΣΤΗ ΧΑΒΑΗ» (Ι. Γεωργακοπούλου) (1947, COLUMBIA DG 6667).
- Το ίδιο ισχύει και σ’ αυτό το τραγούδι, όπως και με το προηγούμενο και που αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου δίσκου γραμμοφώνου.

- «ΠΡΟΞΕΝΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΣΤΑΜΑΤΗ» (Στράτου Παγιουμτζή) (1938, ODEON GA 7248).
- Αναφέρεται ως τραγούδι του Στράτου Παγιουμτζή, αλλά είναι δημιουργία του Βασίλη Τσιτσάνη.

- «ΣΑΝ ΕΓΓΛΕΖΑ ΝΑ ΦΕΡΘΕΙΣ» (Ανδρομέδας Πετροπουλέα) (1940, HMV AO 2640).
- Το τραγούδι κυκλοφόρησε στο όνομα της Ανδρομέδας Πετροπουλέα, συζύγου του στιχουργού Γιώργου Πετροπουλέα. Σίγουρα όμως είναι δημιουργία του Β. Τσιτσάνη.

- «ΣΕ ΦΙΛΙΕΣ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ» (Σωτηρίας Μπέλλου) (19/11/1948, COLUMBIA DG 6752).
- Αποδίδεται στη Σ. Μπέλλου, αλλά μάλλον είναι δημιουργία του Βασίλη Τσιτσάνη.
- Κατά μια άλλη εκδοχή, συνδημιουργοί είναι οι Σωτηρία Μπέλλου, Δημήτρης Σέμσης, Γιώργος Ροβερτάκης και Μπάμπης Βασιλειάδης ή Τσάντας.

- «ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ» (Κοσμά Κοσμαδόπουλου) (1940, HMV AO 2666).
- Το τραγούδι φέρεται ως σύνθεση του Κοσμά Κοσμαδόπουλου με στίχους του Β. Ταμβάκη (Μπάμπη Βασιλειάδη-Τσάντα), ωστόσο η φρασεολογία, η στιχουργική μορφή του και η ερμηνεύτρια (Νταίζη Σταυροπούλου) είναι στοιχεία καθαρώς "τσιτσανικά". Πιθανότατα, ο Βασίλης Τσιτσάνης, το χάρησε στον Κοσμαδόπουλο. Σε κάποιους στίχους πιθανόν να συνεργάστηκε κι ο Τσάντας.

- «ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΣΟΥ» (Μπάμπη Βασιλειάδη Στράτου Παγιουμτζή) (1946, HMV AO 2702).
- Έντονου «Τσιτσανικού» ύφους τραγούδι, κυκλοφόρησε στο όνομα του Στράτου Παγιουμτζή, αλλά μάλλον είναι σύνθεση του Βασίλη Τσιτσάνη.

- «ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ» (Ιωάννας Γεωργακοπούλου) (Μάρτιος 1947, COLUMBIA DG 6629).
- Στο όνομα της Ι. Γεωργακοπούλου, όμως το τραγούδι (όπως και άλλα 15 περίπου) είναι σαν σύνθεση (τουλάχιστον) του Β. Τσιτσάνη (πιθανώς οι στίχοι να είναι της Ι. Γεωργακοπούλου, ή και των δύο).

- «ΣΤΡΩΣΕ ΜΟΥ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΩ (ΠΗΡΑ ΤΗ ΣΤΡΑΤΑ ΚΙ ΕΡΧΟΜΑΙ)» (Ε. Παπαγιαννοπούλου Β. Τσιτσάνη) (1952, HMV AO 2964).
- Οι αρχικοί στίχοι είναι της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, όμως ο Τσιτσάνης τους έκανε ριζικότατες αλλαγές και ουσιαστικά κράτησε μόνο την επωδό "ʼσε με μέσα για να 'ρθω και στρώσε μου να κοιμηθώ".

- «ΤΑ ΣΩΦΕΡΑΚΙΑ» (Στράτου Παγιουμτζή) (1939, HMV AO 2640).
- Αναφέρεται ως τραγούδι του Στράτου Παγιουμτζή, αλλά είναι δημιουργία του Βασίλη Τσιτσάνη. Ίσως οι στίχοι να είναι του Στράτου ή και των δύο.

- «ΤΗΝ ΠΙΟ ΩΡΑΙΑ ΜΟΥ ΖΩΗ» (Μαρίκας Νίνου) (1951, COLUMBIA DG 6917).
- Εκπληκτικό ερωτικό τραγούδι του Β. Τσιτσάνη (στίχοι μουσική).
- Χαρισμένο από τον Τσιτσάνη στη Νίνου εν ζωή.

- «ΤΟ ΖΑΡΙ» (Στράτου Παγιουμτζή) (1946, COLUMBIA DG 6639).
- Έντονου «Τσιτσανικού» ύφους τραγούδι, κυκλοφόρησε στο όνομα του Στράτου Παγιουμτζή, αλλά μάλλον είναι σύνθεση του Βασίλη Τσιτσάνη. Οι στίχοι μπορεί να είναι του ενός ή και των δύο.

- «ΤΟ ΣΥΡΕ ΚΙ ΕΛΑ ΑΡΧΙΣΑ» (Στράτου Ζωής Παγιουμτζή) (Γραμμοφώνηση: Μαΐος 1940, Κυκλοφορία: 7/6/1940, COLUMBIA DG 6535).
- Έντονου «Τσιτσανικού» ύφους τραγούδι, κυκλοφόρησε στο όνομα του Στράτου Παγιουμτζή και της γυναίκας του Ζωής Παγιουμτζή, αλλά πιθανόν να είναι σύνθεση του Β. Τσιτσάνη και οι στίχοι να είναι δημιουργία του ζεύγους Παγιουμτζή ή και των τριών.

- «ΤΟ ΦΙΛΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ (ΝΑ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΥΛΑ)» (Π. Τούντα Β. Τσιτσάνη) (1939, COLUMBIA DG 6488).
- Στην αντίστοιχη καρτέλλα της ΑΕΠΙ εμφανίζεται σαν στιχουργός ο Παναγιώτης Τούντας, όμως είναι πιθανό οι στίχοι να είναι του Βασίλη Τσιτσάνη και να έχουν παραχωρηθεί (για άγνωστους λόγους) στον Τούντα.

- «ΜΕΣ' ΤΟΝ ΟΝΤΑ ΕΝΟΣ ΠΑΣΣΑ» (Μίνωα Μάτσα Σπύρου Περιστέρη) (1946, PARLOPHONE B. 74073).
- Ιδιαίτερα έντονου «Τσιτσανικού» ύφους, τόσο στη στιχουργική όσο και στη σύνθεση και εκτέλεση των ερμηνευτών (Μ. Βαμβακάρης Πρ. Τσαουσάκης Β. Τσιτσάνης).
- Είναι ιδιαίτερα έκδηλο πως ο Β. Τσιτσάνης είναι τουλάχιστο συνδημιουργός (αν όχι αποκλειστικός δημιουργός) του τραγουδιού.

- «ΠΛΗΓΩΣΕ ΜΕ ΟΣΟ ΘΕΛΕΙΣ» (Πρόδρομου Τσαουσάκη) (5/11/1952, HMV AO 5083).
- Δημιουργία εξ’ ολοκλήρου του Β. Τσιτσάνη (στίχοι & μουσική), χαρισμένο στον βασικότερο μεταπολεμικό τραγουδιστή του, στον Πρ. Τσαουσάκη.

- «ΘΑ ΣΕ ΣΤΕΦΑΝΩΘΩ» (Πρόδρομου Τσαουσάκη) (5/11/1952, HMV AO 5083).
- Όπως και το προηγούμενο, είναι κι αυτό δημιουργία (εξ’ ολοκλήρου) του Β. Τσιτσάνη, χαρισμένο στον Πρ. Τσαουσάκη.

- «ΒΡΕ ΜΑΓΚΑ ΣΠΑΣΕ» (Πρόδρομου Τσαουσάκη) (1953, HMV AO 5150).
- Κι αυτό δημιουργία του Βασίλη Τσιτσάνη, με στίχους του Γεράσιμου Τσάκαλου και χαρισμένο στον ερμηνευτή του Πρόδρομο Τσαουσάκη.

- «ΤΟ ‘ΧΩ ΡΙΞΕΙ ΣΤΟ ΞΕΝΥΧΤΙ» (Πρόδρομου Τσαουσάκη) (1953, HMV AO 5150).
- Ακόμα ένα δώρο του Βασίλη Τσιτσάνη στον Πρόδρομο Τσαουσάκη. Κι αυτό εξ’ ολοκλήρου δημιουργία του.

- «Ο ΗΛΙΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΕΙ» (Πρόδρομου Τσαουσάκη) (1953, HMV AO 5215).
- Κι άλλο ένα δώρο του Βασίλη Τσιτσάνη στον Πρόδρομο Τσαουσάκη. Κι αυτό εξ’ ολοκλήρου δημιουργία του.

- «ΓΙΟΡΤΗ ΓΛΥΚΟΧΑΡΙΖΕΙ» (Πρόδρομου Τσαουσάκη) (1953, HMV AO 5215).
- Κι άλλο ένα δώρο του Βασίλη Τσιτσάνη στον Πρόδρομο Τσαουσάκη. Κι αυτό εξ’ ολοκλήρου δημιουργία του.

- «Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΜΟΥ Η ΖΩΗ ΣΟΥ» (Πρόδρομου Τσαουσάκη) (1952, COLUMBIA DG 7020).
- Όπως και τα προηγούμενα τραγούδια, είναι κι αυτό δημιουργία (εξ’ ολοκλήρου) του Β. Τσιτσάνη, χαρισμένο στον Πρ. Τσαουσάκη.

- «ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΙ ΞΕΝΥΧΤΗΔΕΣ» (Πρόδρομου Τσαουσάκη) (1952, COLUMBIA DG 7020).
- Στον ίδιο δίσκο 78 στροφών με το προηγούμενο τραγούδι, είναι κι αυτό εξ’ ολοκλήρου δημιουργία του Β. Τσιτσάνη, δωρισμένο στον Πρ. Τσαουσάκη.

- «Ο ΝΤΟΥΝΙΑΣ ΜΕ ΚΑΤΑΚΡΙΝΕΙ» (Πρόδρομου Τσαουσάκη) (1953, COLUMBIA DG 7041).
- Ακόμα μία δημιουργία του μεγάλου Β. Τσιτσάνη, χαρισμένη και πάλι στον Πρ. Τσαουσάκη. Διεκδικήτης της πατρότητας των στίχων (ή πιθανός συνδημιουργός) εί-
ναι ο Γεράσιμος Τσάκαλος.

- «ΜΑΥΡΑ ΤΑ ΒΛΕΠΩ ΚΙ ΑΡΑΧΝΑ» (Πρόδρομου Τσαουσάκη) (1953, COLUMBIA DG 7041).
- Στον ίδιο δίσκο 78 στροφών με το προηγούμενο τραγούδι, σε στίχους του Νίκου Μάθεση ή Τρελλάκια, είναι συνθετική δημιουργία του Β. Τσιτσάνη, δωρισμένο κι αυτό στον Πρ. Τσαουσάκη.

- Η λίστα αυτή σίγουρα θα εμπλουτιστεί μόλις υπάρξουν περισσότερα στοιχεία.

4) Ο Τσιτσάνης υπήρξε τουλάχιστο συνδημιουργός σε δύο πολύ μεγάλα και σπουδαία ρεμπέτικα τραγούδια, στο “Μάγκας βγήκε για σεργιάνι” (κυκλοφόρησε το 1946) των Απόστολου Καλδάρα Βασίλη Τσιτσάνη και στο “Κάποια μάνα αναστενάζει” (κυκλοφόρησε το 1947) των Μπάμπη Μπακάλη Βασίλη Τσιτσάνη.

Για το πρώτο τραγούδι υπάρχει ασάφεια της πατρότητός του, μια και ο δίσκος φέρει ως δημιουργούς και τους δύο συνθέτες. Όμως, για να προσεγγίσουμε την ιστορική αλήθεια, οφείλουμε να κάνουμε τις ακόλουθες επισημάνσεις:
(Α) Πρόκειται για το 1ο τραγούδι του Απόστολου Καλδάρα στη δισκογραφία.
(Β) Το ότι πράγματι το τραγούδι αυτό δεν είναι αποκλειστική δημιουργία του Βασίλη Τσιτσάνη επιβεβαιώνεται από προσωπική του ομολογία στον Κώστα Χατζηδουλή (όταν έγραψε την αυτοβιογραφία του Β. Τσιτσάνη, το 1979). Λέει λοιπόν ο Β. Τσιτσάνης: “Στα 1946, λόγω συνθηκών, υπήρξε απουσία της λογοκρισίας που κράτησε 40 45 ημέρες και όχι παραπάνω. Στο διάστημα αυτό προλάβαμε και γραμμοφωνήσαμε μερικά τραγούδια που δε θα γίνονταν ποτέ δίσκοι. Τότε παρουσιάστηκε, ας πούμε, μια μοναδική ευκαιρία. Εγώ είχα πολλά τέτοια, δηλαδή με στίχους όχι και τόσο κατάλληλους για το κοινό, όπως έλεγαν αυτοί. Είχα το “Σαν Χριστιανός Ορθόδοξος”, το “Μη χειρότερα, Θεέ μου” και κάμποσα άλλα. Πρόλαβα και γραμμοφώνησα τη “Δροσούλα” και τα “Πέριξ”, αλλά και το “Μάγκας βγήκε για σεργιάνι”, που δεν είναι δικό μου. Αν κατά συνέπεια δε το γραμμοφωνούσα, το τραγούδι θα πήγαινε χαμένο. Εγώ το έσωσα και το έκανα γνωστό στον κόσμο. Και στο τέλος άκουσα και το ευχαριστώ από εκείνον που μου το έφερε αγνώριστο και με παρακαλούσε να το γραμμοφωνήσω. Εγώ παίζω στο δίσκο, εγώ το γραμμοφώνησα έτσι όπως το ακούτε στην πρώτη εκτέλεση και τραγουδώ κιόλας μαζί με το Μάρκο. Γραμμοφώνησα, λοιπόν, αυτό και δεν πρόλαβα να κάνω δίσκους τα δικά μου, διότι στο μεταξύ ξανάρθε λογοκρισία”.

- Επομένως, η πιθανώτερη εκδοχή για την πατρότητα του τραγουδιού (συνθετικά και στιχουργικά), είναι μάλλον η συνδημιουργία Καλδάρα Τσιτσάνη, αφού στην τελική του διαμόρφωση επενέβη και ο Βασίλης Τσιτσάνης τόσο, που να δώσει το δικό του στίγμα. Εξ' άλλου ήταν η πρώτη δισκογραφική παρουσία του νεαρού τότε δημιουργού Καλδάρα και είναι φανερό ότι η συνεμφάνισή του με τον Β. Τσιτσάνη λειτούργησε ευεργετικά για την εν γένει μουσική πορεία του.
- Όμως, κατά μια άλλη πληροφόρηση (η αλήθεια της οποίας είναι πολύ αμφισβητού-μενη, μια που απλώς αναφέρεται χωρίς να τεκμηριώνεται), οι στίχοι του τραγουδιού ανήκουν στο γνωστό στιχουργό Μπάμπη Βασιλειάδη ή Τσάντα. Η πληροφορία αυτή (που κατά τη γνώμη μου είναι αναξιόπιστη) προέρχεται από τον συγγραφέα Ηλία Πετρόπουλο στα "Ρεμπέτικα Τραγούδια" του. Ο Η. Πετρόπουλος λοιπόν, στο βιβλίο του αυτό, κάνει αναφορά σε κάποιο ντουκουμέντο, με υπογραφές (δήθεν;) των Τσιτσάνη Καλδάρα, ότι το “Μάγκας βγήκε για σεργιάνι” είναι τελικά στιχουργική δημιουργία του Μπάμπη Βασιλειάδη. Αλήθεια ή ψέμματα, σκοπιμότητα ή όχι, μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ. Προσωπικά πιστεύω, μια και δεν παρουσιάστηκε το εν λόγω “ντουκουμέντο”, πως πρόκειται το λιγότερο για κακόγουστο μύθευμα.

- Ένα ακόμη πρόσωπο που ήρθε σε ρήξη με τον Βασίλη Τσιτσάνη ήταν ο Μπάμπης Μπακάλης. Ξεκίνησε τη δισκογραφική του καριέρα μ’ ένα σπουδαίο τραγούδι, το “Κάποια μάνα αναστενάζει”, που όμως την τελική διαμόρφωση στίχων και μουσικής έκανε αναμφίβολα ο Βασίλης Τσιτσάνης. Για τη συνεργασία αυτή ο Μπ. Μπακάλης πήρε το 25% των πνευματικών δικαιωμάτων του τραγουδιού, αλλά το όνομά του δεν γράφτηκε στην ετικέτα του δίσκου γραμμοφώνου. Αυτό πραγματοποιήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1960, μετά βέβαια από συμφωνία με τον Βασίλη Τσιτσάνη. Στην πραγματικότητα, η πρώτη εκδοχή του “Κάποια μάνα αναστενάζει” μάλλον ήταν το “Ζητά να μάθει αν ζει ο γιός της”, που το κυκλοφόρησε τελικά ο Μπάμπης Μπακάλης το 1949 ή 1950 με τη Στέλλα Χασίλ και τον Τάκη Μπίνη (ODEON GA 7586), ξεπερνώντας το εμπόδιο της λογοκρισίας, ως συγγενής του τότε νεοεκλεγέντα πρωθυπουργού Νικολάου Πλαστήρα.
Ακολούθησε δεύτερη ρήξη μεταξύ των δύο δημιουργών, την αμέσως επόμενη χρονιά (1948), από ένα εντελώς τυχαίο γεγονός: Ο Εμφύλιος και αδελφοκτόνος σπαραγμός βρισκόταν τότε στο ζενίθ του. Τα θύματα και οι τραυματίες χιλιάδες και από τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές. Τότε και οι δυο οι συνθέτες γράφουν παράλληλα (και φυσικά ανεξάρτητα) από ένα τραγούδι επίκαιρο με τίτλο “Ο Τραυματίας”, χωρίς βέβαια να γνωρίζει ο ένας τις προθέσεις και τη συγκεκριμένη δημιουργία του άλλου. Τα δύο τραγούδια δίνονται ανεξάρτητα στην ίδια φωνογραφική εταιρεία, στην ODEON PARLOPHONE του Μίνωα Μάτσα και αυτός επιλέγει να κυκλοφορήσει το τραγούδι του Μπ. Μπακάλη (ίσως επειδή σ’ αυτόν είχε δώσει πρώτα το λόγο του). Ο Τσιτσάνης χολώνεται, γίνεται παρεξήγηση και προβάλει βέτο να γραμμοφωνηθεί ο δικός του «Τραυματίας». Δεν τα καταφέρνει, διακόπτει τη συνεργασία του με τον Μ. Μάτσα για αρκετό διάστημα και τελικά γραμμοφωνεί το τραγούδι του στην HIS MASTER’S VOICE.

Είναι αλήθεια πως αυτοί οι δύο (αξιολογότατοι κατά τ’ άλλα) λαϊκοί δημιουργοί, ο Απόστολος Καλδάρας και ο Μπάμπης Μπακάλης, έσυραν κατά καιρούς τα “εξ’ αμάξης” στον Τσιτσάνη, ενώ πολύ καλά γνώριζαν πως χωρίς τη δική του καθοριστική συμβολή κανείς δεν ξέρει την τύχη που θα είχαν τα συγκεκριμένα τους τραγούδια. Ο Β. Τσιτσάνης, με τη σειρά του, τους “φιλοδώρησε” με αρκετά κοσμητικά επίθετα και καυστικά σχόλια, επειδή τους θεωρούσε (και κατά πολλούς δεν είχε άδικο) ως τους κατ’ εξοχήν υπεύθυνους για την κατάντια του λαϊκού τραγουδιού της δεκαετίας 1955 1965, που είναι γνωστό ότι στιγματίστηκε από την αμαρτωλή “Ινδοκρατία”, μια και αυτοί οι δυο δημιουργοί ήταν πρωτεργάτες της.

5) Έγραψε -ο ίδιος ο Βασίλης Τσιτσάνης- τους στίχους εκατοντάδων υπέροχων τραγουδιών του, αποδεικνύοντας περίτρανα πως εκτός από εκπληκτικός λαϊκός συνθέτης και εκτελεστής (δεν είναι τυχαίο που έπαιξε μπουζούκι και διεύθυνε στις μεγαλύτερες δισκογραφικές επιτυχίες άλλων συναδέλφων του), υπήρξε επίσης ένας από τους μεγαλύτερους και πιο ευαίσθητους λαϊκούς ποιητές και στιχουργούς. Ίσως ο σημαντικότερος έλληνας στιχουργός.


 

 

Η λίστα των τραγουδιών του που ακολουθεί είναι βέβαιο πως δικαιώνει -κατά κάποιο τρόπο- τον λαϊκό δημιουργό-στιχουργό Βασίλη Τσιτσάνη.

