Ρεμπέτικο - Rebetiko

άρθρα-βιβλία

1. γρήγορη αναζήτηση


7/3/2003
- Συγγραφέας: ΠΑΝΟΣ ΓΕΡΑΜΑΝΗΣ
- ΤΑ ΝΕΑ
Η ατμόσφαιρα ήταν «μαγική» καθώς η εξαμελής ρεμπέτικη ομάδα στο «Τζιβαέρι» τραγουδούσε χορωδιακά «Μάγισσες φέρτε βότανα, τον πόνο μου να γιάνω». Στο φινάλε ένας λάτρης του ρεμπέτικου (παλιός Αθηναίος γλεντζές) χειροκροτούσε όρθιος. «Γι' αυτό το τραγούδι, έρχομαι συχνά εδώ, φέτος, γιατί το ερμηνεύουν πολυφωνικά και με συγκινεί ιδιαίτερα», γύρισε και μας είπε ο κ. Θανάσης Τσαμουρτζής. «Το ίδιο έκανα και πριν από 50 χρόνια, όταν πήγαινα και το άκουγα στην "Πίνδο" του Βαγγέλη Αλεξανδριανού στη Νέα Φιλαδέλφεια και το άκουγα από τους ίδιους τους δημιουργούς του τραγουδιού που το ερμήνευαν στο πάλκο, τριφωνία. Ήταν οι αξέχαστοι Γιάννης Τατασσόπουλος, Σταύρος Τζουανάκος και Σταύρος Πλέσσας».


Η ρεμπέτικη κομπανία στο «Τζιβαέρι». Από αριστερά: Σταμούλης, Σωτηρόπουλος, Λαζάρου, Δημητριανάκης, Κρανίδας και Μυταράκης




Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο Μανώλης Δημητριανάκης (μαθητής του Μάρκου Βαμβακάρη), με το μπουζούκι του αείμνηστου Γιάννη Παπαϊωάννου, παίζει ένα καταπληκτικό σόλο, το «Αϊβαλιώτικο», και ξεσηκώνει το κοινό. Όταν τελειώνει το θαυμάσιο οργανικό κομμάτι, παίζει και τραγουδά ο ίδιος, με ρεμπέτικο στυλ, τα «Καραβοτσακίσματα» του Βαμβακάρη, το «Πώς θα περάσει η βραδιά» του Παπαϊωάννου και «Απόψε είναι βαριά» του Μητσάκη.

Το πάλκο στο «Τζιβαέρι», που φιλοξενεί την εξαμελή ρεμπέτικη ομάδα, είναι φτιαγμένο όπως στα παλιά κέντρα του είδους στην Αθήνα του 1950 και του 1960. Κουρτίνες, λευκές και σομόν, γιρλάντες κι αριστερά και δεξιά της σκηνής παλιές φωτογραφίες σε μεγέθυνση, με τους πρωτοπόρους του ρεμπέτικου και του αυθεντικού λαϊκού τραγουδιού. Η αίθουσα χωράει περίπου 115-125 άτομα, ενώ μπροστά υπάρχει και χώρος για χορό.

Το ρεμπέτικο συγκρότημα αποτελείται από τους Μανώλη Δημητριανάκη (παίζει τρίχορδο μπουζούκι και τραγουδά), Ελένη Λαζάρου (τραγουδά θαυμάσια τα ρεμπέτικα και παίζει μπαγλαμά), Μάκη Σταμούλη (μπουζούκι - τραγούδι), Σωτήρη Αναστασόπουλο (κιθάρα - τραγούδι), Δημήτρη Κρανίδα (μπουζούκι - τραγούδι), Δημήτρη Μυταράκη (ακορντεόν, κιθάρα και τραγούδι).

Το πρόγραμμα αρχίζει στις 11.30 και κρατάει ώς τις 4.30 το πρωί, με κάποια μικρά διαλείμματα. Τα παιδιά του συγκροτήματος τραγουδούν σόλο και χορωδιακά, σ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Οι επιλογές των τραγουδιών κρατούν το ενδιαφέρον του κόσμου ψηλά, αφού υπάρχουν πολλές εναλλαγές ως προς τον ρυθμό: ζεϊμπέκικα, απτάλικα, χασάπικα, χασαποσέρβικα. Στο πρώτο μέρος παίζονται γνωστά κομμάτια της σμυρναίικης σχολής (Παπάζογλου, Γιοβάν Τσαούς, Κάβουρας) και αργότερα της πειραιώτικης σχολής, δηλαδή των Μάρκου Βαμβακάρη, Γιώργου Μπάτη, Ανέστη Δελιά, Στράτου Παγιουμτζή.

Μετά τις 2 και ενώ το κέφι έχει ανεβεί, ο Δημητριανάκης αποδίδει με ξεχωριστό τρόπο τον «Καπετανάκη» («Δεν ξαναπάω φυλακή»), καθώς και τέσσερα - πέντε κομμάτια από τα πρώτα του Στέλιου Καζαντζίδη. Κι ύστερα «Το κορίτσι απόψε θέλει», «Το πιτσιρικάκι» κι επιτυχίες του Πρόδρομου Τσαουσάκη.

Για τους παλιούς γλεντζέδες της αθηναϊκής νύχτας, που έχουν και γνώση από ρεμπέτικο, γίνεται αντιληπτό ότι ο ήχος από τα τέλια του μπουζουκιού του Γιάννη Παπαϊωάννου, που το παίζει ο Μανώλης Δημητριανάκης, είναι γνήσιος και θυμίζει νύχτες στα πάλκα του «Φαληρικού» της «Τριάνας» και άλλων κέντρων της «χρυσής εποχής» του λαϊκού τραγουδιού.


ΙΝFΟ
«Τζιβαέρι» (Φορμίωνος 131, τηλ. 10-7601.732). Πέμπτη έως Κυριακή. Φιάλη κρασί από 32 ευρώ, φιάλη ουίσκι από 77 ευρώ.



ΤΑ ΝΕΑ , 07-03-2003 , Σελ.: P30
Κωδικός άρθρου: A17583P301


 Σχόλια X