Α. ΠΡΟΠΟΛΕΜΙΚΑ ΤΟΥ Β. ΤΣΙΤΣΑΝΗ (Στίχοι & Μουσική) (1936 1940)

1. ΑΓΑΠΩ ΜΙΑ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΗ (Στράτος Παγιουμτζής Β. Τσιτσάνης) (1938, ODEON GA 7254).
2. ΑΠΟ ΣΕΝΑ ΤΙ ΖΗΛΕΥΩ (Δημήτρης Περδικόπουλος) (Αύγ. 1938, ODEON GA 7127).
3. ΑΠΟΨΕ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΙΜΗΘΕΙΣ (Ρίτα Αμπατζή Στελλάκης Περπινιάδης) (1938, HMV AO 2538).
4. ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ (Στρ. Παγιουμτζής Στ. Περπινιάδης) (Αύγ. 1938, COLUMBIA DG 6440).
5. ΑΦΟΥ Μ' ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΓΥΡΝΩ (Νταίζη Σταυροπούλου Β. Τσιτσάνης) (1940, HMV AO 2655).
6. ΒΑΣΙΛΩ (Δ. Περδικόπουλος Β. Τσιτσάνης) (Αύγ. 1938, ODEON GA 7139).
7. ΓΕΙΤΟΝΙΣΣΑ (Σοφία Καρίβαλη-Αμπατζή) (1936, PARLOPHONE B. 21897).
8. ΓΙ' ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ (Στέλιος Κερομύτης Β. Τσιτσάνης) (1/7/1940, COLUMBIA DG 6547).
9. ΓΙΑ ΜΙΑ ΞΑΝΘΟΥΛΑ (Σ. Παγιουμτζής Β. Τσιτσάνης) (1/10/1940, COLUMBIA DG 6566).
10. ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΞΕΝΥΧΤΩ (Στελλάκης Περπινιάδης Β. Τσιτσάνης) (Νοέμ. 1937, COLUMBIA DG 6344).
11. ΓΚΟΥΒΕΡΝΑΝΤΑ (Δημ. Περδικόπουλος) (Φεβρ. 1937, COLUMBIA DG 6305).
12. ΔΕΝ ΣΕ ΘΕΛΩ ΠΙΑ (ΗΘΕΛΑ ΝΑ Σ’ ΑΝΤΑΜΩΣΩ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ) (Στελλάκης Περπινιάδης Β. Τσιτσάνης) (1939, HMV AO 2600).
13. ΔΕΝ ΤΟ ‘ΠΑ ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ (Δημήτρης Ρουμελιώτης) (1938, HMV AO 2523).
14. ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ Σ' ΑΓΑΠΩ (Δ. Περδικόπουλος Β. Τσιτσάνης) (Αύγ. 1938, ODEON GA 7139).
15. ΔΩΔΕΚΑ Η ΩΡΑ ΘΑ ‘ΡΘΩ ΒΡΕ ΜΑΡΙΩ (Στράτος Παγιουμτζής Β. Τσιτσάνης) (1939, COLUMBIA DG 6528).
16. ΕΙΜΑΙ ΠΑΙΔΑΚΙ ΜΕ ΨΥΧΗ (ΟΛΑ ΤΑ’ΧΩ ΒΑΡΕΘΕΙ) (Δ. Περδικόπουλος Β. Τσιτσάνης) (1937, ODEON GA 7068).
17. ΕΙΣΑΙ ΣΑΝ ΝΕΡΑΪΔΑ (Νταίζη Σταυροπούλου Χαράλαμπος Μαυρίδης ή Ρώσος) (1939, HMV 2655). [1]
18. ΖΩΪΤΣΑ ΜΟΥ ΜΙΚΡΗ (Σ. Παγιουμτζής Β. Τσιτσάνης) (1/10/1940, COLUMBIA DG 6566). [2]
19. Η ΜΑΡΙΩ (Σ. Παγιουμτζής Β. Τσιτσάνης) (1938, ODEON GA 7214).
20. Η ΜΙΚΡΗ ΤΩΝ ΠΟΔΑΡΑΔΩΝ (ΜΙΑ ΠΟΔΑΡΙΩΤΙΣΣΑ ΜΙΚΡΗ, ΝΑΖΙΑΡΑ, ΜΑΥΡΟΜΑΤΑ) (Δ. Περδικόπουλος) (Ιούνιος 1938, COLUMBIA DG 6432).
21. Η ΞΕΝΗΤΕΙΑ (Απόστολος Χατζηχρήστος Β. Τσιτσάνης) (1938, ODEON GA 7095).
22. Η ΣΚΛΗΡΟΚΑΡΔΗ (Νταίζη Σταυροπούλου Β. Τσιτσάνης) (25/4/1940, HMV AO 2637).
23. ΘΑ 'ΡΘΩ ΜΙΑ ΓΛΥΚΕΙΑ ΒΡΑΔΥΑ (Στράτος Παγιουμτζής) (Ιαν. 1938, COLUMBIA DG 6357).
24. ΘΑ ΒΡΩ ΜΙΑΝ ΑΛΛΗ ΜΕ ΚΑΡΔΙΑ (Νταίζη Σταυροπούλου Β. Τσιτσάνης) (1938, HMV AO 2666). [1] [8]
25. ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΩ ΘΑΝΑΤΟ (Νταίζη Σταυροπούλου Χ. Μαυρίδης) (1940, HMV AO 2645).
26. ΘΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΗ ΜΑΜΑ ΣΟΥ (Σ. Παγιουμτζής Στ. Περπινιάδης) (Οκτ. 1938, HMV AO AO 2540). [3]
27. ΚΑΜΑΡΙΕΡΑ (Σ. Παγιουμτζής Β. Τσιτσάνης) (Φεβρ. 1940, HMV AO 2667).
28. ΚΑΠΟΤΕ ΖΗΛΕΨΑ (Στράτος Παγιουμτζής) (Ιαν. 1939, ODEON GA 7222).
29. Μ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΑΖΙ ΣΟΥ (1938).
30. ΜΑΓΙΣΣΑ ΤΗΣ ΑΡΑΠΙΑΣ (ΑΡΑΠΙΑ) (Σ. Παγιουμτζής Β. Τσιτσάνης) (Νοέμ. 1939, HMV AO 2657).
31. ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΕΓΩ ΠΟΥ ΤΑ 'ΜΠΛΕΞΑ (Σ. Παγιουμτζής Β. Τσιτσάνης) (1938, ODEON GA 7254).
32. ΜΑΝΤΙΛΙ ΧΡΥΣΟΚΕΝΤΗΜΕΝΟ (Ελβίρα Κάκκη) (Οκτ. 1936, ODEON GA 1990).
33. ΜΑΡΙΩ ΚΑΙ ΜΑΝΑΒΗΣ (Δημ. Περδικόπουλος) (1937, COLUMBIA DG 6305).
34. ΜΑΥΡΟ ΧΑΡΕΜΙ (Βασίλης Τσιτσάνης) (19;;).
35. ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΝΟ ΜΟΥ 'ΒΑΛΕΣ (ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΜΕ ΜΠΕΡΔΕΨΕΣ) (Σ. Παγιουμτζής Β. Τσιτσάνης) (Δεκ. 1938, HMV AO 2610).
36. ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΗ ΚΟΠΕΛΑ (Στράτος Παγιουμτζής) (1938, ODEON GA 7222).
37. ΜΕΣ' ΤΗΝ ΠΟΛΛΗ ΣΚΟΤΟΥΡΑ ΜΟΥ (ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ Τ' ΑΡΑΠΙΚΑ) (Στράτος Παγιουμτζής) (Οκτ. 1938, HMV AO 2540). [4]
38. ΜΙΑ ΒΙΛΑ ΕΓΩ ΘΑ ΣΟΥ 'ΧΤΙΖΑ (Σ. Παγιουμτζής Β. Τσιτσάνης) (Νοέμ. 1939, HMV AO 2657).
39. ΜΙΑ ΒΡΑΔΥΑ ΣΤΟ ΜΟΝΤΕ-ΚΑΡΛΟ (Ο ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ ΣΤΟ ΜΟΝΤΕ-ΚΑΡΛΟ) (Σ. Παγιουμτζής Σ. Περπινιάδης) (1937, HMV AO 2448).
40. ΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΕ ΓΝΩΡΙΣΑ (Σ. Παγιουμτζής Σ. Περπινιάδης) (17/3/1938, HMV AO 2463). [4]
41. ΜΙΚΡΗ ΜΙΚΡΗ Σ' ΑΓΑΠΗΣΑ (Νταίζη Σταυροπούλου Β. Τσιτσάνης) (25/4/1940, HMV AO 2637).
42. ΜΠΑΤΗΡΗΣ (Στέλιος Κερομύτης Ιωάννα Γεωργακοπούλου) (27/10/1940, HMV AO 2695).
43. ΜΠΟΕΜΙΣΣΑ (La Boheme) (Σ. Παγιουμτζής Σ. Περπινιάδης) (1938, HMV AO 2463).
44. ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ (Σ. Παγιουμτζής Β. Τσιτσάνης) (1938, ODEON GA 7181).
45. ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΓΥΡΝΩ ΜΕΣ' ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΠΕΡΝΩ) (Σοφία Αμπατζή-Καρίβαλη Μάρκος Βαμβακάρης) (1937, ODEON GA 7005).
46. ΝΤΑΙΖΗ (Σ. Παγιουμτζής Β. Τσιτσάνης) (4/7/1939, COLUMBIA DG 6479).
47. ΞΕΛΟΓΙΑΣΤΡΑ (Δ. Περδικόπουλος Β. Τσιτσάνης) (1937, ODEON GA 7068).
48. Ο ΓΑΜΟΣ ΤΟΥ ΤΣΙΤΣΑΝΗ (ΒΡΗΚΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΓΟΥΣΤΑΡΩ) (Σ. Παγιουμτζής Β. Τσιτσάνης) (Αύγ. 1938, COLUMBIA DG 6449). [4]
49. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΠ' ΤΗ ΖΗΛΕΙΑ ΤΟΥ (Στρ. Παγιουμτζής Στ. Κερομύτης Β. Τσιτσάνης) (Σεπτ. 1940, COLUMBIA DG 6556). [5]
50. Ο ΣΑΡΚΑΦΛΙΑΣ (ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΣΤΑ ΔΥΟ ΣΤΕΝΑ) (Σ. Παγιουμτζής Β. Τσιτσάνης) (1939, HMV AO 2628).
51. Ο ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ ΣΤΗ ΖΟΥΓΚΛΑ (Σ. Παγιουμτζής Β. Τσιτσάνης) (1939, COLUMBIA DG 6511).
52. Ο,ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΠΩ, ΔΕΝ ΣΕ ΞΕΧΝΩ (Μ' ΕΝΑΝ ΠΙΚΡΟ ΑΝΑΣΤΕΝΑΓΜΟ) (Στ. Περπινιάδης Β. Τσιτσάνης) (27/10/1940, HMV AO 2695).
53. ΟΙ ΜΕΡΑΚΛΗΔΕΣ (Στράτος Παγιουμτζής) (1938, ODEON GA 7287).
54. ΟΙ ΦΙΛΕΝΑΔΕΣ (Ι. Γεωργακοπούλου Π. Χρυσίνης) (1/3/1940, HMV AO 2629).
55. ΟΤΑΝ ΣΕ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΙΣΑ (Στράτος Παγιουμτζής - Στελλάκης Περπινιάδης) (17/3/1938, HMV AO 2463). [4]
56. ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΟΥ (Στελλάκης Περπινιάδης Β. Τσιτσάνης) (1939, HMV AO 2571). [6]
57. ΠΑΝΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ (Σ. Παγιουμτζής Β. Τσιτσάνης) (1938, ODEON GA 7248).
58. ΠΑΡΗΓΟΡΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ (ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΤΑ ΜΑΤΑΚΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΚΡΥΦΟΚΛΑΙΝΕ) (Δημήτρης Ρουμελιώτης) (1938, HMV AO 2523).
59. ΠΙΚΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΝΟΣ ΜΟΥ (Ελβίρα Κάκκη) (Οκτ. 1936, ODEON GA 1990).
60. ΠΟΛΙΤΙΣΣΑ (ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΝΑ Σ’ ΑΓΑΠΩ ΠΟΛΙΤΙΣΣΑ ΠΛΑΝΕΥΤΡΑ) (Δ. Περδικόπουλος Π. Χρυσίνης) (1938, HMV AO 2484).
61. ΠΟΤΕ ΜΟΥ ΔΕΝ ΦΑΝΤΑΣΤΗΚΑ (ΠΡΟΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΥΖΗΤΟΥΣΕΣ Μ’ ΕΝΑ ΦΙΛΟ ΜΟΥ ΠΙΣΤΟ) (1938).
62. ΠΡΟΞΕΝΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΣΤΑΜΑΤΗ (Στράτος Παγιουμτζής) (1938, ODEON GA 7248).
63. ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ (ΜΕΣ’ ΣΤΟ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟ ΘΑ ‘ΡΘΩ ΜΙΚΡΗ ΝΑ ΣΕΡΓΙΑΝΙΣΩ) (1938).
64. Σ' ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΔΥΣΤΥΧΗΣ (Στ. Περπινιάδης Στ. Χρυσίνης) (Ιαν. 1938, COLUMBIA DG 6357).
65. ΣΕ ΒΛΕΠΩ ΣΤ’ ΟΝΕΙΡΟ ΜΟΥ (Μ’ ΑΥΤΑ ΣΟΥ ΤΑ ΚΑΜΩΜΑΤΑ) (1938).
66. ΣΕ ΖΗΛΕΥΩ ΣΕ ΠΟΝΩ (Σ. Παγιουμτζής Β. Τσιτσάνης) (1/7/1940, COLUMBIA DG 6546).
67. ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝΕ, ΣΕ ΣΥΖΗΤΟΥΝΕ (ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΟΣΟ ΜΟΥ ‘ΠΑΝΕ ΩΡΑΙΑ) (Στρ. Παγιουμτζής Β. Τσιτσάνης) (Ιούνιος 1939, COLUMBIA DG 6488).
68. ΣΕ ΦΙΝΟ ΑΚΡΟΓΙΑΛΙ (ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ) (Σ. Παγιουμτζής Σ. Περπινιάδης) (4/7/1939, COLUMBIA 6479).
69. ΣΗΜΕΡΑ ΞΥΠΝΗΣΑ ΠΡΩΪ (Στράτος Παγιουμτζής) (1938, ODEON GA 7107).
70. ΣΤΑ ΤΑΒΕΡΝΕΙΑ ΘΑ ΤΡΙΓΥΡΝΩ (Στρ. Παγιουμτζής Β. Τσιτσάνης) (1938, ODEON GA 7182).
71. ΣΤΗΣ ΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΑ ΣΤΕΝΑ (Στράτος Παγιουμτζής Β. Τσιτσάνης) (1938, ODEON GA 7182).
72. ΣΤΟ ΤΑΓΜΑ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΤΩΝ (Ο ΑΣΥΡΜΑΤΙΣΤΗΣ) (Δημήτρης Περδικόπουλος) (Αύγ. 1938, ODEON GA 7127).
73. ΣΤΟΥ ΑΛΕΥΡΑ ΤΗ ΜΑΝΤΡΑ (ΜΑΤΣΑΡΑΓΚΑ) (Στρ. Παγιουμτζής Β. Τσιτσάνης) (Φεβρ. 1940, HMV AO 2667).
74. Τ' ΑΔΙΚΟ Ο ΘΕΟΣ ΔΕ ΘΕΛΕΙ (Στρ. Παγιουμτζής Β. Τσιτσάνης) (Σεπτ. 1940, COLUMBIA DG 6556).
75. ΤΑ ΒΕΛΟΥΔΕΝΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ (Στράτος Παγιουμτζής) (1938, COLUMBIA DG 6451). [4]
76. ΤΑ ΖΗΛΕΨΑ Ο ΚΑΗΜΕΝΟΣ (ΤΑ ΔΥΟ ΜΑΥΡΑ ΜΑΤΑΚΙΑ ΣΟΥ ΤΑ ΖΗΛΕΨΑ Ο ΚΑΗΜΕΝΟΣ) (1938).
77. ΤΑ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΑΔΙΚΑ (Νταίζη Σταυροπούλου Β. Τσιτσάνης) (1940, HMV AO 2645).
78. ΤΑ ΧΑΝΩ ΣΑΝ ΣΕ ΒΛΕΠΩ (Στελλάκης Περπινιάδης) (Νοέμ. 1937, COLUMBIA DG 6344). [7]
79. ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟ ΔΕΙΛΙΝΟ (Στρ. Παγιουμτζής Β. Τσιτσάνης) (16/4/1940, COLUMBIA DG 6528).
80. ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΣΟΥ ΕΧΑΣΕΣ (Σ. Παγιουμτζής Σ. Περπινιάδης) (Οκτ. 1938, HMV AO 2571). [4]
81. ΤΗΣ ΜΠΑΜΠΕΣΣΑΣ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΦΙΛΙ (Απ. Χατζηχρήστος Β. Τσιτσάνης) (Οκτ. 1940, ODEON GA 7095, κυκλοφόρησε το 1947).
82. ΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΑΠΟ ΜΕΝΑ (ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΚΑΛΕ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΣΟΥ) (ΠΑΛΙ ΘΑ ‘ΡΘΩ ΜΕΣ’ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΣΟΥ) (Στελλάκης Περπινιάδης) (1938, HMV AO 2484).
83. ΤΟ ΚΑΤΣΑΡΟ ΣΟΥ ΤΟ ΜΑΛΛΙ (Στρ. Παγιουμτζής Β. Τσιτσάνης) (Μάϊος 1939, COLUMBIA DG 6535). [4]
84. ΤΟ ΠΑΣΣΑΛΙΜΑΝΙ (ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΠΑΣΣΑΛΙΜΑΝΙ) (Στρ. Παγιουμτζής Β. Τσιτσάνης) (1938, ODEON GA 7287).
85. ΤΟ ΤΡΕΛΟΚΟΡΙΤΣΟ (Απ. Χατζηχρήστος Β. Τσιτσάνης) (1938, ODEON GA 7095).
86. ΤΣΙΓΓΑΝΑ ΜΟΥ ΓΛΥΚΕΙΑ (Στρ. Παγιουμτζής Β. Τσιτσάνης) (1938, ODEON GA 7181).
87. ΤΩΡΑ ΓΥΡΝΑΣ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ (Σ. Παγιουμτζής Σ. Περπινιάδης) (1939, HMV AO 2600). [4]
88. ΦΑΝΤΑΖΕΣ ΣΑΝ ΠΡΙΓΚΗΠΕΣΣΑ (Μ. Βαμβακάρης Απ. Χατζηχρήστος Β. Τσιτσάνης) (1939, ODEON GA 7322).
89. ΦΙΝΑ ΘΑ ΤΗΝ ΠΕΡΝΑΜΕ (Νταίζη Σταυροπούλου Β. Τσιτσάνης) (1/7/1940, COLUMBIA DG 6547).
90. ΧΑΡΕΜΙΑ ΜΕ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ (ΠΑΛΑΤΙΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΛΙΣΤΑ) (Στρ. Παγιουμτζής Β. Τσιτσάνης) (1/7/1940, COLUMBIA DG 6546).

Σημειώσεις:

Αμφιλεγόμενα του Βασίλη Τσιτσάνη.
Δεν βρέθηκε ακόμα δίσκος τους και δεν έχουμε άλλες πληροφορίες.
[1] Διεκδικητής της πατρότητας των στίχων (ή πιθανός συνδημιουργός) είναι ο Β. Ταμβάκης (ψευδώνυμο του Μπάμπη Βασιλειάδη ή Τσάντα).
[2] Διεκδικήτρια της πατρότητας των στίχων (ή πιθανή συνστιχουργός) είναι η Κατίνα Τσακίρη.
[3] Διεκδικήτρια της πατρότητας των στίχων (ή πιθανή συνστιχουργός) είναι η ʼννα Παγανά-Ρούκουνα και πιθανός επίσης συνδημιουργός ο Στράτος Παγιουμτζής.
[4] Διεκδικητής της πατρότητας των στίχων (ή πιθανός συνδημιουργός) είναι ο Στράτος Παγιουμτζής.
[5] Διεκδικητής της πατρότητας των στίχων (ή πιθανός συνστιχουργός) είναι ο Θεοχ. Σπυρόπουλος.
[6] Διεκδικητής της πατρότητας των στίχων (ή πιθανός συνδημιουργός) είναι ο Δημήτρης Περδικόπουλος.
[7] Διεκδικητής της πατρότητας των στίχων είναι ο Ν. Λούπας.
[8] Συνδιεκδικητής της πατρότητας των στίχων ή/και της σύνθεσης είναι ο Κοσμάς Κοσμαδόπουλος.


Β. ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΑ ΤΟΥ Β. ΤΣΙΤΣΑΝΗ (Στίχοι & Μουσική) (1946 1955)

1. ΑΘΗΝΑΙΪΣΣΑ (ΕΙΣΑΙ ΦΙΝΑ ΚΑΙ Μ' ΑΡΕΣΕΙΣ) (Στελλάκης Περπινιάδης Β. Τσιτσάνης) (1946, COLUMBIA DG 6600).
2. ΑΚΡΟΓΙΑΛΙΕΣ - ΔΕΙΛΙΝΑ (ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ’ΧΟΥΝ ΠΛΑΝΕΨΕΙ) (Στέλλα Χασκίλ Β. Τσιτσάνης) (24/5/1948, COLUMBIA DG 6715).
3. ΑΝ ΘΑ Σ' ΑΦΗΣΕΙ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ; (Στρ. Παγιουμτζής Β. Τσιτσάνης) (1946, HMV AO 2726).
4. ΑΠ' ΤΗ ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΔΙΩΓΜΕΝΟΣ (Μ. Βαμβακάρης Ε. Λαμπίρη Β. Τσιτσάνης) (1948, ODEON GA 7475).
5. ΑΠΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΔΑΚΡΥΑ (Στέλλα Χασκίλ Β. Τσιτσάνης) (1948, HMV AO 2822).
6. ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΛΟΥΡΗ ΩΣ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ (Οδυσσέας Μοσχονάς Νίκος Καλλέργης) (Νοέμ. 1950, Ανέκδοτη ηχογράφηση).
7. ΑΡΑΜΠΕΛΛΑ (Δανάη Στρατηγοπούλου) (14/7/1948, COLUMBIA DG 6729).
8. ΑΡΑΠΙΚΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ (Στέλλα Χασκίλ Β. Τσιτσάνης) (1947 ODEON GA 7399).
9. ΑΡΑΠΙΝΕΣ (ΝΥΧΤΕΣ ΜΑΓΙΚΕΣ) (Ι. Γεωργακοπούλου Στ. Περπινιάδης) (Δεκέμβ. 1946, HMV AO 2722).
10. ΑΡΓΟΣΒΥΝΕΙΣ ΜΟΝΗ (Ο ΕΡΩΤΑΣ) (Ι. Γεωργακοπούλου Στ. Περπινιάδης) (Αύγ. 1947, COLUMBIA DG 6683).
11. ΑΣΕ ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ Π’ ΑΓΑΠΩ (Σωτηρία Μπέλλου Β. Τσιτσάνης) (1953, ODEON GA 7774). [1]
12. ΑΧΑΡΙΣΤΗ (Στ. Περπινιάδης Ι. Γεωργακοπούλου Β. Τσιτσάνης) (1947, HMV AO 2740).
13. ΒΑΡΕΙΑ ΧΤΥΠΟΥΝ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΡΑ (Πρόδρομος Τσαουσάκης) (22/8/1950, HMV AO 2956).
14. ΒΑΡΚΑ ΓΙΑΛΟ (Στρ. Παγιουμτζής Β. Τσιτσάνης) (25/6/1946, COLUMBIA DG 6599).
15. ΒΑΣΤΑ, ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ (Πρόδρομος Τσαουσάκης) (13/10/1951, HMV AO 5000).
16. ΒΓΑΛΕ ΤΗ ΜΑΣΚΑ ΣΟΥ (Πρόδρομος Τσαουσάκης Ρένα Στάμου) (25/2/1950, HMV AO 2919).
17. ΒΙΡΑ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΠΑΙΔΙΑ (Πρόδρομος Τσαουσάκης Μαρίκα Νίνου Β. Τσιτσάνης) (Φωνογραφήθηκε στις 15/12/1949, Κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1950, HMV AO 2912).
18. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΚΑΪΚΙ ΜΟΥ ΑΪ-ΝΙΚΟΛΑ (Οδ. Μοσχονάς Μαρίκα Νίνου Β. Τσιτσάνης) (1/5/1950, HMV AO 2930).
19. ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ Π' ΑΓΑΠΩ (ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΒΡΑΔΙΑΖΕΙ) (Μαρίκα Νίνου Πρ. Τσαουσάκης Β. Τσιτσάνης) (Οκτώβριος 1949, COLUMBIA DG 6786).
20. ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΜΟΥ ΜΙΛΑΕΙ (Σταύρος Τζουανάκος Πρ. Τσαουσάκης Θανάσης Γιαννόπουλος) (1951, COLUMBIA DG 6940).
21. ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΞΥΠΝΗΣΕΣ ΠΡΩΪ (Πρόδρομος Τσαουσάκης Ι. Γεωργακοπούλου Β. Τσιτσάνης) (4/6/1948, HMV AO 2814).
22. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙΣ ΜΑΚΡΥΑ (Στ. Χασκίλ Β. Τσιτσάνης) (1947, ODEON GA 7416).
23. ΓΙΟΡΤΗ ΓΛΥΚΟΧΑΡΙΖΕΙ (Πρόδρομος Τσαουσάκης) (1953, HMV AO 5215).
24. ΓΛΕΝΤΑ ΜΕ ΦΩΣ ΜΟΥ, ΓΛΕΝΤΑ ΜΕ (Σωτηρία Μπέλλα) (Ιανουάριος 1948, HMV AO 2786).
25. ΓΛΕΝΤΑ ΜΗΝ ΑΡΓΟΠΟΡΕΙΣ (Στ. Χασκίλ Μ. Βαμβακάρης Γιάννης Σταμούλης ή Μπιρ-Αλλάχ) (1948, ODEON GA 7442).
26. ΓΛΥΚΟΧΑΡΑΖΟΥΝ ΤΑ ΒΟΥΝΑ (ΤΑ ΒΛΕΠΩ ΣΚΟΤΕΙΝΑ) (Στράτος Παγιουμτζής Β. Τσιτσάνης Θ. Γιαννόπουλος) (1952, PARLOPHON Β. 74271).
27. ΓΥΡΝΑ ΜΟΝΟΣ ΜΕΣ' ΤΗ ΝΥΧΤΑ (Πρ. Τσαουσάκης Β. Τσιτσάνης) (18/11/1946, COLUMBIA DG 6619).
28. ΔΙΩΞΕ ΜΕ ΜΑΝΑ, ΔΙΩΞΕ ΜΕ (Τάκης Μπίνης Σ. Μπέλλου Γιάννης Τατασόπουλος ή Ντίλιγκερ) (1952, ODEON GA 7663).
29. ΔΥΟ ΧΟΡΑ ΑΛΕΓΚΡΑ (ΤΑ ΩΡΑΙΑ ΤΟΥ ΤΣΙΤΣΑΝΗ) (Μ. Νίνου Β. Τσιτσάνης Χορωδία) (Ιούν. 1948).
30. ΕΙΜΑΙ ΜΙΑ ΔΥΣΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ) (Πρόδρομος Τσαουσάκης) (16/12/1950, HMV AO 5000).
31. ΕΙΣΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΓΟΗΣ (ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΔΕΝ ΞΕΤΡΕΛΑΙΝΕΙΣ) (Σωτηρία Μπέλλου) (1953, PARLOPHON Β. 74318). [1]
32. ΕΛΑ ΚΟΝΤΑ ΜΟΥ (Στέλλα Χασκίλ Β. Τσιτσάνης) (1948, HMV AO 2822). [2]
33. ΕΛΑ ΟΠΩΣ ΕΙΣΑΙ (Μ. Νίνου Β. Τσιτσάνης Χορωδία) (1953, ODEON GA 7765). [1]
34. ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΠΑΛΙΚΑΡΙ (Ρένα Στάμου Β. Τσιτσάνης) (1950, HMV AO 2909).
35. ΕΝΟΧΟ ΜΕ ΦΩΝΑΖΟΥΝ (Έλλη Σωφρονίου Β. Τσιτσάνης Δ. Περδικόπουλος) (10/1/1949, HMV AO 2857).
36. ΕΣΥ ΜΟΥ ΠΗΡΕΣ ΤΗ ΧΑΡΑ (Θανάσης Ευγενικός Νίκη Φλωρούση) (1953, ODEON GA 7774).
37. ΕΣΥ ΠΟΥ ΜΕ ΞΕΜΥΑΛΙΣΕΣ (Σταύρος Τζουανάκος Πρ. Τσαουσάκης) (1951, COLUMBIA DG 6940).
38. ΕΣΥ ΤΑ ΦΤΑΙΣ (ʼννα Χρυσάφη Β. Τσιτσάνης) (19;;).
39. ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙ (Ι. Γεωργακοπούλου Πρ. Τσαουσάκης Β. Τσιτσάνης) (4/6/1948, HMV AO 2814).
40. Η ΑΜΑΡΤΩΛΗ (Στ. Περπινιάδης Β. Τσιτσάνης) (6/12/1947, COLUMBIA DG 6674).
41. Η ΑΧΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΟΥΡΑ ΤΗΣ (Β. Τσιτσάνης Πρ. Τσαουσάκης Ρ. Στάμου (16/11/1950, HMV AO 2984).
42. Η ΓΕΡΑΚΙΝΑ (ΤΑ ΒΡΑΧΙΟΛΙΑ ΤΗΣ ΒΡΟΝΤΟΥΝ) (Ι. Γεωργακοπούλου Β. Τσιτσάνης Πρ. Τσαουσάκης) (1948, HMV AO 2827).
43. Η ΔΡΟΣΟΥΛΑ (ΣΤΟΥ ΣΙΔΕΡΗ ΤΟΝ ΤΕΚΕ) (Σ. Παγιουμτζής Β. Τσιτσάνης) (15/6/1946, COLUMBIA DG 6598).
44. Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ (Σωτηρία Μπέλλου Β. Τσιτσάνης) (5/11/1948, COLUMBIA DG 6759). [3]
45. Η ΘΕΑΤΡΙΝΑ (Σωτηρία Μπέλλου Β. Τσιτσάνης) (5/11/1948, COLUMBIA DG 6759).
46. Η ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΦΙΛΕΝΑΔΑ (Οδ. Μοσχονάς Στ. Κερομύτης) (10/1/1950, HMV AO 2911).
47. Η ΚΑΡΔΙΑ ΣΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΧΡΥΣΗ (Μ. Νίνου Β. Τσιτσάνης Πρ. Τσαουσάκης) (1950, COLUMBIA DG 6819).
48. Η ΜΑΡΙΤΣΑ ΣΤΟ ΧΑΡΕΜΙ (Πρ. Τσαουσάκης Β. Τσιτσάνης Ι. Γεωργακοπούλου) (Φεβρουάριος 1947, COLUMBIA DG 6626).
49. Η ΠΑΡΑΔΟΠΙΣΤΗ (Ι. Γεωργακοπούλου Β. Τσιτσάνης) (1947, COLUMBIA DG 6652).
50. Η ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ (Πρ. Τσαουσάκης Ρ. Στάμου- Ι. Τσιτσάνης) (5/6/1950, HMV AO 2942).
51. Η ΣΕΡΑΧ (Μαρίκα Νίνου Χορωδία) (1/9/1951, HMV AO 5009).
52. Η ΤΥΧΗ ΜΕ ΚΑΤΑΤΡΕΞΕ (Πρ. Τσαουσάκης Ρένα Στάμου) (1950, ODEON GA ….).
53. Η ΦΩΤΙΑ (Πρόδρομος Τσαουσάκης) (14/11/1950, HMV AO 2977).
54. ΘΑ ΓΥΡΙΣΕΙΣ, ΘΑ 'ΡΘΗΣ ΠΑΛΙ ΠΙΣΩ (Σ. Μπέλλου Β. Τσιτσάνης) (13/9/1948, COLUMBIA DG 6735).
55. ΘΑ ΠΑΙΖΩ Μ' ΟΛΕΣ ΝΑ ΓΕΛΩ (Ι. Γεωργακοπούλου Στελλάκης Περπινιάδης) (Μάρτιος 1947, COLUMBIA DG 6629).
56. ΘΑ ΣΕ ΣΤΕΦΑΝΩΘΩ (Πρόδρομος Τσαουσάκης) (5/11/1952, HMV AO 5083).
57. ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΩ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ (Στράτος Παγιουμτζής Β. Τσιτσάνης) (Ιούλιος 1947, COLUMBIA DG ….). [4]
58. ΚΑΘΑΡΙΖΩ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΑΡΤΗ ΜΟΥ (Πρ. Τσαουσάκης Μ. Νίνου Β. Τσιτσάνης) (1949, COLUMBIA DG 6800).
59. ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ ΠΑΝΤΑ ΛΥΠΗΜΕΝΗ (Μ. Νίνου Β. Τσιτσάνης) (1950, COLUMBIA DG 7288).
60. ΚΑΝΕ ΛΙΓΑΚΙ ΥΠΟΜΟΝΗ (Σ. Μπέλλου Β. Τσιτσάνης) (11/11/1948, COLUMBIA DG 6747).
61. ΚΑΝΕ ΛΙΓΟ ΤΟ ΚΟΡΟΪΔΟ (Σ. Μπέλλου Β. Τσιτσάνης) (Νοέμβ. 1950, COLUMBIA DG 6904).
62. ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΑΛΗΤΗΣ (Ι. Γεωργακοπούλου Πρ. Τσαουσάκης Β. Τσιτσάνης) (8/6/1948, COLUMBIA DG 6723).
63. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΙΑ (Ι. Γεωργακοπούλου Στελλάκης Περπινιάδης Β. Τσιτσάνης) (1947, HMV AO 2761).
64. ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Γιώργος Παπαδόπουλος Ευαγγελία Μαρκοπούλου) (Φωνογράφηση: 1949, ODEON GA 7670, Κυκλοφορία: 1952).
65. ΚΑΤΣΕ ΦΡΟΝΙΜΑ ΓΚΡΙΝΙΑΡΑ (Η ΓΚΡΙΝΙΑΡΑ) (Πρ. Τσαουσάκης Β. Τσιτσάνης) (1947, HMV AO 2764).
66. ΚΙ ΑΝ ΕΜΠΛΕΞΕΣ ΜΕ ΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ (Ι. Γεωργακοπούλου Πρ. Τσαουσάκης Β. Τσιτσάνης) (1/6/1948, ODEON GA 6718).
67. ΚΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ (Σούλα Πασαλάρη) (1954, PARLOPHONE B. 74333). [5]
68. ΚΙ ΥΣΤΕΡΑ ΘΑ ... ΚΑΘΕΣΑΙ (Σ. Μπέλλου Β. Τσιτσάνης) (4/10/1948, COLUMBIA DG 6737). [6]
69. ΚΛΑΙΩ ΚΑΙ Σ' ΑΝΑΖΗΤΩ (Πρόδρομος Τσαουσάκης) (Δεκ. 1950).
70. ΚΛΑΜΜΕΝΗ ΗΡΘΕΣ ΜΙΑ ΒΡΑΔΥΑ (Σ. Μπέλλου Β. Τσιτσάνης) (7/1/1949, COLUMBIA DG 6761).
71. ΚΡΑΣΙ, ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΧΑΡΤΙ (Λίτσα Χάρμα Μάρκος Βαμβακάρης) (1948, ODEON GA 7496).
72. ΜΑΓΙΣΣΑ ΤΗΣ ΒΑΓΔΑΤΗΣ (Πρ. Τσαουσάκης Β. Τσιτσάνης) (18/11/1946, COLUMBIA DG 6619).
73. ΜΑΓΚΑ ΜΟΥ, ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΟΥ ΠΙΑ (Πρ. Τσαουσάκης Ιωάννα Γεωργακοπούλου Β. Τσιτσάνης) (8/6/1948, COLUMBIA DG 6723).
74. ΜΑΓΚΑΣ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΝΕΡΟΥ (Σούλα Καλφοπούλου Μ. Βαμβακάρης Β. Τσιτσάνης) (1949, PARLOPHONE B. 74151). [3]
75. ΜΑΓΚΙΩΡΑ (Μ. Βαμβακάρης Β. Τσιτσάνης Γιάννης Τατασόπουλος) (1947, ODEON GA 7391).
76. ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙΣ (Νταίζη Σταυροπούλου) (9/11/1946, DG COLUMBIA 6617).
77. ΜΑΜΠΟ ΜΕ ΤΡΕΛΛΕΣ ΠΕΝΝΙΕΣ (Πόλυ Πάνου) (1954, MELODY MG 53).
78. ΜΑΝΑ ΜΕ ΠΑΝΤΡΕΨΕΣ ΜΙΚΡΗ (Στέλλα Χασκίλ Β. Τσιτσάνης) (1947, ODEON GA 7418).
79. ΜΑΝΑ ΜΟΥ, ΕΣΥ ΤΑ ΦΤΑΙΣ (ʼννα Χρυσάφη Β. Τσιτσάνης Μπέμπα Ρίο Θανάσης Γιαννόπουλος) (1955, PARLOPHONE B. 74344).
80. ΜΑΥΡΑ ΤΑ ΒΛΕΠΩ ΚΙ ΑΡΑΧΝΑ (Πρ. Τσαουσάκης) (1953 ή 1949;, COLUMBIA DG 7041). [7]
81. ΜΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΗ ΤΡΑΒΙΕΣΑΙ (Στρ. Παγιουμτζής Β. Τσιτσάνης) (Αύγ. 1946, COLUMBIA DG 6600).
82. ΜΕ ΛΕΣ ΜΠΕΚΡΗ ΚΑΙ ΜΠΑΤΗΡΑΚΙ (Ρένα Στάμου Πρ. Τσαουσάκης) (25/2/1950, HMV AO 2919).
83. ΜΕ ΠΗΡΕ ΤΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ (Σωτηρία Μπέλλου) (Νοέμβ. 1950, COLUMBIA DG 6904). [8]
84. ΜΕΣ' ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΑΚΙΑ) (Πρ. Τσαουσάκης Ρένα Στάμου) (14/11/1950, HMV AO 2977).
85. ΜΕΣ' ΤΟ ΚΕΛΛΙ ΜΟΥ ΞΑΓΡΥΠΝΟΣ (Πρ. Τσαουσάκης) (16/12/1950, HMV AO 5028).
86. ΜΗ ΜΟΥ ΞΑΝΑΦΥΓΕΙΣ ΠΙΑ (Πρ. Τσαουσάκης Ρένα Ντάλλια) (1950, COLUMBIA DG 6886).
87. ΜΟΡΤΙΣΣΑ (Μ. Βαμβακάρης Β. Τσιτσάνης) (1947, ODEON GA 7391).
88. ΜΠΑΞΕ - ΤΣΙΦΛΙΚΙ (ΧΑΤΖΗ-ΜΠΑΞΕ) (Στρ. Παγιουμτζής Β. Τσιτσάνης) (15/6/1946, COLUMBIA DG 6598).
89. ΜΠΡΑΒΟ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ ΜΟΥ (Πρ. Τσαουσάκης Ρένα Στάμου) (1951, COLUMBIA DG 6924).
90. ΜΠΡΟΣ ΣΤΟ ΡΗΜΑΓΜΕΝΟ ΣΠΙΤΙ (Πρ. Τσαουσάκης) (Οκτ. 1947, HMV AO 2764).
91. ΝΤΡΟΠΙΑΣΜΕΝΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ (Πρ. Τσαουσάκης Ρένα Στάμου) (1950, COLUMBIA DG 6882).
92. Ο ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΑΣ (Κορώνης Φίλανδρος) (1953, ODEON GA 7753). [1]
93. Ο ΑΝΤΩΝΗΣ Ο ΤΕΜΠΕΛΗΣ (Πρ. Τσαουσάκης Μαρίκα Νίνου) (1950, COLUMBIA DG 6832).
94. Ο ΖΗΤΙΑΝΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ (ΚΑΘΗΜΕΡΝΩΣ ΣΤΗ ΠΟΡΤΑ ΣΟΥ) (Πρ. Τσαουσάκης) (1946, ODEON GA 7354). [9]
95. Ο ΗΛΙΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΕΙ (Πρόδρομος Τσαουσάκης) (1953, HMV AO 5215).
96. Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΜΟΥ Η ΖΩΗ ΣΟΥ (Πρόδρομος Τσαουσάκης) (1952, COLUMBIA DG 7020). [1]
97. Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΣΕ ΦΥΛΑΕΙ (Σταύρος Τζουανάκος) (19;;) [1]
98. Ο ΜΑΧΑΛΟΜΑΓΚΑΣ (Σωτηρία Μπέλλου Στελλάκης Περπινιάδης) (7/1/1949, HMV AO 2856).
99. Ο ΜΗΝΑΣ ΕΧΕΙ ΕΝΝΙΑ (Μ. Νίνου Β. Τσιτσάνης Χορωδία) (δεκαετίας ’50). [10]
100. Ο ΝΤΟΥΝΙΑΣ ΜΕ ΚΑΤΑΚΡΙΝΕΙ (Πρόδρομος Τσαουσάκης Ανθούλα Διάνα) (1953, COLUMBIA DG 7041). [1]
101. Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΕΧΕΙ ΜΑΥΡΙΣΕΙ (ΕΙΝ' Η ΩΡΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ) (Πρ. Τσαουσάκης Θ. Γιαννόπουλος Β. Τσιτσάνης) (13/10/1951, HMV AO 5028).
102. Ο ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΣ (Μ. Νίνου - Πρ. Τσαουσάκης - Β. Τσιτσάνης) (Οκτώβριος 1949, COLUMBIA DG 6786).
103. Ο ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ (Πρ. Τσαουσάκης Μ. Νίνου) (19/10/1949, HMV AO 2875).
104. Ο ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ (Ι. Γεωργακοπούλου Στ. Περπινιάδης) (Ιούνιος 1947, HMV AO 2737).
105. Ο ΤΣΟΛΙΑΣ (ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΤΣΟΛΙΑ ΜΟΥ) (Γρ. Μπιθικώτσης Γεωργία Τζόϋ) (15/1/1957, HMV AO 5374). [11]
106. Ο ΧΡΗΣΤΟΣ (ΚΑΤΣΕ Ν' ΑΚΟΥΣΕΙΣ ΜΙΑ ΠΕΝΝΙΑ) (Πρ. Τσαουσάκης Β. Τσιτσάνης Μ. Βαμβακάρης) (1946, ODEON GA 7351).
107. Ο ΧΩΡΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΜΑΝΤΕΨΕΣ (Θανάσης Ευγενικός Μαρίκα Νίνου Β. Τσιτσάνης) (1950, HMV AO 2928).
108. ΟΙ ΦΑΜΠΡΙΚΕΣ (ΣΦΥΡΙΖΕΙ Η ΦΑΜΠΡΙΚΑ) (Πρ. Τσαουσάκης Μ. Νίνου Β. Τσιτσάνης) (1950, COLUMBIA DG 6819).
109. ΟΜΟΡΦΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (Πρ. Τσαουσάκης Ρένα Ντάλλια Θανάσης Γιαννόπουλος) (12/9/1950, HMV AO 2964).
110. ΟΣΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ Η ΑΛΕΠΟΥ (Ο ΖΗΛΙΑΡΗΣ) (Πρ. Τσαουσάκης Μ. Νίνου Β. Τσιτσάνης) (10/12/1949, HMV AO 2911).
111. ΟΤΑΝ ΠΙΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ (Σωτηρία Μπέλλου Β. Τσιτσάνης) (Δεκ. 1947, HMV AO 2774).
112. ΟΤΑΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΕ ΠΗΓΑΙΝΩ (Στράτος Παγιουμτζής Β. Τσιτσάνης) (Μαΐος 1947, COLUMBIA DG 6641).
113. ΟΤΑΝ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΞ (ΤΗΣ ΜΑΣΤΟΥΡΑΣ Ο ΣΚΟΠΟΣ) (Στράτος Παγιουμτζής Στέλιος Κερομύτης) (15/6/1946, COLUMBIA DG 6599).
114. Ο,ΤΙ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΘΑ ΣΟΥ ΚΑΝΩ (Κορώνης Φίλανδρος) (1953, ODEON GA 7753). [1]
115. ΠΑΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟΣ (Πρ. Τσαουσάκης Ρένα Στάμου) (1950, COLUMBIA DG 7288).
116. ΠΑΙΞΕ ΧΡΗΣΤΟ ΤΟ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ (Πρ. Τσαουσάκης Μ. Νίνου) (6/12/1949, HMV AO 2890).
117. ΠΑΙΞΤΕ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ, ΠΑΙΞΤΕ ΒΙΟΛΙΑ (Μ. Λίντα Β. Τσιτσάνης Χορωδία) (1953, ODEON GA 7737).
118. ΠΑΛΙΟΚΟΡΙΤΣΟ ΓΙΑ ΣΕΝΑ (Πρ. Τσαουσάκης Μ. Νίνου) (1950, COLUMBIA DG 6832).
119. ΠΑΛΙΩΣΕ ΤΟ ΣΑΚΚΑΚΙ ΜΟΥ (Στέλλα Χασκίλ Β. Τσιτσάνης) (24/5/1948, COLUMBIA DG 6715).
120. ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΜΠΑΝΙΟ (Στέλιος Σουγιουλτζής Βούλα Γκίκα) (1955, ODEON GA 7847).
121. ΠΑΡΕ ΜΕ, ΜΑΡΩ, ΠΑΡΕ ΜΕ (Ι. Γεωργακοπούλου Β. Τσιτσάνης) (1948, HMV AO 2827).
122. ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑ (Σ. Μπέλλου Μιχάλης Δασκαλάκης) (1952, PARLOPHONE B. 74279). [12]
123. ΠΕΦΤΕΙΣ ΣΕ ΛΑΘΗ (Σωτηρία Μπέλλου Β. Τσιτσάνης) (11/11/1948, COLUMBIA DG 6747).
124. ΠΕΦΤΟΥΝ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ ΟΙ ΣΤΑΛΕΣ (Πρ. Τσαουσάκης Ιωάννα Γεωργακοπούλου) (6/10/1947, COLUMBIA DG 6659).
125. ΠΛΗΓΩΣΕ ΜΕ ΟΣΟ ΘΕΛΕΙΣ (Πρόδρομος Τσαουσάκης) (5/11/1952, HMV AO 5083).
126. ΠΟΙΑ ΚΑΡΔΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΡΑΪΣΕΙ (Σ. Μπέλλου Τ. Μπίνης) (1951, PARLOPHONE B. 74254). [13]
127. ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΒΡΕΙΣ ΣΤΡΩΜΕΝΑ (Μ. Νίνου - Πρ. Τσαουσάκης - Γ. Μητσάκης) (6/12/1949, HMV AO 2890).
128. ΠΩ! ΠΩ! ΠΩ! ΜΑΡΙΑ (Πρ. Τσαουσάκης Μ. Νίνου Β. Τσιτσάνης) (Οκτώβριος 1949, HMV AO 2875).
129. Σ' ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΠΕΡΑ (ΜΗ ΞΑΝΑΠΕΡΝΑΣ ΜΗ ΞΑΝΑΡΩΤΑΣ) (Σωτηρία Μπέλλου Β. Τσιτσάνης) (13/9/1948, HMV AO 2834).
130. ΣΑΝ ΑΠΟΚΛΗΡΟΣ ΓΥΡΙΖΩ (ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΤΟΥ ΞΕΝΗΤΕΜΕΝΟΥ) (Σωτηρία Μπέλλου) (30/11/1950, HMV AO 2995).
131. ΣΕ ΠΑΛΑΤΙΑ ΣΕ ΤΣΑΝΤΙΡΙΑ (ΘΑ ΤΗ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΑΝΤΑΜΑ) (Σ. Μπέλλου Β. Τσιτσάνης Θ. Γιαννόπουλος) (1953, PARLOPHONE B. 74296).
132. ΣΕ ΠΗΡΑΝ ΑΠ' ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ (Σ. Μπέλλου Πρ. Τσαουσάκης Β. Τσιτσάνης) (4/10/1948, COLUMBIA DG 6737). [6]
133. ΣΕ ΣΑΛΟΝΙΑ ΜΠΗΚΕΣ ΤΩΡΑ (Σωτηρία Μπέλλου Β. Τσιτσάνης) (1953, PARLOPHONE B. 74298) [1]
134. ΣΕ ΦΙΛΙΕΣ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ (Σωτηρία Μπέλλου Β. Τσιτσάνης) (19/11/1948, COLUMBIA DG 6752). [14]
135. ΣΕΡΣΕ ΛΑ ΦΑΜ (ΖΗΤΗΣΑΤΕ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ) (Ελένη Λαμπίρη Β. Τσιτσάνης) (1948, ODEON GA 7475). [3]
136. ΣΚΕΨΟΥ ΤΗ ΔΟΛΙΑ ΜΑΝΑ ΣΟΥ (Ι. Γεωργακοπούλου Β. Τσιτσάνης) (Δεκέμβριος 1949, COLUMBIA DG 6814).
137. ΣΚΛΑΒΑ ΤΟΥ ΠΑΣΣΑ (Φώτης Πολυμέρης Β. Τσιτσάνης) (1946, ODEON GA 7378).
138. ΣΟΥ ‘ΧΩ ΠΟΛΛΑ ΩΣ ΤΩΡΑ ΜΑΖΕΜΕΝΑ (Ρένα Στάμου Πρ. Τσαουσάκης) (7/6/1950, HMV AO 2942).
139. ΣΤΕΛΛΑ, ΜΩΡ’ ΣΤΕΛΛΑ (Φώτης Πολυμέρης) (1946, ODEON GA 7378). [15]
140. ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΕΧΩ ΠΛΗΓΩΘΕΙ (Ρένα Στάμου Β. Τσιτσάνης Πρ. Τσαουσάκης) (1952, COLUMBIA DG 6855).
141. ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ (Νταίζη Σταυροπούλου Β. Τσιτσάνης) (9/11/1946, COLUMBIA DG 6617).
142. Τ’ ΟΝΕΙΡΟ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΗΣ (ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ ΠΟΥ ΕΙΔΑ) (Μ. Νίνου Πρ. Τσαουσάκης Β. Τσιτσάνης) (14/11/1950, HMV AO 2971).
143. ΤΑ ΛΕΡΩΜΕΝΑ, Τ' ΑΠΛΥΤΑ (Μήτσος Χρήστου ή Σκύλος Ευαγγελία Μαρκοπούλου) (1952, PARLOPHONE B. 74261).
144. ΤΑ ΜΑΝΤΑΛΑ (ΞΥΠΝΩ ΚΑΙ ΒΛΕΠΩ ΣΙΔΕΡΑ) (Μήτσος Χρήστου ή Σκύλος Ευαγγελία Μαρκοπούλου) (1952, PARLOPHONE B. 74261).
145. ΤΑ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ (Πρ. Τσαουσάκης Μ. Νίνου) (1949, COLUMBIA DG 6800).
146. ΤΑ ΝΑΥΑΓΙΑ (Πρόδρομος Τσαουσάκης) (1950, ODEON GA ….).
147. ΤΑ ΝΕΙΑΤΑ ΤΑ ΜΠΕΡΜΠΑΝΤΙΚΑ (Θανάσης Ευγενικός Στέλλα Χασκίλ) (1952, ODEON GA 7657).
148. ΤΑ ΝΗΣΙΑ (Ο ΧΑΡΟΣ ΕΣΤΗΣΕ ΧΟΡΟ) (ʼννα Χρυσάφη Β. Τσιτσάνης) (1953, ODEON GA 7737).
149. ΤΑ ΟΡΦΑΝΑ (Πρ. Τσαουσάκης Β. Τσιτσάνης) (10/12/1949, HMV AO 2894).
150. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ (ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΑΓΟΡΑ) (Στράτος Παγιουμτζής Β. Τσιτσάνης) (Μαΐος 1947, COLUMBIA DG 6641).
151. ΤΑ ΦΤΩΧΑΔΑΚΙΑ (Ντούο Χάρμα Μάρκος Βαμβακάρης) (1948, ODEON GA 7496).
152. ΤΑ ΧΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΞΕΝΙΤΙΑΣ (Σπύρος Ζαγοραίος Ευαγγελία Μαρκοπούλου Βασίλης Τσιτσάνης) (12/9/1952, ODEON GA 7689).
153. ΤΗΝ ΜΟΙΡΑ ΜΟΥ ΤΗΝ ΕΙΔΑ (ΕΧΩ ΝΤΟΥΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ) (Πρόδρομος Τσαουσάκης) (22/8/1950, HMV AO 2956).
154. ΤΗΝ ΠΙΟ ΩΡΑΙΑ ΜΟΥ ΖΩΗ (Μαρίκα Νίνου Βασίλης Τσιτσάνης Πρόδρομος Τσαουσάκης) (1951, COLUMBIA DG 6917).
155. ΤΗΣ ΜΠΑΜΠΕΣΣΑΣ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΦΙΛΙ (Απόστολος Χατζηχρήστος Βασίλης Τσιτσάνης) (ODEON GA 7416).
156. ΤΙ ΜΠΕΛΛΑΣ ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΦΥΛΟ (Μαρία Γρίλλη Πρ. Τσαουσάκης) (Νοέμ. 1953).
157. ΤΙ ΣΕ ΜΕΛΛΕΙ ΕΣΕΝΑ ΚΙ ΑΝ ΓΥΡΝΩ (ΔΕΝ ΜΕ ΣΤΕΦΑΝΩΝΕΣΑΙ) (Ι. Γεωργακοπούλου Στελλάκης Περπινιάδης) (Ιούλ. 1946, HMV AO 2704).
158. ΤΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΤΙ ΑΥΡΙΟ, ΤΙ ΤΩΡΑ (Μ. Νίνου Β. Τσιτσάνης) (1954, ODEON GA 7765). [16]
159. ΤΙ ΤΗ ΘΕΛΕΙΣ ΤΗ ΤΣΙΓΓΑΝΑ (Ι. Γεωργακοπούλου Πρ. Τσαουσάκης Β. Τσιτσάνης) (6/10/1947, COLUMBIA DG 6659).
160. ΤΙ ΤΟ 'ΘΕΛΑ ΝΑ ΜΠΛΕΞΩ (Πρ. Τσαουσάκης) (11/8/1948, COLUMBIA DG 6732).
161. ΤΟ ‘ΧΩ ΡΙΞΕΙ ΣΤΟ ΞΕΝΥΧΤΙ (Πρόδρομος Τσαουσάκης) (1953, HMV AO 5150).
162. ΤΟ ΒΙΤΡΙΟΛΙ (Μαρίκα Νίνου Βασίλης Τσιτσάνης Νίκος Βούλγαρης Θανάσης Γιαννόπουλος) (2/5/1950, HMV AO 2930).
163. ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ (ΕΧΩ ΝΑ ΛΑΒΩ ΓΡΑΜΜΑ ΣΟΥ) (Στέλλα Χασκίλ Στελλάκης Περπινιάδης Β. Τσιτσάνης) (22/12/1948, HMV AO 2857). [3]
164. ΤΟ ΘΥΜΑ (Πρόδρομος Τσαουσάκης Μαρίκα Νίνου) (1951, COLUMBIA DG 6913).
165. ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΤΣΙΦΤΕ-ΤΕΛΙ (Σωτηρία Μπέλλου Β. Τσιτσάνης) (7/1/1949, COLUMBIA DG 6761).
166. ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ (Ρένα Στάμου Β. Τσιτσάνης Νίκος Βούλγαρης) (1950, COLUMBIA DG 6847).
167. ΤΟ ΚΟΥΡΜΠΕΤΙ (Σπύρος Ζαγοραίος Ευαγγελία Μαρκοπούλου Βασίλης Τσιτσάνης) (12/9/1952, ODEON GA 7689).
168. ΤΟ ΚΡΕΒΒΑΤΙ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ (Ρένα Στάμου Πρ. Τσαουσάκης Β. Τσιτσάνης) (25/2/1950, HMV AO 2960).
169. ΤΟ ΝΤΙΒΑΝΙ (ʼννα Χρυσάφη Β. Τσιτσάνης) (1955, PARLOPHONE B. 74344). [17]
170. ΤΟ ΞΕΦΑΝΤΩΜΑ (ΝΑ ΠΙΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΕΡΜΠΑΝΤΕΨΟΥΜΕ) (Σ. Μπέλλου Β. Τσιτσάνης Πρ. Τσαουσάκης) (11/8/1948, COLUMBIA DG 6735).
171. ΤΟ ΟΜΟΡΦΟΠΑΙΔΟ (Σ. Μπέλλου Στ. Κερομύτης Στελλάκης Περπινιάδης) (6/11/1948, HMV AO 2845). [3]
172. ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΕΙΧΕΣ ΦΙΛΟ (ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΤΟ ΠΑΙΔΙ) (Στέλλα Χασκίλ Μάρκος Βαμβακάρης - Γιάννης Σταμούλης (1947, ODEON GA 7418). [18]
173. ΤΟ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟ ΑΓΟΡΙ (Πρ. Τσαουσάκης Β. Τσιτσάνης) (11/8/1948, COLUMBIA DG 6732).
174. ΤΟ ΧΑΡΑΚΙΡΙ (Τάκης Μπίνης Στέλλα Χασκίλ) (1952, ODEON GA 7657).
175. ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΙ ΞΕΝΥΧΤΗΔΕΣ (Πρόδρομος Τσαουσάκης) (1952, COLUMBIA DG 7020).
176. ΤΡΕΙΣ ΘΑ'ΝΑΙ ΟΙ ΩΡΕΣ ΣΟΥ (Απόστολος Χατζηχρήστος Β. Τσιτσάνης Μάρκος Βαμβακάρης) (1947, PARLOPHONE B. 74100).
177. ΤΡΕΛΛΗ ΓΑΛΑΝΟΜΑΤΑ (ΔΕΝ ΕΤΥΧΕ ΣΥΜΠΟΝΙΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙΣ) (Ι. Γεωργακοπούλου Β. Τσιτσάνης) (10/12/1949, HMV AO 2894).
178. ΤΡΕΛΛΗ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΜΕ ΣΤΕΦΑΝΩΣΕΙΣ (Σταύρος Τζουανάκος Β. Τσιτσάνης) (10/1/1950, HMV AO 2912).
179. ΤΡΕΞΕ ΜΑΓΚΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΙΣ (ΝΤΕΡΜΠΕΝΤΕΡΙΣΣΑ) (ΕΙΜΑΙ 'ΓΩ ΓΥΝΑΙΚΑ ΦΙΝΑ) (Μ. Βαμβακάρης Στ. Χασκίλ Β. Τσιτσάνης) (1947, ODEON GA 7399). [3]
180. ΤΡΙΚΑΛΙΝΗ ΠΑΛΙΑ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗ (Πρόδρομος Τσαουσάκης Μαρίκα Νίνου) (14/11/1950, HMV AO 2971).
181. ΤΣΙΓΓΑΝΕ ΣΠΑΣΕ ΤΟ ΒΙΟΛΙ (Ρένα Στάμου Β. Τσιτσάνης) (18/1/1950, HMV AO 2909).
182. ΤΥΧΗ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΚΥΝΗΓΑΣ (Σωτηρία Μπέλλου) (1951, PARLOPHONE B. 74254). [13]
183. ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΠΙΑ (Σ. Μπέλλου Τ. Μπίνης Β. Τσιτσάνης) (1952, PARLOPHONE B. 74279). [1]
184. ΦΤΩΧΕ ΔΙΑΒΑΤΗ (Σ. Μπέλλου Β. Τσιτσάνης) (1952, PARLOPHONE B. 74287). [1]
185. ΦΤΩΧΟΠΑΙΔΟ ΜΕ ΓΝΩΡΙΣΕΣ (ʼννα Χρυσάφη Β. Τσιτσάνης) (1953, ODEON GA 7732).
186. ΧΗΡΑ ΖΩΝΤΟΧΗΡΑ (Σωτηρία Μπέλλου Στελλάκης Περπινιάδης) (Ιανουάριος 1948, HMV AO 2786).
187. ΧΤΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΓΚΡΕΜΙΖΟΥΝ ΚΑΣΤΡΑ (ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΡΗ ΞΕΛΟΓΙΑΣΤΡΑ) (Πρόδρομος Τσαουσάκης Βασίλης Τσιτσάνης) (6/12/1947, COLUMBIA DG 6674).
188. ΧΩΡΙΣΑΜ’ ΕΝΑ ΔΕΙΛΙΝΟ (Πρόδρομος Τσαουσάκης Ιωάννα Γεωργακοπούλου) (Φεβρουάριος 1947, COLUMBIA DG 6626).
189. ΩΣ ΠΟΤΕ Ο ΜΑΓΚΑΣ ΣΟΥ (Σωτηρία Μπέλλου Βασίλης Τσιτσάνης) (3/10/1953, PARLOPHONE B. 74296).
190. ΩΣ ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΖΩΗ (Πρόδρομος Τσαουσάκης Ιωάννα Γεωργακοπούλου) (Σεπτ. 1947, HMV AO 2761). [19]

 

 

Σημειώσεις:

[1] Διεκδικητής της πατρότητας των στίχων (ή πιθανός συνστιχουργός) είναι ο Γεράσιμος Τσάκαλος.
[2] Κυκλοφόρησε στο όνομα της Στέλλας Χασκίλ, μάλλον όμως πρόκειται για τραγούδι του Β. Τσιτσάνη, χαρισμένο στη Χασκίλ.
[3] Διεκδικητής της πατρότητας των στίχων (ή πιθανός συνστιχουργός) είναι ο Νίκος Ρούτσος.
[4] Δεν βρέθηκε ακόμα ο δίσκος του.
[5] Διεκδικητής της πατρότητας των στίχων (ή πιθανός συνστιχουργός) είναι ο Γιώργος Τρίμης.
[6] Διεκδικητής της πατρότητας των στίχων (ή πιθανός συνδημιουργός) είναι ο Γιάννης Κυριαζής.
[7] Διεκδικητής της πατρότητας των στίχων (ή πιθανός συνστιχουργός) είναι ο Νίκος Μάθεσης ή Τρελλάκιας.
[8] Διεκδικητής της πατρότητας των στίχων (ή πιθανός συνστιχουργός) είναι ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος.
[9] Σαν δημιουργός στο δίσκο των 78 στροφών εμφανίζεται ο Β. Τσιτσάνης, όμως το τραγούδι αυτό μπορεί να μην είναι δικό του. Υπάρχει η εκδοχή που ίσως να είναι αληθινή ότι το τραγούδι (τουλάχιστο σαν μελωδία) είναι πολύ παλιό μικρασιάτικο και αδέσποτο.
[10] Το τραγούδι μάλλον είναι σύνθεση του Μιχάλη Σουγιούλ, σε στίχους του
Γιώργου Τζαβέλλα.
[11] Διεκδικητής της πατρότητας των στίχων είναι ο Ν. Λούπας.
[12] Πρόκειται για συνδημιουργία (τουλάχιστον στους στίχους) μεταξύ Β. Τσιτσάνη και Χρήστου Κολοκοτρώνη.
[13] Διεκδικητής της πατρότητας των στίχων (ή πιθανός συνστιχουργός) είναι ο Χρήστος Κολοκοτρώνης.
[14] Κατά μια άλλη εκδοχή, συνδημιουργοί είναι οι: Σωτηρία Μπέλλου, Δημήτρης Σέμσης, Γιώργος Ροβερτάκης και Μπάμπης Βασιλειάδης (Τσάντας).
[15] Παραδοσιακό, διασκευή του Β. Τσιτσάνη.
[16] Οι αρχικοί στίχοι είναι του Γεράσιμου Τσάκαλου, όμως ο Τσιτσάνης τους έκανε ριζικότατες αλλαγές και δεν δίστασε να χαρακτηρίσει (σε προσωπικές του σημειώσεις) απαράδεκτη την πρώτη μορφή τους.
[17] Διεκδικήτρια της πατρότητας των στίχων (ή πιθανή συνστιχουργός) είναι η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου ή Γριά.
[18] Διεκδικητής της πατρότητας των στίχων (ή πιθανός συνστιχουργός) είναι ο Κίμων Καπετανάκης.
[19] Διεκδικητής της πατρότητας των στίχων (ή πιθανός συνδημιουργός) είναι ο Μπάμπης Μπακάλης.


Γ. ΝΕΩΤΕΡΑ ΤΟΥ Β. ΤΣΙΤΣΑΝΗ (Στίχοι & Μουσική) (1956 1984)

1. ΑΓΑΠΩ ΚΑΙ ΠΟΝΩ (ΔΥΣΤΥΧΩΣ) (Μιχάλης Μενιδιάτης Φούλη Δημητρίου) (1965, HMV 7PG 3506).
2. ΑΛΑ ΤΟΥΡΚΑ ΧΟΡΕΨΕ ΜΟΥ (Γιώτα Λύδια) (27/6/1957, HMV AO 5417).
3. ΑΛΛΑ ΜΟΥ ΕΛΕΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΣΟΥ (Μανώλης Αγγελόπουλος ʼννα Βασιλείου) (1966, HMV 7PG 3549).
4. ΑΝ ΠΕΘΑΝΩ (Βασίλης Τσιτσάνης Χαρούλα Λαμπράκη) (1968, HMV 7PG 3800).
5. ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΣΟΥ (Γιώτα Λύδια) (1964, HMV 7PG 3445).
6. ΑΝΤΡΑ ΜΟΥ ΠΑΡΑΠΟΝΙΑΡΗ (Χαρούλα Λαμπράκη Βασίλης Τσιτσάνης) (1967, HMV 7PG 3730).
7. ΑΠ' ΤΑ ΧΕΙΛΗ ΣΟΥ ΤΑ ΓΡΑΜΜΕΝΑ (Βασίλης Τσιτσάνης Καίτη Μαράκη) (1969, HMV 7PG 3824).
8. ΑΠ’ ΤΟ ΧΑΡΟ ΓΛΙΤΩΣΕ ΜΕ (Γιώτα Λύδια) (1957, HMV 7PG 2557).
9. ΑΠ' ΤΟΝ ΚΑΫΜΟ ΞΕΧΕΙΛΙΣΑ (Γρηγόρης Μπιθικώτσης Χαρούλα Λαμπράκη Βασίλης Τσιτσάνης) (5/3/1966, HMV 7PG 3568).
10. ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΙΚΡΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ (ʼννα Χρυσάφη) (1964, HMV 7PG 3438).
11. ΑΠΟΒΡΑΔΟ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟΒΡΑΔΟ (Ιορδάνης Τσομίδης Μπέττυ Δασκαλάκη) (19;;).
12. ΑΠΟΨΕ ΣΕ ΘΥΜΗΘΗΚΑ ΞΑΝΑ (19;;).
13. ΑΠΟΨΕ ΣΤΙΣ ΑΚΡΟΓΙΑΛΙΕΣ (Βασίλης Τσιτσάνης Χαρούλα Λαμπράκη) (1967 - 68, HMV 7PG 3748).
14. ΑΡΑΠΙΚΟ ΤΣΙΦΤΕΤΕΛΙ (Γιώτα Λύδια Β. Τσιτσάνης Στράτος Ατταλίδης) (1957, COLUMBIA DG 7350).
15. ΑΣ Μ’ ΕΚΑΙΓΑΝ ΧΙΛΙΕΣ ΦΩΤΙΕΣ (Βασίλης Τσιτσάνης Χαρούλα Λαμπράκη) (1969, HMV 7PG 3825).
16. ΑΣΤΡΑΠΗ - ΒΡΟΧΗ ΧΑΛΑΖΙ (Γαβριήλ Δροσινός) (1965, HMV 7PG 3444).
17. ΑΣΤΡΟΦΕΓΓΙΑ (Βασίλης Τσιτσάνης Βίκυ Μοσχολιού) (1975, ΕΜΙΑΛ 2J-064-70172).
18. ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΧΑΝΟΜΑΙ (Ανθή Αγγελίδου Βασίλης Τσιτσάνης) (1978, CBS 83406).
19. ΑΦΟΡΜΗ ΗΤΑΝ Η ΚΥΡΙΑ (Σπ. Δημητρίου) (1967, HMV 7PG 3672).
20. ΑΦΟΥ ΔΕΝ Μ' ΑΓΑΠΟΥΣΕΣ (Σόνια Ίμβρου Βασίλης Τσιτσάνης) (1962, HMV 7PG 3226).
21. ΒΑΛΤΕ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΓΥΡΙΖΕΙ (Γρηγόρης Μπιθικώτσης) (23/1/1958).
22. ΒΡΗΚΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ (Θεοδόσης Σιναΐδης Βασίλης Τσιτσάνης) (1964, HMV 7PG 3445).
23. ΓΙΑ ΚΟΙΤΑ ΚΟΣΜΕ (Καίτη Γκρέϋ) (Ιούλιος 1956, COLUMBIA DG 7218).
24. ΓΙΟΡΤΑΖΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ (Καίτη Σεραφειάδου) (1957, ODEON GA 8013).
25. ΓΚΡΕΜΙΣΜΕΝΟ ΜΟΥ ΣΠΙΤΙ (Χαρούλα Λαμπράκη Βασίλης Τσιτσάνης) (1969, HMV 7PG 3839).
26. ΓΛΕΝΤΙΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ (Κώστας Μαυρομιχάλης) (6/8/1960, COLUMBIA SCDG 2765).
27. ΓΛΥΚΕ ΜΟΥ ΑΝΤΡΑ, ΓΕΙΑ ΣΟΥ (Γιώτα Λύδια Αντώνης Ρεπάνης Βασίλης Τσιτσάνης) (1964 65, HMV 7PG 3478).
28. ΓΥΝΑΙΚΑ ΔΙΧΩΣ ΣΥΝΟΡΑ (Γιώργος Χατζηαντωνίου) (1966, HMV 7PG 3659).
29. ΔΕΙΡΕ ΜΕ ΚΑΙ ΜΑΛΩΣΕ ΜΕ (Βασίλης Τσιτσάνης Χαρούλα Λαμπράκη) (1966 67, HMV 7PG 3660).
30. ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΩ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ (Θεοδόσης Σιναΐδης) (1964, HMV 7PG 3438).
31. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΧΑΙΡΙ (Μιχάλης Μενιδιάτης Βασίλης Τσιτσάνης) (1966, HMV 7PG 3549).
32. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΝΕΙΡΟ Η ΖΩΗ (Βίκυ Μοσχολιού) (1968, HMV 7PG 3769).
33. ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΞΕΝΗΤΕΥΤΕΙΣ (Γρηγόρης Μπιθικώτσης Σόνια Ίμβρου) (4/2/1964, HMV 7PG 3362). [4]
34. ΔΕΝ ΞΑΝΑΠΕΦΤΩ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΣΟΥ (Ηλίας Μακρής Ελένη Γεράνη) (1978, CBS 83406).
35. ΔΕΝ ΞΑΝΑΠΙΑΝΩ ΓΚΟΜΕΝΑ(Η ΣΟΥΠΙΑ)(Βασίλης Τσιτσάνης Ελένη Γεράνη)(Γραμμένο στην Κατοχή)(1983,VENUS TZINA)
36. ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ (Πάνος Γαβαλάς Σόνια Ίμβρου Βασίλης Τσιτσάνης) (1962, HMV 7PG 3226).
37. ΔΕΝ ΡΩΤΩ ΠΟΙΑ ΕΙΣΑΙ (Δημήτρης Ευσταθίου Χαρούλα Λαμπράκη Βασίλης Τσιτσάνης Καίτη Θεοχάρη) (1966, HMV 7PG 3615).
38. ΔΕΝ Σ' ΑΚΟΥΣΑ ΜΑΝΟΥΛΑ ΜΟΥ (Πάνος Γαβαλάς) (1962, HMV 7PG 3115).
39. ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΦΛΕΒΑ (Βασίλης Τσιτσάνης Ελένη Γεράνη) (1978, CBS 83406).
40. ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ (Γρηγόρης Μπιθικώτσης Αντώνης Ρεπάνης Σόνια Ίμβρου) (1963 64, HMV 7PG 3361).
41. ΔΙΠΛΗ ΖΩΗ (Αντώνης Ρεπάνης Φούλη Δημητρίου) (1964, HMV 7PG 3384).
42. ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΣΕ ΠΙΣΤΕΨΑ (Πάνος Γαβαλάς Ρία Κούρτη) (1962, COLUMBIA SCDG 3311).
43. ΕΒΙΒΑ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ (Γρηγόρης Μπιθικώτσης Βασίλης Τσιτσάνης Πίτσα Νέγκρι) (2/8/1958). [3]
44. ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΤΟ ΜΠΕΓΛΕΡΙ ΣΟΥ (Γρ. Μπιθικώτσης Νίκος Καλλέργης) (1/12/1956, HMV AO 5367).
45. ΕΛΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ (Βασίλης Τσιτσάνης) (19;;).
46. ΕΛΑ ΝΑ ΚΛΑΨΟΥΜΕ ΜΑΖΙ (Πάνος Γαβαλάς Σοφία Κολλητήρη) (1963, HMV 7PG 3307).
47. ΕΛΑ ΝΑ ΝΟΙΩΣΕΙΣ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ (Βασίλης Τσιτσάνης Ελένη Γεράνη) (1978).
48. ΕΜΠΡΟΣ, ΕΜΠΡΟΣ, ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΕ (Μανώλης Αγγελόπουλος Βούλα Γκίκα) (1963, HMV 7PG 3348).
49. ΕΝΑ ΜΗΝΑ Σ' ΕΧΑΣΑ (ΝΤΟΚΤΩΡ ΝΤΟΚΤΩΡ) (Αντώνης Μουστάκας) (1959, HMV 7PG 2587).
50. ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ (Σταύρος Καμπάνης Γιάννης Κυριαζής) (1959, COLUMBIA SCDG 2653).
51. ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ (Πόλυ Πάνου) (1972).
52. ΕΣΥ, ΓΛΥΚΙΑ ΜΟΥ, ΜΟΝΟ (Αντώνης Ρεπάνης Σόνια Ίμβρου) (1963 64, HMV 7PG 3361).
53. ΕΣΥ ΤΑ ΦΤΑΙΣ (ʼννα Χρυσάφη Βασίλης Τσιτσάνης) (19;;).
54. Η ΓΥΝΑΙΚΑ Η ΜΟΥΡΜΟΥΡΑ (Μανώλης Αγγελόπουλος ʼννα Βασιλείου) (1966, HMV 7PG 3645).
55. Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΟΤΑΝ ΦΥΓΕΙ (Βασίλης Τσιτσάνης Χαρούλα Λαμπράκη Γαβριήλ Δροσινός) (1967, HMV 7PG 3729).
56. Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΣΣΑ (ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΑΛΗΤΗ) (Μιχάλης Χασαπάκης Αντώνης Κλειδωνιάρης) (18/8/1956, HMV AO 5329).
57. Η ΞΕΜΥΑΛΙΣΤΡΑ (Πάνος Γαβαλάς Ρία Κούρτη) (5/3/1966, HMV 7PG 3568).
58. Η ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΜΟΥ (Μαίρη Λίντα Μανώλης Χιώτης) (1960, HMV 7PG 2858). [6]
59. ΗΜΟΥΝΑ ΚΑΠΟΤΕ ΚΙ ΕΓΩ (Μανώλης Αγγελόπουλος) (1959 60, HMV 7PG 2657).
60. ΗΡΘΑ ΚΟΝΤΑ ΣΟΥ (Μ. Αγγελόπουλος ʼννα Βασιλείου) (1962 63, COLUMBIA SCDG 3349).
61. ΗΤΑΝ ΤΡΕΛΛΑ ΜΕΓΑΛΗ (Πάνος Γαβαλάς Ρία Κούρτη) (1965, HMV 7PG 3485).
62. ΘΕΛΩ ΜΑΓΚΑ ΚΑΙ ΣΑΤΡΑΠΗ (Σωτηρία Μπέλλου Κώστας Μαυρομιχάλης) (6/8/1960, COLUMBIA SCDG 2765). [1]
63. ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ (ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΕ ΓΝΩΡΙΣΑ, ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΕ ΧΑΝΩ) (Καίτη Γκρέϋ) (11/3/1961, HMV 7PG 2911). [11]
64. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΞΑΚΟΥΣΜΕΝΗ (Στράτος Διονυσίου Καίτη Θύμη) (1961).
65. ΙΣΩΣ ΑΥΡΙΟ (Στέλιος Καζαντζίδης) (3/6/1958, HMV 7PG 2547).
66. ΚΑΙ ΧΙΛΙΕΣ ΚΑΡΔΙΕΣ (Στράτος Διονυσίου ʼννα Χρυσάφη Βασίλης Τσιτσάνης) (1964, HMV 7PG 3376).
67. ΚΑΚΙΑ ΠΛΗΓΗ (Δημήτρης Ρουμελιώτης) (1957, HMV AO 5428).
68. ΚΑΛΗΜΕΡΑ, ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ (Μανώλης Αγγελόπουλος) (1959, HMV 7PG 2619).
69. ΚΑΛΥΤΕΡΑ Σ' ΕΝΑ ΚΕΛΙ (Βασίλης Τσιτσάνης Χαρούλα Λαμπράκη) (1967, HMV 7PG 3708).
70. ΚΑΝΕ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΥΠΟΜΟΝΗ (Κώστας Μαυρομιχάλης Ανθούλα Παππά) (1961, COLUMBIA SCDG 2797).
71. ΚΑΠΟΙΟ ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ (Αντώνης Ρεπάνης Καίτη Γκρέϋ) (1961, COLUMBIA SCDG 2866).
72. ΚΑΡΔΙΑ ΠΑΡΑΠΟΝΙΑΡΑ (Σωτηρία Βασιλείου) (1957, HMV AO 5377).
73. ΚΑΤΑΔΙΚΟΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ (Στέλιος Καζαντζίδης) (7/2/1956, HMV AO 5316).
74. ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟ ΚΟΡΜΙ (Στέλιος Καζαντζίδης) (5/11/1957, COLUMBIA DG 7351).
75. ΚΑΤΣΕ ΝΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΤΟΥΜΕ (Βασίλης Τσιτσάνης Βούλα Γεωργούτη) (1970, HMV 7PG 3853).
76. ΚΕΡΝΑ ΜΕ, ΠΟΝΕ, ΚΕΡΝΑ ΜΕ (Πάνος Γαβαλάς) (1956, PARLOPHONE B. 74379).
77. ΚΙ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΠΙΣΤΕΥΑ (Πόλυ Πάνου) (1963, HMV 7PG 3335).
78. ΚΛΑΨΕ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ (Στέλιος Καζαντζίδης Μπέμπα Φινέτη) (1962, HMV 7PG 3279).
79. ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ (Πόλυ Πάνου Αντώνης Κλειδωνιάρης) (19/3/1957, COLUMBIA DG 7302).
80. ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΟΥ ΟΛΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ (Βασίλης Τσιτσάνης Χαρούλα Λαμπράκη) (1967, HMV 7PG 3679).
81. ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΑΣ (Βασίλης Τσιτσάνης Ελένη Γεράνη) (1978, CBS 83406).
82. Μ' ΕΒΑΛΕΣ ΣΤΟΝ ΜΑΥΡΟΠΙΝΑΚΑ (Γρηγόρης Μπιθικώτσης) (18/8/1956, HMV AO 5350).
83. Μ' ΕΦΑΓΕΣ, Μ' ΕΦΑΓΕΣ (Γιώτα Λύδια Χρηστάκης Σύρπος) (1963, HMV 7PG 3340).
84. Μ’ ΕΧΟΥΝ ΓΕΛΑΣΕΙ ΔΥΟ ΜΑΥΡΑ ΜΑΤΙΑ (Καίτη Γκρέϋ) (1961, HMV 7PG 3004).
85. ΜΑΚΡΥΑ ΜΟΥ ΕΣΥ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ (Μιχάλης Μενιδιάτης ʼννα Χρυσάφη) (1964, HMV 7PG 3376).
86. ΜΑΡΙΑ (Μανώλης Αγγελόπουλος) (1967, HMV 7PG 3678).
87. ΜΑΤΙΑ ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΑ (Μανώλης Αγγελόπουλος ʼννα Βασιλείου) (1962 63, COLUMBIA SCDG 3349).
88. ΜΑΥΡΙΣΕ Ο ΟΥΡΑΝΟΣ (Στέλιος Καζαντζίδης) (3/6/1958). .
89. ΜΑΥΡΟΜΑΤΑ-ΜΑΥΡΟΜΑΤΑ (Πόλυ Πάνου Γιάννης Κυριαζής) (1959, COLUMBIA SCDG 2646).
90. ΜΕ ΔΙΚΟΠΟ ΜΑΧΑΙΡΙ (ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ) (Στέλιος Καζαντζίδης) (30/10/1956, COLUMBIA DG 7254).
91. ΜΕ ΚΑΛΕΣΑΝ ΕΝΑ ΒΡΑΔΥ (Βασίλης Τσιτσάνης Καίτη Γκρέϋ) (1983, VENUS SV 75).
92. ΜΕ ΠΑΡΕΣΥΡΕ ΕΚΕΙΝΗ (Βασίλης Τσιτσάνης) (Νοέμ. 1983).
93. ΜΕ ΠΑΡΕΣΥΡΕ ΤΟ ΡΕΜΑ (Βασίλης Τσιτσάνης Χαρούλα Λαμπράκη) (1968, HMV 7PG 3800).
94. ΜΕ ΠΡΟΔΩΣΕΣ, ΜΕ ΣΚΟΤΩΣΕΣ (Καίτη Γκρέϋ) (30/10/1956, COLUMBIA DG 7254).
95. ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΣ ΘΑ ‘ΡΘΩ ΑΠΟΨΕ (Καίτη Γκρέϋ) (1960, HMV 7PG 2832).
96. ΜΕΙΝΕ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΚΟΝΤΑ ΜΟΥ (Πάνος Γαβαλάς Βούλα Γκίκα) (1962, HMV 7PG 3115).
97. ΜΕΣ’ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΚΟΙΤΑΞΕ ΜΕ (Βασίλης Τσιτσάνης Χαρούλα Λαμπράκη) (1967, HMV 7PG 3730).
98. ΜΕΣ' ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΠΟΥ ΓΥΡΝΑΣ (Βασίλης Τσιτσάνης Χαρούλα Λαμπράκη) (1969, HMV 7PG 3836).
99. ΜΕΣ' ΣΤΟΥ ΜΑΡΙΝΟΥ (Πέτρος Αναγνωστάκης) (1957, COLUMBIA DG 7318).
100. ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΟΥ (Γιώτα Λύδια) (1966, HMV 7PG 3659).
101. ΜΕΤΡΗΣΤΕ ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΣ (Γιώργος Χατζηαντωνίου Χαρούλα Λαμπράκη) (1967, HMV 7PG 3679).
102. ΜΗ ΜΕ ΔΙΩΧΝΕΙΣ ΜΑΚΡΙΑ ΣΟΥ (Δημήτρης Ρουμελιώτης Καίτη Γκρέϋ) (1957, HMV AO 5428).
103. ΜΗ ΜΟΥ ΤΗ ΣΠΑΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΑΜΑΤΑΣ (Βασίλης Τσιτσάνης Ελένη Γεράνη) (1978, CBS 83406).
104. ΜΗ ΜΟΥ ΦΥΓΕΙΣ (ΕΧΩ ΠΑΙΔΙ ΣΤΑ ΣΠΛΑΧΝΑ ΜΟΥ) (Γιώτα Λύδια) (7/2/1956, HMV AO 5316).
105. ΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ (Στράτος Διονυσίου) (1961, HMV 7PG 2904). [10]
106. ΜΙΑ ΛΕΒΕΝΤΙΣΣΑ ΚΟΠΕΛΑ (Καίτη Μαράκη) (1969, HMV 7PG 3824).
107. ΜΟΝΤΕΡΝΕΣ ΚΑΙ ΜΑΓΚΙΤΙΣΣΕΣ ΑΘΗΝΑΙΪΣΣΕΣ (Βασίλης Τσιτσάνης Ελένη Γεράνη) (1978, CBS 83406).
108. ΜΠΛΟΚΟΣ (ΒΓΗΚΑΝΕ ΝΩΡΙΣ Τ' ΑΣΤΕΡΙΑ) (Στίχοι - σύνθεση της Κατοχής). (Βασίλης Τσιτσάνης Ελένη Γεράνη) (1978, CBS 83406).
109. ΝΑ ‘ΧΑ ΚΑΡΔΙΑ ΑΠΟ ΣΙΔΕΡΟ (Καίτη Γκρέϋ) (1/2/1958, COLUMBIA DG 7373).
110. ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ (Απόστολος Νικολαΐδης) (1965, HMV 7PG 3485).
111. ΝΤΡΑΚΟΥΛΑΣ (Τζων Στάκας) (1959, COLUMBIA SCDG 2720).
112. ΞΕΝΙΤΙΑ (Γ. Δρακιάς) (1967, HMV 7PG 3672).
113. ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΖΩΗ (Πάνος Γαβαλάς Ρία Κούρτη) (1965, HMV 7PG 3506).
114. Ο ΓΛΕΝΤΖΕΣ (Βασίλης Τσιτσάνης Λιζέτα Νικολάου) (1975, ΕΜΙΑΛ 2J-064-70172).
115. Ο ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΚΛΑΙΕΙ (Θεοδόσης Σιναΐδης Αντώνης Ρεπάνης Φούλη Δημητρίου) (1964, HMV 7PG 3384).
116. Ο ΚΟΥΜΠΑΡΟΣ Ο ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ (Πάνος Γαβαλάς Ρία Κούρτη) (1963, HMV 7PG 3335).
117. Ο ΜΑΓΚΑΣ ΚΑΝΕΙ ΔΥΟ ΔΟΥΛΕΙΕΣ (Βασίλης Τσιτσάνης Χαρούλα Λαμπράκη) (1971, HMV 7PG 8050).
118. Ο ΜΠΕΣΑΛΗΣ (Βασίλης Τσιτσάνης Χαρούλα Λαμπράκη Γαβριήλ Δροσινός) (1969, HMV 7PG 3837).
119. Ο ΤΑΚΑΤΖΙΚΑΣ (Βίκυ Μοσχολιού) (1975, ΕΜΙΑΛ 2J-064-70172).
120. Ο ΤΣΟΛΙΑΣ (ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΤΣΟΛΙΑ ΜΟΥ) (Γρηγόρης Μπιθικώτσης Γεωργία Τζόϋ) (15/1/1957, HMV AO 5374). [1]
121. Ο ΦΛΩΡΟΣ (Γρηγόρης Μπιθικώτσης Β. Τσιτσάνης) (11/7/1957, HMV AO 5413). [2]
122. ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΧΩ ΠΑΙΞΕΙ (Μιχάλης Μενιδιάτης) (1969, HMV 7PG 3837).
123. ΟΛΑ ΧΑΛΑΛΙ ΣΟΥ (ΑΡΑΠΙΚΟ ΤΣΙΦΤΕΤΕΛΙ) (Γιώτα Λύδια Β. Τσιτσάνης-Στράτος Ατταλίδης) (1957,COLUMBIA DG 7350).
124. ΟΜΟΡΦΟΠΑΛΛΙΚΑΡΟ ΜΟΥ (Καίτη Γκρέϋ) (1958).
125. ΟΝΕΙΡΟ ΗΤΑΝΕ ΟΙ ΝΥΧΤΕΣ (Βασίλης Τσιτσάνης Χαρούλα Λαμπράκη Γαβριήλ Δροσινός) (1966 67, HMV 7PG 3660).
126. ΟΣΟ ΜΕ ΜΑΛΩΝΕΙΣ (Πάνος Γαβαλάς Βασίλης Τσιτσάνης Μπέμπα Φινέτη) (1962, HMV 7PG 3216).
127. ΟΤΑΝ ΒΡΟΝΤΑΓΑΝ ΤΑ ΦΡΑΓΚΑ (Βασίλης Τσιτσάνης Χαρούλα Λαμπράκη) (1967, HMV 7PG 3729).
128. ΟΤΑΝ ΘΑ ΣΜΙΞΕΙΣ Μ' ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ Θ' ΑΓΑΠΗΣΕΙΣ (Βασίλης Τσιτσάνης Χαρούλα Λαμπράκη) (1969, HMV 7PG 3825).
129. ΠΑΡΕ ΠΙΣΤΟΛΙ ΠΙΟ ΚΑΛΑ (Γιώτα Λύδια) (1958, HMV 7PG 2562).
130. ΠΑΡΕ ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΜΟΥ ΒΟΡΙΑ (1/2/1958, COLUMBIA DG 7373). [5]
131. ΠΑΡΗΓΟΡΑ ΜΕ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ ΜΟΥ (Βασίλης Τσιτσάνης Χαρούλα Λαμπράκη) (1967, HMV 7PG 3678).
132. ΠΕΡΑΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΣΧΑΤΟ (ΜΑΥΡΟΜΑΤΑ) (Βασίλης Τσιτσάνης Λιζέτα Νικολάου) (1975, ΕΜΙΑΛ 2J-064-70172).
133. ΠΕΡΙΜΕΝΕΣ ΤΗΝ ΩΡΑ (Γιώτα Λύδια Βασίλης Τσιτσάνης) (1964, HMV 7PG 3439).
134. ΠΕΣ ΜΟΥ, ΤΥΡΑΝΝΕ, ΤΙ ΘΕΛΕΙΣ (Μανώλης Αγγελόπουλος ʼννα Βασιλείου) (1963, HMV 7PG 3348).
135. ΠΕΣ ΜΟΥ ΦΙΛΕ ΤΟΝ ΚΑΫΜΟ ΣΟΥ (Στράτος Διονυσίου) (1972, HMV 7PG 8051).
136. ΠΟΙΑ ΦΩΤΙΑ ΝΑ ΠΡΩΤΟΣΒΗΣΩ (Μιχάλης Χασαπάκης) (1956, HMV AO 5374).
137. ΠΟΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ Σ' ΕΦΕΡΕ ΚΟΝΤΑ ΜΟΥ; (Έφη Γάσπαρη) (1966, HMV 7PG 3586).
138. ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ (ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ) (Γρηγόρης Μπιθικώτσης Αντώνης Ρεπάνης Σόνια Ίμβρου) (4/2/1964, HMV 7PG 3362).
139. ΠΟΝΑΩ ΚΑΙ Μ' ΑΡΕΣΕΙ (Γιώτα Λύδια Βασίλης Τσιτσάνης) (1966, HMV 7PG 3540).
140. ΠΟΣΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ (Μανώλης Φωτίου) (1961, HMV 7PG 2904).
141. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ; (Πόλυ Πάνου) (1961, HMV 7PG 3067).
142. ΠΟΥ ΝΑ ΠΩ ΤΑ ΒΑΣΑΝΑ ΜΟΥ (Βασίλης Τσιτσάνης Λιζέτα Νικολάου) (1975, ΕΜΙΑΛ 2J-064-70172).
143. ΠΟΥ ΣΕ ΒΡΗΚΑ, ΠΟΥ ΜΕ ΒΡΗΚΕΣ; (Αντώνης Ρεπάνης) (1964 65, HMV 7PG 3478).
144. ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ (Ανθή Αγγελίδου) (1978, CBS 83406).
145. ΠΡΙΓΚΗΠΟΜΑΣΤΟΥΡΗΔΕΣ (Βασίλης Τσιτσάνης Ελένη Γεράνη) (Σύνθεση του 1944) (1978).
146. ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΥΓΗ (Μανώλης Αγγελόπουλος) (1959, COLUMBIA SCDG 2646).
147. ΠΩ, ΠΩ ΖΗΜΙΑ ΠΟΥ ΠΑΘΑΜΕ (Βασίλης Τσιτσάνης ʼγνωστος ερμηνευτής) (1979).
148. ΡΩΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ (Απόστολος Νικολαΐδης Γιώτα Λύδια) (1964, HMV 7PG 3439).
149. Σ' ΑΛΛΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΘΑ ΒΑΔΙΣΩ (Γιώτα Λύδια) (195;).
150. Σ' ΑΝΟΙΓΩ ΠΟΡΤΕΣ ΚΙ ΑΓΚΑΛΙΕΣ (Βασίλης Τσιτσάνης Χαρούλα Λαμπράκη) (1969, HMV 7PG 3838).
151. Σ’ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ ΘΑ ΜΠΟΥΚΑΡΩ (Καίτη Γκρέϋ Αντώνης Κλειδωνιάρης Γρ. Μπιθικώτσης) (1956, HMV AO 5350).
152. ΣΑΤΡΑΠΙΣΣΑ ΜΕ ΛΕΝΕ (Λάουρα Β. Τσιτσάνης) (1959, HMV 7PG 2565).
153. ΣΕ ΛΑΧΤΑΡΗΣΑ ΑΡΓΙΛΕ ΜΟΥ (Βασίλης Τσιτσάνης) (1983, VENUS SV 75).
154. ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΝΑΩ (Σταύρος Καμπάνης) (1958, HMV 7PG 2562).
155. ΣΚΙΣΕ Τ’ ΑΝΩΝΥΜΟ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ (Γρηγόρης Μπιθικώτσης Αντώνης Ρεπάνης) (1960, HMV 7PG 2858).
156. ΣΤΕΡΝΟ ΜΟΥ ΓΛΥΚΟΧΑΡΑΜΑ (Σταύρος Καμπάνης) (1957, HMV 7PG 2557).
157. ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΚΑΡΔΙΑ (Βασίλης Τσιτσάνης Ηλίας Μακρής Ελένη Γεράνη) (1978, CBS 83406).
158. ΣΤΗΝ ΑΠΑΝΩ ΣΚΑΛΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ (Βασίλης Τσιτσάνης Χαρούλα Λαμπράκη) (1971, HMV 7PG 8050).
159. ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΑΛΛΗ ΔΕ ΧΩΡΑΕΙ (Απόστολος Νικολαΐδης ʼννα Χρυσάφη) (1964, HMV 7PG 3444).
160. ΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ, ΚΑΤΑΣΤΡΕΜΕΝΟΣ (Μιχάλης Χασαπάκης) (Ιούλιος 1956, COLUMBIA DG 7218).
161. ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟ (Κώστας Μαυρομιχάλης Πόλυ Πάνου) (1961, COLUMBIA SCDG 2797).
162. ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΛΕΝΤΙΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ (1960). [1]
163. ΣΥΜΠΑΘΑ ΜΕ, ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ (Μανώλης Αγγελόπουλος) (1962, COLUMBIA SCDG 3311).
164. ΣΥΡΕ, ΜΑΝΑ, ΠΕΣ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΗ (Σωτηρία Μπέλλου) (1957, HMV AO 5377). [7]
165. ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ (ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΘΑ ΣΑΛΠΑΡΕΙ) (Πόλυ Πάνου) (1962, COLUMBIA SCDG 3197).
166. ΤΑ ΜΟΥΡΑ (ΑΣΠΡΑ ΜΟΥΡΑ - ΜΑΥΡΑ ΜΟΥΡΑ) (Β. Τσιτσάνης Αλεξάνδρα) (1963, COLUMBIA SCDG 4117). [8]
167. ΤΑ ΞΕΝΑ ΧΕΡΙΑ (Καίτη Γκρέϋ) (1962, HMV 7PG 3216).
168. ΤΑ ΦΩΤΑ ΣΒΗΣΑΝΕ (Μανώλης Αγγελόπουλος) (1959, HMV 7PG 2649).
169. ΤΗΝ ΑΝΤΑΜΩΣΑ ΕΝΑ ΒΡΑΔΥ (Β. Τσιτσάνης) (1978, CBS 83406).
170. ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΟΥ ΖΑΡΙΑ (Στράτος Διονυσίου Ανθούλα Παππά) (1959, COLUMBIA SCDG 2734).
171. ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ (Χαρούλα Λαμπράκη) (1969, HMV 7PG 3839).
172. ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Η ΔΙΑΦΟΡΑ (Γιώργος Νταλάρας Γλυκερία Δημήτρης Κοντογιάννης) (Γραμμένο και συνθεμένο το 1951) (1980, MINOS DAL-MSM 391).
173. ΤΗΣ ΤΑΒΕΡΝΑΣ ΤΟ ΡΟΛΟΪ (ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΑΠΟΨΕ ΜΕ ΚΟΙΤΑΖΕΙΣ) (Σταύρος Καμπάνης Γιώτα Λύδια) (1958).
174. ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΖΟΥΣΑΜΕ ΜΑΖΙ; (Γιώργος Χατζηαντωνίου Χαρούλα Λαμπράκη) (1966, HMV 7PG 3615).
175. ΤΟ 'ΞΕΡΑ ΠΩΣ ΘΑ ΜΟΥ ΦΥΓΕΙΣ (Στέλιος Καζαντζίδης Βασίλης Τσιτσάνης Μπέμπα Φινέτη)(14/3/1963,HMV 7PG 3279).
176. ΤΟ ΑΠΟΒΡΑΔΟ (Μανώλης Καναρίδης Ρίτσα Δημητριάδου) (1959, HMV 7PG 2587).
177. ΤΟ ΒΑΠΟΡΙ ΑΠ' ΤΗΝ ΠΕΡΣΙΑ (Βασίλης Τσιτσάνης Λιζέτα Νικολάου) (1977, ΕΜΙΑΛ 70853).
178. ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟ ΑΝΩΝΥΜΟ (Γρηγόρης Μπιθικώτσης Αντώνης Ρεπάνης) (5/1/1960).
179. ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ (Λάουρα Β. Τσιτσάνης) (1959, HMV 7PG 2565).
180. ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΠΟΥ ΣΑΛΠΑΡΕΙ (Στράτος Διονυσίου) (1972, HMV 7PG 8051).
181. ΤΟ ΚΑΤΡΑΚΥΛΙΣΜΑ (Κώστας Μαυρομιχάλης) (1960, HMV 7PG 2832).
182. ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΑΝΤΗΛΙ (Στέλιος Καζαντζίδης) (27/6/1957, HMV AO 5417).
183. ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΟΥ ΖΗΛΕΥΕΙ (Μανώλης Αγγελόπουλος Βούλα Γκίκα) (1962, COLUMBIA SCDG 3197).
184. ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΡΙΖΙΚΟ (Γιώτα Λύδια) (1959, COLUMBIA SCDG 2556).
185. ΤΟ ΜΠΡΙΓΙΑΝ (Πόλυ Πάνου) (1961, HMV 7PG 3067).
186. ΤΟ ΜΥΓΔΑΛΑΚΙ (Βασίλης Τσιτσάνης Ν. Λαβάρ) (1969, HMV 7PG 3838).
187. ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΑΠ’ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ (ΚΑΠΟΙΟ ΑΛΑΝΙ ΑΠ’ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ) (Σταμάτης Κόκοτας) (1968, HMV 7PG 3797).
188. ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ (Στράτος Διονυσίου) (1961, COLUMBIA SCDG 3025).
189. ΤΟ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ (ΑΣΠΡΟ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ ΦΟΡΩ) (ΜΑΥΡΙΣΕ ΠΙΑ ΤΟ ΜΑΤΙ ΜΟΥ) (Στέλιος Καζαντζίδης) (1/12/1956, HMV AO 5367). [9]
190. ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ (Βασίλης Τσιτσάνης Χαρούλα Λαμπράκη Γαβριήλ Δροσινός) (1967 - 68, HMV 7PG 3748).
191. ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ (Πόλυ Πάνου) (1963, COLUMBIA SCDG 4117).
192. ΤΟ ΤΣΙΦΤΕΤΕΛΙ ΤΟΥ ΤΣΙΤΣΑΝΗ (Βασίλης Τσιτσάνης Βούλα Γεωργούτη) (1970, HMV 7PG 3853).
193. ΤΟΠΑΖΙΑ (Μανώλης Αγγελόπουλος) (1959 60, HMV 7PG 2657).
194. ΤΟΥ ΦΤΩΧΟΥ ΤΟ ΣΠΙΤΙ (Χαρούλα Λαμπράκη) (1967, HMV 7PG 3708).
195. ΤΣΑΡΚΙΤΣΑ (Βασίλης Τσιτσάνης Ελένη Γεράνη) (1978, CBS 83406).
196. ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΦΛΟΓΑ (Μανώλης Αγγελόπουλος Σοφία Κολλητήρη Χρηστάκης Σύρπος) (1963, HMV 7PG 3307).
197. ΦΑΡΙΝΤΑ (Μανώλης Αγγελόπουλος) (1959, HMV 7PG 2619).
198. ΦΑΡΜΑΚΩΜΕΝΑ ΧΕΙΛΗ (Γιώργος Χατζηαντωνίου) (1966, HMV 7PG 3586).
199. ΦΕΛΛΑΧΕΣ ΓΛΥΚΕΣ (Καίτη Γκρέϋ) (1956, HMV AO 5329).
200. ΦΙΛΗΣΑ ΔΥΟ ΞΕΝΑ ΧΕΙΛΗ (Γιώργος Χατζηαντωνίου) (1966, HMV 7PG 3645).
201. ΦΙΛΟΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ (Καίτη Γκρέϋ) (19/3/1957, COLOMBIA DG 7304).
202. ΦΤΑΝΕΙ, ΦΤΑΝΕΙ (Μιχάλης Μενιδιάτης) (1963, HMV 7PG 3340).
203. ΧΑΝΩ ΑΠΟΨΕ ΜΙΑ ΨΥΧΗ (Μιχάλης Μενιδιάτης Καίτη Μαράκη) (1969, HMV 7PG 3836).
204. ΧΡΙΣΤΙΝΑ (Γρ. Μπιθικώτσης Καίτη Θύμη) (1959, COLUMBIA SCDG 2720).
205. ΨΙΛΗ ΒΡΟΧΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ (Σταμάτης Κόκοτας) (1968, HMV 7PG 3797).


Σημειώσεις:

[1] Διεκδικητής της πατρότητας των στίχων είναι ο Ν. Λούπας.
[2] Διεκδικήτρια της πατρότητας των στίχων (ή πιθανή συνστιχουργός) είναι η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου.
[3] Διεκδικητής της πατρότητας των στίχων (ή πιθανός συνδημιουργός) είναι ο Ν. Τουρκάκης.
[4] Διεκδικητής της πατρότητας των στίχων (ή πιθανός συνδημιουργός) είναι ο Οδυσσέας Μοσχονάς.
[5] Διεκδικητής της πατρότητας των στίχων (ή πιθανός συνστιχουργός) είναι ο Δημ. Γκούτης.
[6] Διεκδικητής της πατρότητας των στίχων (ή πιθανός συνστιχουργός) είναι ο Νίκος Μουρκάκος.
[7] Πολλοί νομίζουν πως είναι παλιό παραδοσιακό τραγούδι.
[8] Επιρροές από παλιά αδέσποτα στιχάκια.
[9] Οι αρχικοί στίχοι είναι της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, όμως ο Τσιτσάνης τους έκανε ριζικότατες αλλαγές.
[10] Γραμμένο στην Κατοχή, πάνω σε αδέσποτα δίστιχα, εκτός από το τρίτο δίστιχο. Η εκτέλεση αυτή έχει στίχους διαφορετικούς και ελαφρώς διασκευασμένη μουσική.
[11] Γραμμένο από τον Β. Τσιτσάνη στη μνήμη της μούσας του Μαρίκας Νίνου.


Δ. ΜΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΧΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΤΟΥ ΤΣΙΤΣΑΝΗ (17 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ!) ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟ (2001)

1. Η ΡΑΡΑΟΥ (Δήμητρα Γαλάνη) (2001, LEGEND 2201 150852).
2. ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ ΘΑ ΚΛΑΨΕΙΣ (Μανώλης Μητσιάς) (2001, LEGEND 2201 150852).
3. ΑΧ, ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΩ! (Χάρις Αλεξίου) (2001, LEGEND 2201 150852).
4. ΑΠΟΨΕ ΜΕΣ’ ΣΤΗ ΣΙΓΑΛΙΑ (Μανώλης Λιδάκης) (2001, LEGEND 2201 150852).
5. ΑΧ, ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΕΡΩΤΕΣ (Μαρία Σπυροπούλου) (2001, LEGEND 2201 150852).
6. ΠΙΚΡΟ ΠΟΤΗΡΙ (Μανώλης Λιδάκης) (2001, LEGEND 2201 150852).
7. ΓΙΑΛΟ ΓΙΑΛΟ (Ηλίας Μακρής) (2001, LEGEND 2201 150852).
8. ΟΛΑ ΕΔΩ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ (Μανώλης Μητσιάς) (2001, LEGEND 2201 150852).
9. Η ΓΡΑΒΑΤΑ (Ηλίας Μακρής) (2001, LEGEND 2201 150852).
10. ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΑΩ (Ηλίας Μακρής) (2001, LEGEND 2201 150852).
11. ΜΕΣ’ ΣΤΑ ΒΑΘΙΑ ΧΑΡΑΜΑΤΑ (Χρήστος Νικολόπουλος) (2001, LEGEND 2201 150852).
12. Η ΛΑΔΙΑ (Ηλίας Μακρής) (2001, LEGEND 2201 150852).

(CD «Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ: Β. ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ ΧΡ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ», LEGEND, 2001. Πολύ καλή δουλειά του Νικολόπουλου, με υπέροχες ερμηνείες των Λιδάκη, Γαλάνη, Αλεξίου, Μητσιά, Σπυροπούλου και Ηλία Μακρή. Προσωπικά το συνιστούμε ανεπιφύλακτα).


Ε. ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΤΣΙΤΣΑΝΗ (Στίχοι & Μουσική)

Από το περιοδικό «ΛΑΪΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ», Νο.5 και 6 και το προσωπικό μας αρχείο, δανειζόμαστε τα στοιχεία κάποιων ΑΝΕΚΔΟΤΩΝ (αγραμμοφώνητων) τραγουδιών (στίχοι μουσική) του ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΤΣΑΝΗ.

1. ΕΛΑΒΑ ΔΙΠΛΩΜΑ ΜΠΕΚΡΗ (Ζεϊμπ.)
2. ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΤΟΥ ΤΣΙΤΣΑΝΗ (Αργή χαμπανέρα)
3. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΖΩΗ ΜΟΥ ΟΜΟΡΦΗ (Ζεϊμπ.)
4. Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΟΥΤΗ (Γραμμένο το 1957)
5. ΤΟ ΧΟΛΛΙΓΟΥΝΤ (Κατοχικό)
6. ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΑ ΚΑΓΚΕΛΛΑ (ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΧΑΡΑΜΑΤΑ) * (Ζεϊμπέκικο, στίχοι και μουσική στις αρχές του 1949, προορισμένο για να το πει ο Πρ. Τσαουσάκης. Δεν γραμμοφωνήθηκε όμως λόγω …φόβων κοψίματός του από την επιτροπή λογοκρισίας του υφυπουργείου Τύπου και Πληροφοριών! Τέλος 1963 ή αρχές του ’64 εγκρίνεται για να το ερμηνεύσει ο Καζαντζίδης, αλλά και πάλι χωρίς αποτέλεσμα λόγω αποχώρησης του Στέλιου από την Columbia!!).
7. Η ΩΡΑ ΕΣΗΜΑΝΕ * (Γράφτηκε και μελοποιήθηκε ως ζεϊμπέκικο στα τέλη του 1959, για την Κύπρο).
8. ΑΓΝΩΣΤΕ ΔΙΑΒΑΤΗ * (Ζεϊμπέκικο, με συγκλονιστικούς στίχους. Οι στίχοι γράφτηκαν το Πάσχα του 1947 και μελοποιήθηκαν το Σεπτέμβριο του ιδίου έτους. Απορρίφθηκε όμως από την επιτροπή λογοκρισίας ως πολιτικό τραγούδι. Τον Οκτώβριο, με αλλαγμένους στίχους και τίτλο «Μπρος στο ρημαγμένο σπίτι», γραμμοφωνείται τελικά και κυκλοφορεί ερμηνευμένο από τον Πρόδρομο Τσαουσάκη).
9. ΜΑΘΕ ΒΡΕ ΚΟΣΜΕ * (Γρήγορο ζεϊμπέκικο. Στίχοι γραμμένοι τον Μάρτιο του 1980, «καρφωμένοι» τον Σεπτέμβριο του 1982 σε παλαιότερη μελωδία του 1955, που φαίνεται πως δεν ικανοποιούσαν τον δημιουργό οι αρχικοί της στίχοι).
10. ΚΑΠΟΙΟ ΒΡΑΔΑΚΙ Μ’ ΕΝΑ ΦΙΛΟ ΜΟΥ ΤΑ ΛΕΓΑΜΕ * (Κατά τον Τσιτσάνη χασάπικο. Κατά την άποψη της γυναίκας του Ζωής, ήτανε ταγκό! Τραγούδι της Κατοχής. Γράφτηκε και μελοποιήθηκε το 1942 στη Θεσσαλονίκη για κάποιον Κώστα Σιργιάνη, τυπογράφο, διανοούμενο και πολύ μορφωμένο, που ο Τσιτσάνης θαύμαζε και τον θεωρούσε σαν πνευματικό του πατέρα. Μουσική ξεχασμένη -με τα χρόνια- από τον δημιουργό της).
11. ΑΙΩΝΕΣ ΠΕΡΑΣΑΝ ΜΕ ΝΕΚΡΙΚΑ ΣΚΟΤΑΔΙΑ (ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΣΑΠΙΛΑΣ) *(Επαναστατικό εμβατήριο, χορωδιακό, του 1944).
12. ΤΑ ΜΑΛΑΜΑΤΑ * (Από τα ωραιότερα τραγούδια του Τσιτσάνη, κατά εξομολόγησή του στον Κώστα Χατζηδουλή. Συρτό του 1940, προγραμματισμένο να γραμμοφωνηθεί τα Χριστούγεννα του ίδιου έτους με ερμηνευτή τον Στελλάκη Περπινιάδη. Ήρθε όμως ο Πόλεμος τον Οκτώβριο και τους σταμάτησε).
13. Η ΣΟΥΠΙΑ * (Γραμμένο στην Κατοχή. Διασκευασμένοι στίχοι του Χρήστου Τσιτσάνη από τον αδελφό του Βασίλη, το 1939, προγραμματισμένο να γραμμοφωνηθεί το 1946 με τη Νταίζη Σταυροπούλου. Κυκλοφόρησε το 1983 με τίτλο «ΔΕΝ ΞΑΝΑΠΙΑΝΩ ΓΚΟΜΕΝΑ (Η ΣΟΥΠΙΑ)» ερμηνευμένο από τους Βασίλη Τσιτσάνη Ελένη Γεράνη) (VENUS TZINA).
14. ΣΥΝΝΕΦΑ ΤΗΣ ΤΡΕΛΛΗΣ ΝΟΤΙΑΣ * (Οριεντάλ του 1943, σε στίχους του Λάμπρου Πορφύρα, ελαφρά διασκευασμένους από τον Τσιτσάνη και προορισμένο να γραμμοφωνηθεί μετά τον Πόλεμο με τη φωνή του Πέτρου Επιτροπάκη).

* Από το Ιστορικό Αρχείο Βασίλη Τσιτσάνη. Καταγραφή και πρόσφατη (το 2004) δημοσίευση στον Τύπο από τον ερευνητή και φίλο του Τσιτσάνη Κώστα Χατζηδουλή, για τα 20 χρόνια από το θάνατο του αξεπέραστου και μοναδικού Τσίλα.


ΣΤ. ΑΜΕΛΟΠΟΙΗΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ Β. ΤΣΙΤΣΑΝΗ (Ανέκδοτοι Στίχοι) *

1. ΓΕΛΑ ΠΑΛΙΑΤΣΟ [Γράφτηκε τον Φλεβάρη του 1956, λίγες μέρες μετά το θάνατο της μητέρας του (Τσιτσάνη) Βικτωρίας ή Βίτω].
2. Η ΜΑΡΛΙΝ ΑΠ’ ΤΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙ [Στίχοι ίσως του 1973. Το 1988 μελοποιήθηκε από τον Σταμάτη Κραουνάκη ως καλαματιανό, αλλά δεν ηχογραφήθηκε ακόμα].
3. Η ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΤΕΡΙΝΙΩ (ΓΡΕΒΕΝΙΩΤΙΣΣΑ) [Γράφτηκε στις αρχές Μαρτίου 1940, στο Τάγμα Τηλεγραφητών, για μια φιλενάδα ενός ασυρματιστή του Τάγματος, φίλου του Τσιτσάνη].
4. ΝΑ ΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ Ή ΝΑ ΜΗ ΖΕΙ [Γράφτηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά, το 1969].
5. Η ΑΠΑΧΙΣΣΑ ΤΟΥ ΤΣΙΤΣΑΝΗ [Γράφτηκε στη Θεσσαλονίκη το 1945, εμπνευσμένο από την ηθοποιό Ζωζώ Νταλμάς, για την οποία ο Τσιτσάνης έγραψε και τη Ντερμπεντέρισσα το 1943].
6. ΚΑΙ ΜΕΣ’ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΘΑ Σ’ ΑΓΑΠΩ ΣΑΝ ΠΡΩΤΑ (ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ) [Γράφτηκε το 1958].
7. ΘΕΛΩ ΑΠΟΨΕ ΣΤΙΣ ΔΕΚΑ [Γραμμένο στη διάρκεια της Κατοχής]. **
8. Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΣΑΣ [Γραμμένο στη διάρκεια της Κατοχής]. **
9. Η ΜΑΥΡΗ ΑΓΟΡΑ [Γραμμένο στη διάρκεια της Κατοχής]. **
10. ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ [Γραμμένο στη διάρκεια της Κατοχής]. **

* Από το Ιστορικό Αρχείο Βασίλη Τσιτσάνη. Καταγραφή και πρόσφατη (το 2004) δημοσίευση στον Τύπο από τον ερευνητή και φίλο του Τσιτσάνη Κώστα Χατζηδουλή, για τα 20 χρόνια από το θάνατο του αξεπέραστου και μοναδικού Τσίλα.

** Από το αρχείο του Βασίλη Χριστιανού, όπου περιλαμβάνονται οι στίχοι των τραγουδιών. Παραμένει άγνωστο αν μελοποιήθηκαν. Δεν γραμμοφωνήθηκαν και δεν εκδόθηκαν ποτέ σε δίσκο.


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ:
1. Δεν αποκλείω καθόλου την πιθανότητα να έχω σ’ ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω τραγούδια κάποιο λάθος (λόγω μη σωστής πληροφόρησης).
2. Οι ημερομηνίες και χρονολογίες αναφέρονται στο χρόνο κυκλοφορίας των τραγουδιών της 1ης εκτέλεσης.
3. Είναι γνωστό πως στις περισσότερες (εκτός εξαιρέσεων) ετικέτες των δίσκων 78 στροφών (γραμμοφώνου) δεν αναφέρεται (κακώς, κάκιστα!) ο Στιχουργός του τραγουδιού. Οι λόγοι διάφοροι και λίγο ως πολύ γνωστοί.
4. Ασφαλώς και δεν μπορώ να αποδείξω με περισσότερα και αδιάσειστα ντοκου-μέντα πως όλα τα παραπάνω τραγούδια του Τσιτσάνη έχουν τον ίδιο τον συνθέτη και στιχουργό. Εξ’ άλλου, δεν γνωρίζω να υπάρχει και κανείς άλλος.
5. Αν και προσωπικά δεν συμφωνώ με πολλά από τα στοιχεία της ΑΕΠΙ, εκεί στα κιτάπια της, φαίνεται πως είναι στιχουργός ο Τσιτσάνης. Και βέβαια (για να προλάβω πιθανές αντιδράσεις από μερικούς), δηλώνω πως είμαι από αυτούς που αμφισβητούνε τα όποια κιτάπια της (για διάφορους λόγους, και πιστεύω δεν είμαι ο μόνος). Παρόλα αυτά, είμαι υποχρεωμένος να δεχτώ πως δεν παύει να είναι η ΑΕΠΙ μια …πηγή!
6. Αν κάποιος, για κάποιο τραγούδι, έχει πληροφορίες πως ο στιχουργός είναι κάποιος άλλος και όχι ο Τσιτσάνης, ας με πληροφορήσει κι εμένα. Ειλικρινά θα χαρώ ιδιαίτερα πολύ, για να αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη στον πραγματικό δημιουργό-στιχουργό του συγκεκριμένου τραγουδιού.
7. Η παραπάνω λίστα των περίπου 550 τραγουδιών-στιχουργημάτων του αλησμόνη-του Βασίλη Τσιτσάνη που κατέγραψα, τονίζω και πάλι πως δεν είναι πλήρης και αποτελεί μέρος μόνον του συνολικού στιχουργικού του έργου.
8. Όποιος γνωρίζει κάποια άλλα τραγούδια του δημιουργού-στιχουργού Β.Τ., εκτός των παραπάνω καταγραφηθέντων, παρακαλείται να επικοινωνήσει μαζί μου, να μου δώσει στοιχεία που κατέχει, για να συμπληρώσω στη συνέχεια τις παραπάνω λίστες.
9. Την παρούσα (έστω όχι πλήρη) στιχουργική εργογραφία του ανεπανάληπτου Β. Τσιτσάνη την κατέγραψα από το προσωπικό μου αρχείο και την καταθέτω στο site rebetiko.gr για τους φίλους του Ρεμπέτικου Τραγουδιού ως ελάχιστο φόρο τιμής προς τον ανεπανάληπτο ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΪΚΟ ΜΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ, ίσως τον μέγιστο όλων των δημιουργών της Λαϊκής μας Μουσικής.

Πιστεύω πως, στο τέλος του παρόντος άρθρου, θα είχε ενδιαφέρον να δοθεί και μια λίστα με κάποια από τα τραγούδια του Β. Τσιτσάνη που οι στίχοι τους ανήκουν σε άλλους στιχουργούς και όχι στον ίδιο, ή που διεκδικούνται (ή συνδιεκδικούνται) από άλλους.
Η λίστα που ακολουθεί είναι επίσης ανέκδοτη και επιχειρείται μια πρωτογενής καταγραφή και κατάταξη της Εργογραφίας του Βασίλη Τσιτσάνη ως Συνθέτης, με στίχους άλλων (πιθανών διεκδικητών ή πραγματικών) στιχουργών.


ΜΕΡΙΚΗ ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΘΕΤΗ ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΤΣΑΝΗ
(Με ισχύουσες τις παρατηρήσεις που δώσαμε πιο πάνω για τους πιθανούς συν-στιχουργούς ή συν-δημιουργούς)

1. Στίχοι Στράτου Παγιουμτζή ή Τεμπέλη:

1. ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΑΛΗΑ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗ (Στράτος Παγιουμτζής - Στελλάκης Περπινιάδης) (1946, COLUMBIA DG 6630).
2. ΕΛΑ ΜΙΚΡΟ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ (Στράτος Παγιουμτζής Β. Τσιτσάνης) (1940, HMV AO 2647).
3. ΘΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΗ ΜΑΜΑ ΣΟΥ (Στράτος Παγιουμτζής - Στελλάκης Περπινιάδης) (Οκτ. 1938, HMV AO 2540).
4. ΚΑΛΑΜΠΑΚΙΩΤΙΣΣΑ (ΣΤΗ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΜΙΑ ΒΡΑΔΥΑ) (Στράτος Παγιουμτζής Β. Τσιτσάνης) (Δεκ.1938, HMV AO 2610).
5. ΛΑΡΙΣΙΝΗ (Στράτος Παγιουμτζής Β. Τσιτσάνης) (1940, HMV AO 2647).
6. ΜΕΣ' ΤΗΝ ΠΟΛΛΗ ΣΚΟΤΟΥΡΑ ΜΟΥ (ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ Τ' ΑΡΑΠΙΚΑ) (Στράτος Παγιουμτζής) (Οκτ. 1938, HMV AO 2540).
7. ΜΙΑ ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΘΑ ΣΒΗΣΕΙ (Στράτος Παγιουμτζής Β. Τσιτσάνης) (1947, HMV AO 2772).
8. ΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΕ ΓΝΩΡΙΣΑ (Στράτος Παγιουμτζής - Στελλάκης Περπινιάδης) (17/3/1938, HMV AO 2463).
9. Ο ΓΑΜΟΣ ΤΟΥ ΤΣΙΤΣΑΝΗ (ΒΡΗΚΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΓΟΥΣΤΑΡΩ) (Στράτος Τσιτσάνης) (Αύγ. 1938, COLUMBIA DG 6449).
10. ΟΛΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΟΥΚΛΑ ΜΟΥ (Στράτος Παγιουμτζής Β. Τσιτσάνης) (1/6/1947, HMV AO 2749).
11. ΟΤΑΝ ΣΕ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΙΣΑ (Στράτος Παγιουμτζής - Στελλάκης Περπινιάδης) (17/3/1938, HMV AO 2463).
12. ΤΑ ΒΕΛΟΥΔΕΝΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ (Στράτος Παγιουμτζής) (1938, COLUMBIA DG 6451).
13. ΤΑ ΣΩΦΕΡΑΚΙΑ (Στράτος Παγιουμτζής) (1939, HMV AO 2640).
14. ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΣΟΥ ΕΧΑΣΕΣ (Στράτος Παγιουμτζής - Στελλάκης Περπινιάδης) (Οκτ. 1938, HMV AO 2571).
15. ΤΟ ΖΑΡΙ (Στράτος Παγιουμτζής - Στελλάκης Περπινιάδης) (1946, COLUMBIA DG 6639).
16. ΤΟ ΚΑΤΣΑΡΟ ΣΟΥ ΤΟ ΜΑΛΛΙ (Στράτος Παγιουμτζής Β. Τσιτσάνης) (Μάϊος 1939, COLUMBIA DG 6535).
17. ΤΟ ΣΥΡΕ ΚΙ ΕΛΑ ΑΡΧΙΣΑ (Στράτος Παγιουμτζής Β. Τσιτσάνης) (Μαΐος 1940, COLUMBIA DG 6535).
18. ΤΩΡΑ ΓΥΡΝΑΣ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ (Στράτος Παγιουμτζής - Στελλάκης Περπινιάδης) (1939, HMV AO 2600).

2. Στίχοι Κώστα Μάνεση:

1. ΑΠΟΨΕ ΜΕΣ' ΤΟ ΚΑΠΗΛΕΙΟ (Μαρίκα Νίνου Στ. Κερομύτης Β. Τσιτσάνης) (1949, COLUMBIA DG 6814).
2. ΑΡΑΜΠΑΣ ΠΕΡΝΑ (Η ΣΑΤΡΑΠΙΣΣΑ) (Στ. Κερομύτης Σ. Μπέλλου Στ. Περπινιάδης) (Νοέμ. 1948, HMV AO 2845).
3. ΘΑ ΜΠΛΕΞΩ Μ' ΑΛΛΗ ΚΑΙ ΘΑ ΚΛΑΙΣ (Στράτος Παγιουμτζής Β. Τσιτσάνης) (1947, HMV AO 2740).
4. ΝΥΧΤΑ ΧΩΡΙΣ ΞΗΜΕΡΩΜΑ (Μαίρη Λίντα) (1954, PARLOPHONE B. 74333).
5. ΠΑΛΗΟΚΟΡΙΤΣΟ ΜΕ ΠΗΡΕΣ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΣΟΥ (Στέλιος Καζαντζίδης) (19/3/1957 COLUMBIA DG 7304).
6. ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΩ ΑΠΟΨΕ (Στέλιος Καζαντζίδης) (14/5/1957, COLUMBIA DG 7318).

3. Στίχοι Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου (Γριά):

1. ΑΝΤΙΛΑΛΟΥΝΕ ΤΑ ΒΟΥΝΑ (Στέλλα Χασκίλ Τάκης Μπίνης Αθανάσιος Ευγενικός Γιάννης Τατασόπουλος) (1950, PARLOPHONE B. 74240).
2. ΑΣΠΡΟ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ ΦΟΡΩ (ΤΟ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ) (ΜΑΥΡΙΣΕ ΠΙΑ ΤΟ ΜΑΤΙ ΜΟΥ) (Στέλιος Καζαντζίδης) (1/12/1956, HMV AO 5367).
3. ΓΙΑ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΧΑΘΗΚΑ (ΓΕΝΤΙ-ΚΟΥΛΕ) (ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΜΑΝΑ ΝΑ ΜΕ ΔΕΙΣ) (Πρόδρομος Τσαουσάκης Μαρίκα Νίνου) (15/3/1951, HMV AO 2984).
4. ΓΚΙΟΥΛ ΜΠΑΧΑΡ (Ρένα Ντάλλια Β. Τσιτσάνης) (1950, COLUMBIA DG 6900).
5. ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΛΑΝΙΑ (ΟΙ ΛΕΒΕΝΤΕΣ) (ΤΑ ΔΙΑΛΕΧΤΑ ΠΑΙΔΙΑ) (Μαρίκα Νίνου Β. Τσιτσάνης Πρ. Τσαουσάκης) (1951, COLUMBIA DG 6913).
6. Η ΖΗΜΙΑ (ΑΠΟΨΕ ΤΟ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ ΣΟΥ) (ΚΙ ΑΝ ΠΑΘΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΜΜΙΑ ΖΗΜΙΑ) (Μαρίκα Νίνου Βασίλης Τσιτσάνης) (1950, COLUMBIA DG 6886).
7. Ο ΦΛΩΡΟΣ (Γρηγόρης Μπιθικώτσης Γιώτα Λύδια Β. Τσιτσάνης) (11/7/1957, HMV AO 5413).
8. ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΖΙ, ΣΤΗ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΑ (ΑΝΑΘΕΜΑΣΕ ΘΑΛΑΣΣΑ) (Νίνου Τσιτσάνης Χορωδία) (1953, ODEON GA 7732).
9. ΣΤΡΩΣΕ ΜΟΥ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΩ (ΠΗΡΑ ΤΗ ΣΤΡΑΤΑ ΚΙ ΕΡΧΟΜΑΙ) (Πρ. Τσαουσάκης Ρένα Ντάλλια (12/9/1950, HMV AO 2964).
10. Τ' ΑΝΤΡΑΚΙΑ (Στέλιος Καζαντζίδης) (19/3/1957, COLUMBIA DG 7302).
11. ΤΑ ΚΑΒΟΥΡΑΚΙΑ (Τάκης Μπίνης Σωτηρία Μπέλλου Β. Τσιτσάνης Γιάννης Τατασόπουλος (1950, ODEON GA 7663).
12. ΤΟ ΝΤΙΒΑΝΙ (ʼννα Χρυσάφη Βασίλης Τσιτσάνης) (1952, PARLOPHONE B. 74344).
13. ΤΟ ΠΑΛΗΟΣΠΙΤΟ (ΣΕ ΤΟΥΤΟ ΤΟ ΠΑΛΙΟΣΠΙΤΟ) (Στράτος Παγιουμτζής Στέλλα Χασκίλ) (1950, ODEON GA 7612).
14. ΦΤΩΧΕΙΑ ΠΟΥ ΜΕ ΚΟΥΡΕΛΙΑΣΕΣ (ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΤΑ ΚΟΥΡΕΛΙΑ)
(Στέλλα Χασκίλ Βασίλης Τσιτσάνης Αθανάσιος Γιαννόπουλος) (1952, PARLOPHONE B. 74271).

4. Στίχοι Νίκου Μάθεση (Τρελλάκιας):

1. ΜΑΥΡΑ ΤΑ ΒΛΕΠΩ ΚΙ ΑΡΑΧΝΑ (Πρόδρομος Τσαουσάκης) (1953, COLUMBIA DG 7041).
2. Ο ΝΟΙΚΟΚΥΡΗΣ (Οδυσσέας Μοσχονάς) (7/6/1950, HMV AO 2939).
3. ΣΕ ΔΙΩΞΑΝ ΑΠ' ΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΙΑ (Πρόδρομος Τσαουσάκης Ρένα Στάμου) (16/6/1950, HMV AO 2939).

5. Στίχοι Νίκου Ρούτσου:

1. ΑΠΟΨΕ ΚΑΝΕΙΣ ΜΠΑΜ (Σωτηρία Μπέλλου Τάκης Μπίνης Βασίλης Τσιτσάνης) (1952, ODEON 7716).
2. Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ (Σωτηρία Μπέλλου Β. Τσιτσάνης) (5/11/1948, COLUMBIA DG 6759).
3. ΜΑΓΚΑΣ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΝΕΡΟΥ (Σ. Καλφοπούλου Μ. Βαμβακάρης Β. Τσιτσάνης) (1949, PARLOPHONE B. 74151).
4. ΣΕΡΣΕ ΛΑ ΦΑΜ (ΖΗΤΗΣΑΤΕ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ) (Ελένη Λαμπίρη Βασίλης Τσιτσάνης) (1948, ODEON GA 7475).
5. ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ (ΕΧΩ ΝΑ ΛΑΒΩ ΓΡΑΜΜΑ ΣΟΥ) (Στ. Χασκίλ Στελλάκης Περπινιάδης Β. Τσιτσάνης) (22/12/1948, HMV AO 2857).
6. ΤΟ ΟΜΟΡΦΟΠΑΙΔΟ (Σούλα Καλφοπούλου Μάρκος Βαμβακάρης Βασίλης Τσιτσάνης) (6/11/1948, HMV AO 2845).
7. ΤΡΕΞΕ ΜΑΓΚΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΙΣ (ΝΤΕΡΜΠΕΝΤΕΡΙΣΣΑ) (Μ. Βαμβακάρης Στ. Χασκίλ Β. Τσιτσάνης) (1949, ODEON GA 7399).

6. Στίχοι Μπάμπη Βασιλειάδη (Τσάντας):

1. ΕΙΣΑΙ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΣΣΑ ΚΑΙ ΩΡΑΙΑ (ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΣΣΑ) (Απ. Χατζηχρήστος) (1939, ODEON GA 7322).
2. ΝΑ ΜΗ ΣΕ ΔΩ ΦΙΓΟΥΡΑΤΖΗ (Ι. Γεωργακοπούλου Β. Τσιτσάνης Στ. Χρυσίνης) (1948, HMV AO 2777).
3. ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ (Νταίζη Σταυροπούλου) (1940, HMV AO 2666).
4. ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΣΟΥ (Στράτος Παγιουμτζής) (1946, HMV AO 2702).

7. Στίχοι Γιώργου Μητσάκη:

1. Ο ΝΙΚΟΛΑΣ Ο ΨΑΡΑΣ (Πρ. Τσαουσάκης Μ. Νίνου Β. Τσιτσάνης) (8/12/1949, HMV AO 2893).
2. ΠΑΛΙ ΘΑ ΣΜΙΞΟΥΜΕ (Μ. Νίνου Β. Τσιτσάνης Γ. Μητσάκης) (8/12/1949, HMV AO 2893).

8. Στίχοι Ιωάννας Γεωργακοπούλου:

1. ΘΑ ΠΑΙΖΩ Μ' ΟΛΕΣ ΝΑ ΓΕΛΩ (Ιωάννα Γεωργακοπούλου Στελλάκης Περπινιάδης) (1947, COLUMBIA DG 6629).
2. ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΠΑΡΑΔΕΧΟΜΑΙ (Ιωάννα Γεωργακοπούλου Στελλάκης Περπινιάδης) (1948, HMV AO 2849).
3. Ο ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ (ΤΡΕΛΛΕ ΤΣΙΓΓΑΝΕ ΓΙΑ ΠΟΥ ΤΡΑΒΑΣ)
(Ιωάννα Γεωργακοπούλου Στελλάκης Περπινιάδης) (Ιούνιος 1947, HMV AO
2737).
4. ΠΟΙΟΣ ΚΑΫΜΟΣ ΤΟΝ ΒΑΣΑΝΙΖΕΙ (Πρόδρομος Τσαουσάκης Ιωάννα Γεωργακοπούλου) (1947, COLUMBIA DG 6667).
5. ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ (Ιωάννα Γεωργακοπούλου Στελλάκης Περπινιάδης) (Μάρτ. 1947, COLUMBIA DG 6629).

9. Στίχοι Χρήστου Κολοκοτρώνη:

1. ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΠΟΣΟ ΗΘΕΛΑ ΡΕ ΦΙΛΕ) (Ελένη Λαμπίρη Β. Τσιτσάνης) (Φωνογράφηση: 1949, ODEON GA 7670, Κυκλοφορία: 1952).
2. ΠΟΙΑ ΚΑΡΔΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΡΑΪΣΕΙ (Σ. Μπέλλου Τάκης Μπίνης) (1951, PARLOPHONE B. 74254).
3. ΣΤΕΡΝΗ ΜΟΥ ΓΝΩΣΗ, ΝΑ Σ' ΕΙΧΑ ΠΡΩΤΑ (Σωτηρία Μπέλλου Βασίλης Τσιτσάνης) (1952, PARLOPHONE B. 74287).
4. ΤΥΧΗ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΚΥΝΗΓΑΣ (Σωτηρία Μπέλλου) (1951, PARLOPHONE B. 74254).

10. Στίχοι Κώστα Βίρβου:

1. ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΝΩ (Μαρίκα Νίνου Τάκης Μπίνης) (1952, PARLOPHONE B. 74306).
2. ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΚΑΝΩ ΑΝΘΡΩΠΟ (Β. Τσιτσάνης Μ. Λίντα) (1954, ODEON GA 7809).
3. ΓΙΑΛΑ ΣΠΑΣΤΑ (ʼννα Χρυσάφη Β. Τσιτσάνης) (19;;).
4. ΖΑΪΡΑ (Μαρίκα Νίνου Γιάννης Σαλασίδης Θανάσης Γιαννόπουλος Βασίλης Τσιτσάνης) (1953, ODEON GA 7789).
5. Η ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΚΙ' ΕΓΩ (Δήμητρα Γαλάνη) (1975, ΕΜΙΑΛ 2J-064-70172).
6. ΘΑ ΚΑΝΩ ΝΤΟΥ ΒΡΕ ΠΟΝΗΡΗ (ΚΑΘΑΡΗΣΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΟΥ) (Τάκης Μπίνης Μ. Νίνου Β. Τσιτσάνης) (1952, PARLOPHONE B. 74306).
7. ΜΟΥ ΠΗΡΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΣΤΑ ΜΟΥ (Βίκυ Μοσχολιού) (1975, ΕΜΙΑΛ 2J-064-70172).
8. ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ (Δήμητρα Γαλάνη) (1975, ΕΜΙΑΛ 2J-064-70172).
9. ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ, ΕΓΩ ΓΙΑ ΣΕΝΑ (ʼννα Χρυσάφη Β. Τσιτσάνης Στελλάκης Σουγιουλτζής) (1955, ODEON GA 7847).
10. ΠΕΡΙΠΛΑΝΩΜΕΝΗ ΖΩΗ (Σωτηρία Μπέλλου) (1953, ODEON GA 7789).
11. ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ (Δήμητρα Γαλάνη) (1975, ΕΜΙΑΛ 2J-064-70172).
12. ΤΗΣ ΓΕΡΑΚΙΝΑΣ ΓΙΟΣ (Βασίλης Τσιτσάνης Λιζέτα Νικολάου) (1975, ΕΜΙΑΛ 2J-064-70172).
13. ΤΟ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ (Βίκυ Μοσχολιού) (1975, ΕΜΙΑΛ 2J-064-70172).
14. ΤΟ ΦΙΛΝΤΙΣΙ ΚΟΜΠΟΛΟΓΑΚΙ ΜΟΥ (Βίκυ Μοσχολιού) (1975, ΕΜΙΑΛ 2J-064-70172).

11. Στίχοι Δημήτρη Περδικόπουλου:

1. ΜΕ ΘΑΜΠΩΝΟΥΝ ΟΙ ΜΑΤΙΕΣ ΣΟΥ (Δημήτριος Περδικόπουλος) (1937, PARLOPHONE B. 21936).
2. ΜΕ ΣΠΑΝΙΟΛΙΚΕΣ ΧΑΒΑΓΙΕΣ (ΜΕ ΛΙΚΕΡ ΚΑΙ ΜΕ ΣΑΜΠΑΝΙΑ) (Περδικόπουλος Τσιτσάνης) (1937, PARLOPHONE B. 21936).
3. Σ' ΕΝΑ ΤΕΚΕ ΣΚΑΡΩΣΑΝΕ (Γεωργία Μηττάκη) (Ιαν.- Φεβρ.1936, ODEON GA 1929).

12. Στίχοι Γιώργου Φωτίδα:

1. ΒΡΑΣΕ ΤΗ ΡΟΥΜΠΑ ΤΑ ΣΟΥΙΓΚ (Βαμβακάρης Τσιτσάνης Τσαουσάκης) (1946, ODEON GA 7354).
2. ΠΛΑΚΙΩΤΙΣΣΑ (Στράτος Παγιουμτζής) (1938, ODEON GA 7330).

13. Στίχοι Δημητρίου Γκούτη:

1. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ (Στέλιος Καζαντζίδης) (5/11/1957, COLUMBIA DG 7350).
2. ΠΑΡΕ ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΜΟΥ ΒΟΡΙΑ (Στέλιος Καζαντζίδης) (1/2/1958, COLUMBIA DG 7373).
3. ΠΕΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΗΟ ΜΟΥ (Στέλιος Καζαντζίδης) (5/11/1957, COLUMBIA DG 7393).
4. ΡΙΞΕ ΜΟΥ ΜΙΑ ΓΛΥΚΕΙΑ ΠΕΝΙΑ (Σταύρος Καμπάνης) (1959, COLUMBIA SCDG 2556).
5. ΤΑ ΒΑΓΟΝΙΑ (Σταύρος Καμπάνης) (1959).
6. ΤΑ ΚΑΡΑΒΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΑΙΝΑ (Καίτη Γκρέϋ) (1959, COLUMBIA SCDG 2653).

14. Στίχοι Γεράσιμου Τσάκαλου:

1. ΑΣΕ ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ Π’ ΑΓΑΠΩ (Σωτηρία Μπέλλου Βασίλης Τσιτσάνης) (1953, ODEON GA 7774).
2. ΒΡΕ ΜΑΓΚΑ ΣΠΑΣΕ (ΝΑ ΦΥΓΕΙΣ, ΝΑ Μ' ΑΦΗΣΕΙΣ) (Πρόδρομος Τσαουσάκης Μαρία Γρίλλη) (1953, HMV AO 5150).
3. ΕΙΜΑΙ ΚΟΚΚΟΡΑΣ ΚΕΦΑΤΟΣ (Ο ΚΟΚΚΟΡΑΣ) (Τ. Μπίνης Φώτης Πολυμέρης Ε. Λαμπίρη (1952, ODEON GA 7708).
Τραγούδι εμπνευσμένο από το συμφωνικό έργο του Nicolai Rimsky - Korsakov
"THE GOLDEN COCKEREL".
4. ΕΙΜΑΣΤΕ ΖΕΥΓΑΡΙ ΦΙΝΟ (Μαίρη Λίντα - Αθανάσιος Ευγενικός) (1954, PARLOPHONE B. 74337).
5. ΕΙΣΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΓΟΗΣ (ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΔΕΝ ΞΕΤΡΕΛΑΙΝΕΙΣ) (Σ. Μπέλλου) (1953, PARLOPHONE B. 74318).
6. ΕΛΑ ΟΠΩΣ ΕΙΣΑΙ (Μ. Νίνου Β. Τσιτσάνης Χορωδία) (1953, ODEON GA 7765).
7. Ο,ΤΙ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΘΑ ΣΟΥ ΚΑΝΩ (Κορώνης Φίλανδρος) (1953, ODEON GA 7753).
8. Ο ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΑΣ (Κορώνης Φίλανδρος) (1953, ODEON GA 7753).
9. Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΜΟΥ Η ΖΩΗ ΣΟΥ (Πρόδρομος Τσαουσάκης) (1952, COLUMBIA DG 7020).
10. Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΣΕ ΦΥΛΑΕΙ (Σταύρος Τζουανάκος) (19;;).
11. Ο ΝΤΟΥΝΙΑΣ ΜΕ ΚΑΤΑΚΡΙΝΕΙ (Πρόδρομος Τσαουσάκης Ανθούλα Διάνα) (1953, COLUMBIA DG 7041).
12. ΣΕ ΣΑΛΟΝΙΑ ΜΠΗΚΕΣ ΤΩΡΑ (Σωτηρία Μπέλλου Βασίλης Τσιτσάνης) (1953, PARLOPHONE B. 74298).
13. ΤΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΤΙ ΑΥΡΙΟ, ΤΙ ΤΩΡΑ (Μαρίκα Νίνου Βασίλης Τσιτσάνης) (195E, ODEON GA 7765).
14. ΤΟ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙ ΣΟΥ (Φώτης Πολυμέρης Ελένη Λαμπίρη Τότης Στεφανίδης) (1952, ODEON GA 7708).
15. ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΠΙΑ (Σ. Μπέλλου Τάκης Μπίνης Β. Τσιτσάνης) (1952, PARLOPHONE B. 74279).
16. ΦΤΩΧΕ ΔΙΑΒΑΤΗ (Σωτηρία Μπέλλου Βασίλης Τσιτσάνης) (1952, PARLOPHONE B. 74287).
17. ΦΤΩΧΟ ΚΟΡΜΙ (Γιώργος Παπαδόπουλος) (1952, ODEON GA 7716).

15. Στίχοι Ν. Λούπα:

1. ΘΕΛΩ ΜΑΓΚΑ ΚΑΙ ΣΑΤΡΑΠΗ (Σωτηρία Μπέλλου) (Φωνογράφηση: 1959. Κυκλοφορία: 6/8/1960, COLUMBIA SCDG 2765).
2. Ο ΤΣΟΛΙΑΣ (ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΤΣΟΛΙΑ ΜΟΥ) (ʼννα Χρυσάφη Γεωργία Τζόϋ Χορωδία) (15/1/1957, HMV AO 5374).
3. ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΛΕΝΤΙΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ (1960).
4. ΤΑ ΧΑΝΩ ΣΑΝ ΣΕ ΒΛΕΠΩ (Στελλάκης Περπινιάδης) (Νοέμ. 1937, COLUMBIA DG 6344).
5. ΤΡΙΚΑΛΙΝΗ ΤΣΑΧΠΙΝΑ (ΕΙΜΑΙ ΠΑΙΔΑΚΙ ΜΑΛΑΜΑ ΚΑΙ ΖΗΛΕΥΤΟ)
(Στελλάκης Περπινιάδης - Παναγιώτης Χρυσίνης) (1937, HMV AO 2448).

16. Στίχοι Γιάννη Κυριαζή (Καμπούρης):

1. ΚΙ ΥΣΤΕΡΑ ΘΑ ... ΚΑΘΕΣΑΙ (Σ. Μπέλλου Β. Τσιτσάνης) (4/10/1948, COLUMBIA DG 6737).
2. ΣΕ ΠΗΡΑΝ ΑΠ' ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ (Σ. Μπέλλου Πρ. Τσαουσάκης Β. Τσιτσάνης) (Αύγ. 1948, COLUMBIA DG 6737).

17. Στίχοι Μπάμπη Μπακάλη (Τρικαλινός):

1. ΚΑΠΟΙΑ ΜΑΝΑ ΑΝΑΣΤΕΝΑΖΕΙ (Στέλλα Χασκίλ Μ. Βαμβακάρης Β. Τσιτσάνης) (1947, PARLOPHONE B. 74100).
2. ΩΣ ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΖΩΗ (Πρ. Τσαουσάκης Ι. Γεωργακοπούλου) (Σεπτ. 1947, HMV AO 2761).

18. Στίχοι διάφορων άλλων Στιχουργών:

1. ΑΣ ΕΥΡΙΣΚΑ ΕΝΑΝ ΕΡΩΤΑ [Νίκου Μουρκάκου] (Καίτη Γκρέϋ) (1961, COLUMBIA SCDG 2866).
2. ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΞΕΝΗΤΕΥΤΕΙΣ [Οδυσσέα Μοσχονά] (4/2/1964, HMV 7PG 3362).
3. ΕΒΙΒΑ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ [Ν. Τουρκάκη] (Γρ. Μπιθικώτσης Β. Τσιτσάνης Πίτσα Νέγρι) (2/8/1958).
4. Η ΡΕΖΕΡΒΑ [Φώτη Μιχαλάτου] (Στέλιος Καζαντζίδης) (27/6/1957, HMV AO 5413).
5. Η ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΜΟΥ [Νίκου Μουρκάκου] (1960, HMV 7PG 2858).
6. Η ΡΕΖΕΡΒΑ [Φώτη Μιχαλάτου] (27/6/1957, HMV AO 5413).
7. Η ΦΑΡΙΝΤΑ [Μανώλης Αγγελόπουλος] (1959).
8. ΘΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΗ ΜΑΜΑ ΣΟΥ [ʼννας Παγανά-Ρούκουνα Στράτου Παγιουμτζή] (Στράτος Παγιουμτζής - Στελλάκης Περπινιάδης) (Οκτ. 1938, HMV AO 2540).
9. ΘΕΛΩ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ [Βισαίου] (Πρ. Τσαουσάκης Ιωάννα Γεωργακοπούλου Β. Τσιτσάνης) (Ιαν. 1950, COLUMBIA DG 6812).
10. ΚΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ [Γιώργου Τρίμη] (Σούλα Πασαλάρη) (1954, PARLOPHONE B. 74333).
11. ΜΕ ΠΗΡΕ ΤΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ [Αλέξανδρου Αγγελόπουλου]
(Σ. Μπέλλου) (Νοέμβ. 1950, COLUMBIA DG 6904).
12. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΠ' ΤΗ ΖΗΛΕΙΑ ΤΟΥ [Θεόχ. Σπυρόπουλου] (Στράτος Παγιουμτζής Στέλιος Κερομύτης Βασίλης Τσιτσάνης) (Σεπτ. 1940, COLUMBIA DG 6556).
13. ΣΑΝ ΕΓΓΛΕΖΑ ΝΑ ΦΕΡΘΕΙΣ [Γιώργου Πετροπουλέα-Πολιανίτη] (Παγιουμτζής Τσιτσάνης) (1940, HMV AO 2640).
14. ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ [Αλέκου Γκούβερη] (Πρ. Τσαουσάκης Σ. Μπέλλου) (1948, HMV AO 2834).
15. ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΟΥ ΠΟΙΟ ΘΑ 'ΝΑΙ; [Ευστ. Τσαγκλή] (Πόλυ Πάνου - Βασίλης Τσιτσάνης) (1961, COLUMBIA SCDG 3025).
16. ΤΟ ΦΙΛΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ (ΝΑ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΥΛΑ) [Π. Τούντα] (Στράτος Στελλάκης) (1939, COLUMBIA DG 6488).
17. ΤΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ [Αλέξανδρου Τόσκα] (Αντώνης Ρεπάνης - Καίτη Γκρέϋ) (11/3/1961, HMV 7PG 2911).
18. ΦΩΝΑΞΤΕ ΤΗ ΜΑΝΟΥΛΑ ΜΟΥ [Ανέστη Αθανασίου] (Πάνος Γαβαλάς) (1957, ODEON GA 7968)


www.rebetiko.gr